Zoeken Menu
Sluit
What is the Word?
  • Klassiek

What is the Word?

Asko|Schönberg

Wo 30 september 2020 - 20:00

Musis, Muzenzaal

Uitverkocht
Geweest

Programma

  • Deuren open 19:00
  • Aanvang 20:00
  • Verwachte eindtijd 21:10

Zonder pauze (exclusief drankje)

Een hommage aan Reinbert de Leeuw, zo kunnen we dit concert in Musis gerust noemen. Op 14 februari 2020 overleed deze pionier van de hedendaagse klassieke muziek.

PROGRAMMA
Sjostakovitsj
– De dialoog van Hamlet met zijn geweten (uit ‘Zes gedichten van Marina Tsvetayeva’, op. 143)
De Vries – Something There 
Van de Putte – Diese Freiheit 
Kurtág – What is the word (voor piano en stem)
Schubert – Der Doppelgänger (uit ‘Schwanengesang’, D 957)

De signatuur van Reinbert de Leeuw
Het programma dat in Arnhem te horen is werd door de artistiek leider zelf samengesteld. Het werd zijn allerlaatste concert. What is the Word? draagt onmiskenbaar de Leeuw's signatuur: puur, indringend en intens. Hij koos stukken van zijn geliefde componisten. Twee daarvan, Jan van de Putte en Klaas de Vries, componeerden speciaal hiervoor nieuw werk. Mede dankzij de passie en energie van Reinbert de Leeuw is ASKO|Schönberg één van Nederlands meest toonaangevende ensembles op het gebied van eigentijdse muziek. 

Tekstuele lading
What is the word van de Hongaar György Kurtág vormt het middelpunt, aangevuld met stukken van Sjostakovitsj, Schubert, Jan van de Putte en Klaas de Vries. Het zijn allemaal kwetsbare werken die, behalve de indringende liedteksten, een zekere ‘kaalheid’ gemeen hebben, waardoor in elke noot een enorme lading ligt.

What is the Word van Gyorgy Kurtág is gebaseerd op het gelijknamige stuk van Samuel Beckett waarin de hoofdpersoon zijn spraak heeft verloren en die probeert terug te vinden. In Something There, gebaseerd op Samuel Becketts tekst Roundelay, krijgt de zangeres een speciale rol toebedeeld in een performance met muziek, tekst en ruimtelijke enscenering. Diese Freiheit van Jan van de Putte is gebaseerd op teksten uit Het Slot van Kafka en simuleert, net als het boek, een situatie van voortdurende onzekerheid.

Dit programma kwam tot stand met steun van Fonds Podiumkunsten.

► U vindt de liedtekst van Roundelay hier en de tekst van What is the Word hier.
► Meerdere klassieke concerten bestellen? Stel een keuzeserie samen. 
Hoe meer u bestelt, hoe hoger uw korting.

►Bestel gerust met ons flexibele retourbeleid.
►Wij zijn blij dat we u weer in onze zalen mogen verwelkomen om samen te genieten van al het moois dat de podiumkunsten te bieden hebben! Hier leest u meer over hoe wij met corona omgaan.

CREDITS
mezzosopraan en spreekstem: Gerrie de Vries
piano: Pauline Post
pianino: Marja Bon

Gelrepas houder? Dan kun je tegen inlevering van Coupon 59 voor € 5,- naar deze productie. Je kunt de bon inleveren bij ons bespreekbureau. Neem je Gelrepas mee.

Wo 30 september 2020 - 20:00

Musis, Muzenzaal

Uitverkocht
Geweest

Programma

  • Deuren open 19:00
  • Aanvang 20:00
  • Verwachte eindtijd 21:10

Zonder pauze (exclusief drankje)

Anderen bekeken ook