Zoeken Menu
Sluit
WEERZIEN: Introdans
  • Dans
  • naar Arnhemse helden

WEERZIEN: Introdans

CELEBRATING NILS

Di 13 april 2021 - 19:30

Stadstheater Arnhem, Grote Zaal

Uitverkocht
Bestel kaarten

Programma

  • Deuren open 18:30
  • Aanvang 19:30
  • Verwachte eindtijd 20:40

Zonder pauze (exclusief drankje)

CELEBRATING NILS van INTRODANS is onderdeel van WEERZIEN: een reeks pilotvoorstellingen waarbij het publiek vooraf een coronasneltest ondergaat. Bij de ingang van de gebouwen dienen gasten zowel een ticket als een negatieve coronatest op een smartphone te tonen. Kaarten zijn verkrijgbaar via de button op deze pagina. Kaartkopers maken vervolgens een afspraak voor een coronasneltest via www.testenvoortoegang.nl. Bekijk de veelgestelde vragen voor meer informatie.

De internationaal geroemde Nederlandse choreograaf Nils Christe maakte in 1981 zijn eerste choreografie voor Introdans, Rounds. Nu, 40 jaar later, telt het Introdans-repertoire maar liefst 25 werken van deze meester van de pure dans, wiens balletten door meer dan 70 gezelschappen wereldwijd gedanst worden.

Introdans viert dit bijzondere jubileum met het feestelijke CELEBRATING NILS, bestaande uit twee van Christes hitproducties uit de afgelopen vier decennia: Fünf Gedichte en Le Sacre du Printemps. Bindende kracht tussen deze werken is hun in elk detail voelbare en zichtbare muzikaliteit. Dit is het resultaat van Christes enorme kennis en begrip van muziek en de uitgebreide analyse die hij maakt van elke compositie die hij voor zijn werk gebruikt. Zijn balletten komen daardoor over als een natuurlijke voortzetting én versterking van de klankwereld die de componist heeft gecreëerd.

Fünf Gedichte - choreografie Nils Christe

De duik in Christes schatkist begint met Fünf Gedichte, dat hij destijds ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van Introdans maakte. Nu keert de choreografie terug op het repertoire aan de vooravond van het 50-jarig jubileum van Introdans. Fünf Gedichte is een wonderschone, verstilde ode aan de overgang van leven naar dood, geïnspireerd door Richard Wagners romantische Wesendonck Lieder. Tegen het decor van een Hollandse wolkenhemel (ontwerp Keso Dekker) creëerde Christe een uiterst fijnzinnig, maar tegelijkertijd krachtig werk. Blikvangers zijn de solo van de danser die een hogere macht of engel verbeeldt en drie emotioneel geladen duetten, waarin verbondenheid, melancholie en passie centraal staan.

Le Sacre du Printemps - choreografie Nils Christe

Klap op de vuurpijl in CELEBRATING NILS is Christes alom bejubelde choreografie Le Sacre du Printemps, die hem in de uitvoering door Introdans in 2011 een nominatie voor de Zwaan voor ‘Meest indrukwekkende dansproductie’ opleverde. De jury typeerde het werk als “een klein wondertje”. Al veel choreografen hebben zich gewaagd aan de iconische compositie die Igor Stravinsky in 1913 voor Diaghilevs Ballets Russes schreef, maar er is maar een enkeling die deze ‘beproeving’ zo goed doorstaan heeft als Christe. In zijn magistrale magnum opus vond hij een heel eigen, originele ingang in de uiterst complexe muziek en in het bijbehorende verhaal over het ritueel offeren van een maagd. De jury van de Zwanen schreef daarover: “Christe volgt het dwingende karakter van de compositie, maar zonder in de val van voor de hand liggende ‘muziekillustratie’ te trappen. Zijn Sacre is opwindend, maar blijft strak en helder.”

‘Oerdrift die lichaam geworden is. En je letterlijk dooddansen. Het is overrompelend mooi’ – De Gelderlander over Le Sacre du Printemps

‘Christe blijft overeind waar velen struikelden over Stravinsky's overdonderende muziek – NRC Handelsblad over Le Sacre du Printemps, top 5 van beste dansproducties van 2011 

Credits

Twee choreografieën van Nils Christe:
Fünf Gedichte - muziek Richard Wagner
Le Sacre du Printemps - muziek Igor Stravinsky

Foto: Pieter Henket

Di 13 april 2021 - 19:30

Stadstheater Arnhem, Grote Zaal

Uitverkocht
Bestel kaarten

Programma

  • Deuren open 18:30
  • Aanvang 19:30
  • Verwachte eindtijd 20:40

Zonder pauze (exclusief drankje)

Anderen bekeken ook

Oxytocin

Isabelle toont in deze dansvoorstelling haar observaties over huidhonger.

Uitverkocht
Kaarten Info
Framed

Met een groot, avontuurlijk dansersensemble, live muziek en videokunst onderzoekt Conny Janssen alle hobbels o...

Uitverkocht
Kaarten Info