Zoeken Menu
Sluit

Pam en Eva gaan op in een andere wereld.

De Arnhemse zussen Pam (18) en Eva (20) van Rijn studeren allebei aan de Hogeschool voor de Kunsten (HKU). Naar het theater gaan, zien zij elke keer weer als een avontuur. “We vinden het leuk om nieuwe kennis op te doen voor onze studies.”

“We zijn erg cultureel opgevoed,” neemt Pam het woord. “Het theaterfestival in Sonsbeek, musicals, balletvoorstellingen, theater. Overal gingen we heen.” Als kind kwamen de zussen vaak in Musis & Stadstheater Arnhem. Daar zagen ze voor het eerst dat ‘een stukje’ niet zomaar wordt opgevoerd, maar dat er bijvoorbeeld met dans een verhaal verteld kan worden. Zo’n combinatie van verschillende vormen, spreekt Eva het meest aan. “Om mijn blik te verruimen, ga ik naar verschillende soorten voorstellingen. Zo ben ik erachter gekomen dat een combinatie, van bijvoorbeeld dans en toneel, me het meest kan verwonderen.”

Pam en Eva

Met een open geest
De zussen studeren beide aan de HKU en dromen van een baan in de theaterwereld. “Ik zou graag acteurs begeleiden”, vertelt Pam, “en er mee voor zorgen dat een stuk goed wordt uitgevoerd. Want niet alleen het spel vind ik interessant, juist ook hoe een productie tot stand komt.” Nu wil ze vooral kennis opdoen door regelmatig met een open geest naar voorstellingen te gaan. “Ik ben mijn eigen smaak aan het ontdekken en merk nu al dat theater me meer aanspreekt dan musical. Theater zit naar mijn gevoel dichter bij het alledaagse en voelt intiemer.” Eva vult aan: “Theater is ook heel kwetsbaar. Het wordt live opgevoerd en je staat dicht bij de acteurs. Je vóelt waar het over gaat.”

Spiegel van de maatschappij
Vroeger kon het Pam weleens frustreren als ze een stuk niet helemaal begreep. “Nu laat ik het meer op me afkomen”, zegt ze. “Dan is het alsof je je in de wereld van iemand anders bevindt. Daarbij vind ik het overigens wel belangrijk dat het onderwerp van de voorstelling me aanspreekt. Of dat het stuk een luchtig randje heeft.” Eva sluit zich aan bij die mening. Zij bekijkt maatschappelijke vraagstukken graag vanuit een creatief oogpunt. Daarvoor laat ze zich inspireren door wat ze in het theater ziet. “In voorstellingen zie je hoe je verhalen op verschillende manieren kunt overbrengen. Ik zie theater als een manier waarop je een vraagstuk naar een breder publiek kunt vertalen.” Dat taboes en bepaalde zaken die in het dagelijks leven nauwelijks besproken worden, wel aan bod komen in het theater, weet Eva enorm te waarderen. “Zo wordt theater een spiegel van de maatschappij.”

► Herken jij jezelf in Pam en/of Eva? Bekijk hier onze tips voor jou!