Zoeken Menu
Sluit

Geschiedenis

Gevierde acteurs, de grootste maestro's en de jongste talenten, allen betraden het podium in een van onze huizen: Musis & Stadstheater is al meer dan 100 jaar het kloppende culturele hart van Arnhem. 

Musis

De concertzaal van Musis Sacrum (in de volksmond Musis) is al sinds 1847 het huis van muziek in Arnhem. De laatste 100 jaar is het ook het thuis van Phion.

Nieuwbouw en renovatie 2015-2017

Vanaf 2015 wordt er in samenwerking met de gemeente Arnhem, hard gewerkt aan een ingrijpende vernieuwing van Musis. In mei 2017 is de nieuwe Parkzaal in Musis gebruik genomen, een multifunctionele zaal met 1000 zitplaatsen en 1750 staanplaatsen en met opzienbarende glaswand aan de achterkant van het podium en de verbinding met het park. Eind 2017 is de historische Muzenzaal gerenoveerd. Vanaf januari 2018 staat de Muzenzaal weer te schitteren als sfeervolle locatie en concertzaal met behoud van de historische uitstraling.
>>lees meer over de zalen en foyers van Musis

Musis

Stadstheater

Stadstheater Arnhem staat op tweehonderd meter afstand van Musis. Introdans is sinds 1973 vaste huisbespeler van de grote zaal en zij brengen jaarlijks 5 premières uit in Arnhem.

Stadstheater Arnhem was de eerste schouwburg in Nederland die (in 1978) een nieuwgebouwde kleine zaal (vlakke vloer) aan het traditionele lijsttheater toevoegde. Dit om ruimte te maken voor de nieuwe theatervormen die zich in de jaren '70 ontwikkelden. Als gevolg daarvan is door de toenmalige schouwburgdirectie in 1985 de theaterwerkplaats InDependance opgericht. Deze theaterwerkplaats is vanaf augustus 2001 gehuisvest in Theater aan de Rijn onder de naam van 'Theaterwerkplaats Nieuwe Oost'.

Stadstheater Arnhem heeft een grote theaterzaal met 735 stoelen en een kleine zaal met 200 stoelen. Verder heeft Stadstheater Arnhem diverse foyers en een theatercafé. 

>>lees meer over de zalen en foyers van het Stadstheater

Stadstheater (Schouwburg)