Zoeken Menu
Sluit
Waarom ik schrijf – Orwell
 • Toneel

Waarom ik schrijf – Orwell

‘t Barre Land

Vr 14 maart 2025 - 20:30

Musis, Muzenzaal

Aanmelden wachtlijst
Voor deze voorstelling is een wachtlijst beschikbaar
Uitverkocht
Bestel kaarten
Laatste kaarten!

Prijzen vanaf

 • ACT-pas € 10,00
 • Jongeren tot 30 jaar € 13,50
 • Student Last Minute € 10,00
 • Zitplaats € 18,50

Programma

 • Deuren open 19:30
 • Aanvang 20:30

Een theatraal onderzoek naar essayistisch toneel, als een vorm van hardop denken over kunst en politiek. 

In de serie toneelstukken samengesteld uit essays, meet ‘t Barre Land zich in Waarom ik schrijf met het oeuvre van George Orwell (1903-1950). Orwell, die de beide Wereldoorlogen heeft meegemaakt, politieagent was in het koloniale Birma en meevocht in de Spaanse Burgeroorlog, trok zich de laatste jaren van zijn leven terug in de natuur van een guur Engels eiland. Hij is vooral beroemd door de romans Animal Farm en 1984, maar Orwell's beste werk is te vinden in zijn essays, door de combinatie van politiek engagement en een nietsontziende houding tegenover zichzelf.  

De meest verscheidene onderwerpen komen aan bod: het verschil tussen nationalisme en patriottisme; waarom de Engelse keuken superieur is aan de Franse; de bijna volledige betekenisloosheid van het veelvuldig misbruikte woord ‘fascisme’; waarom mensen een boekwinkel bezoeken; dat de tijd geen kritische tijd is maar een tijd van partijdigheid; de eenheid van Europa; de keuze tussen boeken of sigaretten; de grens tussen kunst en propaganda; een analyse van de koloniaal die handelt uit angst om niet te worden uitgelachen; van de bedplasser die wordt gestraft voor iets dat hij niet uit eigen vrije wil heeft misdaan; en de vraag of het politiek afkeurenswaardig is om te genieten van de pad die de komst van de lente begroet. 

Wie Orwell leest, ontmoet geen man die zichzelf tot moreel ijkpunt verheft of comfortabel vanaf de zijlijn de verdorvenheid van de wereld op de korrel neemt, integendeel, nooit spaart hij zichzelf. Gevoelens van haat, superioriteit en miskenning verdwijnen niet wanneer je ze alleen benoemt, zegt Orwell, maar je kunt ten minste erkennen dat je ze hebt, en voorkomen dat ze je denkvermogen verpesten. En als hij waarschuwt dat slordig taalgebruik slordig denken in de hand werkt, is dit net zo goed een boodschap aan zichzelf: “Neem dit essay even door en tien tegen één zul je ontdekken dat ik keer op keer dezelfde zonden heb begaan waartegen ik hier mijn stem verhef.” 

 

‘t Barre Land 
‘t Barre Land is in 1991 opgericht in Arnhem en een gezelschap van toneelspelers. In de afgelopen dertig jaar heeft het collectief een bijzondere plek in het Nederlandse toneellandschap weten te verkrijgen. Uit liefde voor het repertoire onderzoekt ‘t Barre Land hoe het vrolijk verwarrende en vernieuwende potentieel van het repertoire in deze tijd ten tonele kan worden gebracht. Tot dat repertoire behoort alles wat opgeschreven is, kladboekjes, clownsacts, klassieke romans of onbekende toneelteksten – een onuitputtelijke inspiratiebron uit verschillende periodes en plekken.  

Deze voorstelling staat in de theateropstelling in de Muzenzaal van Musis 
Het Stadstheater wordt verbouwd. In de tussentijd kun jij blijven genieten van goed theateraanbod. Het merendeel van onze programmering blijven wij aanbieden zoals je gewend bent. Dit doen we op andere locaties, voornamelijk in Musis, waar de twee zalen afwisselend omgebouwd worden tot volwaardige theaterzalen. In de Muzenzaal staat een tijdelijke tribune, zodat er een vlakkevloerzaal ontstaat, zoals de kleine zaal van het Stadstheater.  

Vr 14 maart 2025 - 20:30

Musis, Muzenzaal

Aanmelden wachtlijst
Voor deze voorstelling is een wachtlijst beschikbaar
Uitverkocht
Bestel kaarten
Laatste kaarten!

Prijzen vanaf

 • ACT-pas € 10,00
 • Jongeren tot 30 jaar € 13,50
 • Student Last Minute € 10,00
 • Zitplaats € 18,50

Programma

 • Deuren open 19:30
 • Aanvang 20:30

Anderen bekeken ook