Zoeken Menu
Sluit
Orgelconcert: Laurens de Man
 • Klassiek

Orgelconcert: Laurens de Man

Piano Biënnale 2023

Za 22 april 2023 - 17:00

Musis Arnhem, Balkonzaal

Uitverkocht
Geweest
Laatste kaarten!

Prijzen vanaf

 • Jongeren tot 30 jaar € 5,00
 • Regulier € 10,00

Programma

 • Deuren open 16:00
 • Aanvang 17:00
 • Verwachte eindtijd 18:00

PROGRAMMA
Anoniem (ca. 1520, toegeschreven aan Hugh Aston) – The Short mesure off My Lady Wynkfylds rownde & My Lady Careys Dompe
Byrd – My Ladye Nevells Grownde
C. P. E. Bach – Sonate voor orgel in a, Wq 70/4: Improvisatie
Mendelssohn – Drie Lieder ohne Worte
Bartók – Delen uit Mikrokosmos

Tijdens deze Piano Biënnale is er ook aandacht voor de verre oudoom van de piano: het orgel. Al lang voor er maar een voorzichtige contour van het klavecimbel te ontwaren viel, was daar al het orgel –  stevig aan de basis van de klavierfamilie. Het orgel is een nieuwe aanwinst voor Musis. Het instrument uit 1842 verhuisde in 2022 van Museum Arnhem naar de Balkonzaal van de Arnhemse concertzaal. Een ambachtelijk, ‘klein maar fijn’, intiem instrument.

Organist Laurens de Man is net zo benieuwd als wij hoe het orgel op deze plek klinkt. Want misschien nog wel meer dan een pianist, moet een organist keer op keer een nieuw instrument ontdekken en zich zien te redden met wat er in de concertzaal staat. Hoeveel klavieren heeft het, waar zitten alle registers en hoe klinken ze? Gelukkig is De Man, die trouwens óók pianist is, niet voor een kleintje vervaard en stelde een creatief programma samen. Van het alleroudste overgeleverde repertoire uit de toetsentraditie tot de briljante muzikale ingevingen van Bartók. Free the piano en ach, het orgel meteen ook!

►Dit concert is onderdeel van de Piano Biënnale.  Bekijk hier het hele programma van de Piano Biënnale 2023.

► Grenzeloos, baanbrekend en bevrijdend: Free the piano! Piano Biënnale 2023
Iedereen weet wat een piano is. Maar het instrument zag er niet altijd zo uit en klonk ook behoorlijk anders: het heeft door de eeuwen heen grote innovaties meegemaakt. Door componisten werd het gebruik van de piano steeds verder uitgerekt: van het klavecimbel – dat trouwens ook niet uit het niets ontstond – tot de synthesizers van nu. Veranderde de muziek het instrument, of is het andersom?

Tijdens de tweede editie van Piano Biënnale ontdek je de baanbrekende uitvindingen die componisten en pianisten door de eeuwen maakten. We beginnen bij Bach en eindigen bij kunstenaars van nu, als Mathilde Wantenaar en Rami Khalifé. We hebben klavecimbels, fortepiano’s, piano’s waarmee geknoeid is – piano’s van toen, nu en van de toekomst. Natuurlijk bespeeld door grote sterren. Free the piano!

MUSICI
Orgel: Laurens de Man

Za 22 april 2023 - 17:00

Musis Arnhem, Balkonzaal

Uitverkocht
Geweest
Laatste kaarten!

Prijzen vanaf

 • Jongeren tot 30 jaar € 5,00
 • Regulier € 10,00

Programma

 • Deuren open 16:00
 • Aanvang 17:00
 • Verwachte eindtijd 18:00

Anderen bekeken ook