Zoeken Menu
Sluit
Spraakmakers
 • Kamermuziek
 • Toneel
 • Theatercollege

Spraakmakers

Lucas de Man, Pierre Bokma, Ramsey Nasr, Jade Olieberg, Ragazze Quartet, Calefax, Holland Baroque, Bastarda Trio

Do 24 maart 2022 - 19:30

Musis Arnhem, Muzenzaal

Uitverkocht
Bestel kaarten
Laatste kaarten!

Prijzen

 • CJP / Jongeren tot 16 jaar € 23,00
 • Normaal € 28,00
 • Student Last Minute € 10,00

Programma

 • Start voorstelling 19:30
 • Deuren open 18:30
 • Verwachte eindtijd 22:35

Er is een pauze

Wat heeft Schumann te maken met de intelligentie van bomen? Wat leert Hildegard Von Bingen ons over vrouwelijke lust? Wat heeft Haydn van doen met fair pay? Wat op het eerste gezicht onverenigbaar lijkt, blijkt toch met elkaar te maken.

PROGRAMMA (let op: dit is een selectie):
Dessner - Le Bois
Haydn - Strijkkwartet op. 65/nr. 5 ‘The Lark’
Werken van Hildegard von Bingen & improvisaties op Middeleeuwse muziek
Gershwin - Rhapsody in Blue
Rameau - Le rapelle des oiseaux
Schumann - Waldszenen

SPRAAKMAKERS verbindt de stem van bekende meestervertellers als Pierre Bokma en Ramsey Nasr met de muziek van Nederlandse topensembles. Samen smeden zij prikkelende verhalen over de wereld van vandaag en bijpassende klassieke muziekwerken tot één nieuwe vertelling. Tegelijkertijd verteld én gespeeld, als een theatraal muziekverhaal. De Vlaamse theatermaker Lucas De Man is flamboyant gastheer en het publiek tijdens een festivalavond die vele verrassingen kent.

► SPRAAKMAKERS is voor iedereen die het verhaal en de betekenis zoekt in klassieke muziek.

Prikkelende of vermakelijke verhalen over actuele thema’s gecombineerd met klassieke werken die hier net zo goed over gaan. Denk aan fair pay, de vierde feministische golf of de intelligentie van bomen. Nederlandse topacteurs voegen hun stem als extra verhaallijn toe aan de muziek en verbinden zo het werk met het hier en nu. Het verhaal voedt de muziek en de muziek het verhaal. Zo laat SPRAAKMAKERS muziek van lang geleden opnieuw relevant klinken in de wereld van nu.

Een greep uit het programma:

► Fair Play
met Pierre Bokma & Ragazze Quartet

Om de kost te verdienen nam Joseph Haydn elk baantje aan en speelde hij mee in ieder ensemble dat hem wilde. Dat maakt Haydn misschien wel de eerste zzp-er ooit, een even eervolle als dubieuze titel. Want ondanks onze huidige welvaart, lijkt er aan de financiële situatie van kunstenaars weinig veranderd. In Fair pay vertelt acteur Pierre Bokma aan de hand van Haydn’s Strijkkwartet opus 64 no. 5 ‘De nachtegaal’, uitgevoerd door het Ragazze Quartet, een verhaal over gelijkwaardige beloning. Een verhaal over de (economische) waardering van talent en kunst én over de waarde van de musici waar u op dat moment naar luistert.

► Vrije Vrouwelijkheid
met Jade Olieberg, Holland Baroque & Bastarda Trio
In een vierde, opmerkelijke feministische golf ontwikkelt zich een nieuw bewustzijn over vrouwelijke autonomie. Angela Merkel toont leiderschap, waarbij vrouw-zijn losstaat van pleasen. Supersterren als Beyoncé en Billie Eilish manifesteren zich als vrouwen die verleidelijk, krachtig én zelfverzekerd zijn. Ook hun uitdagende verschijning maakt deel uit van het hernieuwde feminisme. Verrassend genoeg kent dit gedachtegoed twee verre voorgangers: mystici Hadewijch en Hildegard von Bingen. Ook zij waren, in de Middeleeuwen vertegenwoordigers van een autonoom, seksueel bewust en 'inclusief' feminisme. Ze schreven hun boeken en muziek onafhankelijk van mannen: een unicum in die tijd. In Vrije Vrouwelijkheid combineren actrice Jade Olieberg en Holland Baroque samen met het Poolse Bastarda Trio de ideeën en muziek van Hadewijch en van Von Bingen tot een prikkelend verhaal over spiritualiteit, sensualiteit en autonomie van de vrouw.

► Wood Wide Web
met Ramsey Nasr & Calefax
In het bos gebeuren spannende dingen. Bomen praten met elkaar, ze blijken gevoelens en een geheugen te hebben. Ondergronds wisselen ze stoffen uit via een bosomvattend netwerk van schimmeldraden, het internet van bomen. Bomen beschouwen als organismen – onze kennis hierover groeit en het idee wint aan erkenning. Ook in Robert Schumann’s Waldszenen staat het bos centraal. Maar wie dit bos opvat als een wood wide web, luistert heel anders naar de muziek. Door onze relatie met schorshuiden centraal te stellen, maken acteur Ramsey Nasr en rietkwintet Calefax van Waldszenen een hyperactueel, holistisch verhaal. Een vertelling over de oeroude, organische intelligentie van bomen en ons verlangen hiernaar in een steeds vluchtiger, digitale samenleving. 

Bekijk de video

Do 24 maart 2022 - 19:30

Musis Arnhem, Muzenzaal

Uitverkocht
Bestel kaarten
Laatste kaarten!

Prijzen

 • CJP / Jongeren tot 16 jaar € 23,00
 • Normaal € 28,00
 • Student Last Minute € 10,00

Programma

 • Start voorstelling 19:30
 • Deuren open 18:30
 • Verwachte eindtijd 22:35

Er is een pauze

Anderen bekeken ook

Girls & Boys

Een aangrijpende One Woman Show door Hadewych Minis. Wegens succes nogmaals terug in Stadstheater Arnhem.

De Vloer Op

De theaterversie van het populaire improvisatieprogramma van televisie. De improvisaties zijn vaak uiterm...

De Meisje

Een monoloog over zelfaanvaarding, familie, liefde en vergiffenis.