Zoeken Menu
Sluit
Money, money, money (Nijmegen)
  • Klassiek

Money, money, money (Nijmegen)

Piano Biënnale 2023

Za 22 april 2023 - 20:00

Je wordt naar de site geleid van Stadsschouwburg en De Vereeniging Nijmegen
Uitverkocht
Geweest

Prijzen vanaf

  • Vanaf € 35,00

Programma

  • Deuren open 19:00
  • Aanvang 20:00

PROGRAMMA
Prokofjev – Pianoconcert nr. 4 in Bes, op. 53
Mozart – Pianoconcert nr. 9 in Es ‘Jeunehomme’, KV271

In een tijd waarin er van kunstenaars wordt verlangd dat ze zelf naar financiering op zoek gaan en meer en meer als ondernemers optreden, presenteert de Piano Biënnale 2023 twee briljante pianoconcerten die niet alleen muzikaal uitzonderlijk zijn, maar beide ook in hun totstandkoming een bijzonder verhaal vertellen. Het is een verhaal over kunst en geld, over twee grillige persoonlijkheden, Prokofjev en Mozart, die hard met hun opdrachtgevers onderhandelden over de prijs van schoonheid. Twee pianoconcerten die juist door hun wonderlijke ontstaansgeschiedenis vragen oproepen over hoe en waarin de waarde van kunst moet worden uitgedrukt. Ook bij deze twee geniale componisten was brood op de plank namelijk geen vanzelfsprekendheid.

Kunst gaat dus soms ook keihard over geld en op deze avond brengt Hans Dagelet een kunstzinnige monoloog over ondernemerschap, mecenassen en hongerkunstenaars, geschreven door Willem de Wolf.

Geniale componisten vragen om geniale pianisten. Yeol Eum Son is niet alleen ongekend populair in haar geboorteland Zuid-Korea, maar won ook de rest van de wereld voor zich met haar hartveroverende spel. Vanavond neemt ze Mozarts Jeunehomme voor haar rekening. Abdel Rahman el Bacha, geboren in Libanon, won in 1978 de prestigieuze Koningin Elisabeth Wedstrijd, waarna de wereld aan zijn 19-jarige voeten lag. Een indrukwekkende carrière volgde. Geroemd om zijn integere spel, zet de meesterpianist zich in dit concert aan Prokofiev.

Dit concert is onderdeel van de Piano Biënnale.  Bekijk hier het hele programma van de Piano Biënnale 2023.

► Grenzeloos, baanbrekend en bevrijdend: Free the piano! Piano Biënnale 2023
Iedereen weet wat een piano is. Maar het instrument zag er niet altijd zo uit en klonk ook behoorlijk anders: het heeft door de eeuwen heen grote innovaties meegemaakt. Door componisten werd het gebruik van de piano steeds verder uitgerekt: van het klavecimbel – dat trouwens ook niet uit het niets ontstond – tot de synthesizers van nu. Veranderde de muziek het instrument, of is het andersom?

Tijdens de tweede editie van Piano Biënnale ontdek je de baanbrekende uitvindingen die componisten en pianisten door de eeuwen maakten. We beginnen bij Bach en eindigen bij kunstenaars van nu, als Mathilde Wantenaar en Rami Khalifé. We hebben klavecimbels, fortepiano’s, piano’s waarmee geknoeid is – piano’s van toen, nu en van de toekomst. Natuurlijk bespeeld door grote sterren. Free the piano!

 

MUSICI
Phion, o.l.v. Erik Desimpelaere
piano: Yeol Eum Son
piano: Abdel Rahman El Bacha 
Acteur: Hans Dagelet 
Schrijver: Willem de Wolf

Za 22 april 2023 - 20:00

Je wordt naar de site geleid van Stadsschouwburg en De Vereeniging Nijmegen
Uitverkocht
Geweest

Prijzen vanaf

  • Vanaf € 35,00

Programma

  • Deuren open 19:00
  • Aanvang 20:00

Anderen bekeken ook