Zoeken Menu
Sluit
Lunchlezing: Vrouwelijke componisten
  • Klassiek
  • Verdieping & Verrijking

Lunchlezing: Vrouwelijke componisten

Thea Derks over klassieke muziek en vrouwen

Di 08 maart 2022 - 12:00

Musis Arnhem, Balkonzaal

Uitverkocht
Geweest
Laatste kaarten!

Prijzen vanaf

  • Normaal € 15,00

Programma

  • Deuren open 11:00
  • Aanvang 12:00
  • Verwachte eindtijd 13:30

Zonder pauze (inclusief drankje na afloop)

Tijdens deze lunchlezing vertelt Thea Derks over klassieke muziek en vrouwen.

Klassieke muziek wordt nog altijd vaak geassocieerd met dode, witte mannen, maar door de eeuwen heen hebben ook vrouwen prachtige muziek gecomponeerd. Velen van hen waren in eigen tijd zeer succesvol, maar toch werden ze na hun dood goeddeels vergeten. Nog altijd schitteren vrouwen op concertprogramma’s veelal door afwezigheid.

Musicoloog Thea Derks breekt al ruim twee decennia een lans voor vrouwelijke componisten, in artikelen, lezingen, tijdens concertinleidingen en in haar radioprogramma’s.

Zij neemt u vandaag mee op een audiotour die begint in de 12e eeuw met Hildegard von Bingen en eindigt in de 21e eeuw, met muziek van levende componisten als Sofia Goebaidoelina en Cecilie Ore.

► De lunchlezing is inclusief een lunch.

► Deze voorstelling is vrij toegankelijk. Je hoeft geen mondkapje meer op en er is ook geen coronatoegangsbewijs (3G) meer nodig.

Thea Derks
Thea Derks voltooide in 1996 cum laude haar studie muziekwetenschap in Amsterdam. Sindsdien is zij zelfstandig muziekpublicist, concertinleider en radiomaker, gespecialiseerd in de muziek van na 1900 en met speciale aandacht voor vrouwelijke componisten.

Zij verzorgde cursussen over moderne muziek in o.a. het Concertgebouw en Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam en TivoliVredenburg Utrecht.

In 2014 verscheen haar biografie van pianist, dirigent en componist Reinbert de Leeuw. Na diens overlijden in 2020 volgde een derde druk met twee extra hoofdstukken, die ook apart verschenen als Slotakkoord: Reinbert de Leeuw 2014-2020.

In 2018 publiceerde zij Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht, een laagdrempelige introductie voor de geïnteresseerde leek. Zij maakt ook het gelijknamige radioprogramma voor de Concertzender en beheert twee blogs: Klassiek van nu (Nederlandstalig) en Contemporary Classical (Engelstalig).

► Interessante sprekers in combinatie met een verzorgde lunch voor € 15,00. Kom tijdens de lunch naar Musis voor een inspirerende pauze.

Di 08 maart 2022 - 12:00

Musis Arnhem, Balkonzaal

Uitverkocht
Geweest
Laatste kaarten!

Prijzen vanaf

  • Normaal € 15,00

Programma

  • Deuren open 11:00
  • Aanvang 12:00
  • Verwachte eindtijd 13:30

Zonder pauze (inclusief drankje na afloop)

Anderen bekeken ook