Zoeken Menu
Sluit
Livestream: Thomas Oliemans & Holland Baroque
  • Klassiek

Livestream: Thomas Oliemans & Holland Baroque

Wo 19 mei 2021 - 20:00

Online, Livestream

Uitverkocht
Geweest

Programma

  • Deuren open 19:00
  • Aanvang 20:00

Johann Sebastian Bach en Hanns Eisler, contrasterende componisten?

Op uitnodiging van TivoliVredenburg ontmoeten bariton Thomas Oliemans en Holland Baroque elkaar. Centraal staan ‘Ich habe genung’ van Johann Sebastian Bach (1685-1750) en liederen van Hanns Eisler (1898-1962).

Hanns Eisler: soldaat tijdens de Eerste Wereldoorlog, leerling van Arnold Schönberg, van Parijs naar Londen, en toevlucht in de Verenigde Staten. Samen met Arnold Schönberg, Thomas Mann, Kurt Weill en Bertolt Brecht was Eisler één van de bekendste emigranten in Los Angeles. Afgesneden van zijn wortels, zoekend naar de zin(loosheid) van het bestaan, zette hij op onnavolgbare wijze de woorden van Bertolt Brecht op muziek. In zijn Hollywood-liederen klinkt door het ontheemde een verlangen naar een betere wereld.

"Ich frug mich als junger Komponist: Für wen mache ich Musik? Nun, das machte mir große Schwierigkeiten, die bis heute nicht aufgehört haben. Denn so sagen meine Freunde und meine Feinde: Für wen macht doch eigentlich dieser Hanns Eisler Musik?"

Volgens Thomas Oliemans is de thematiek in ‘Ich habe genung’ “teruggeworpen zijn op jezelf” evenals “hoe moet je leven? hoe geef je zin aan je leven?” en “wanneer heb je genug?”

Ich freue mich auf meinen Tod,
Ach, hätt er sich schon eingefunden.
Da entkomm ich aller Not,
Die mich noch auf der Welt gebunden.

Johann Sebastian Bach en Hanns Eisler. Het paradijselijke geluk lijkt bij beide componisten aan de overkant te liggen. Daar waar we niet zijn.

Wo 19 mei 2021 - 20:00

Online, Livestream

Uitverkocht
Geweest

Programma

  • Deuren open 19:00
  • Aanvang 20:00

Anderen bekeken ook

Yeol Eum Son

Hoe verbind je Mozart, Skrjabin en Kapustin op een vanzelfsprekende wijze met elkaar? Laat dat maar aan de Yeo...

Uitverkocht
Kaarten Info