Zoeken Menu
Sluit
Livestream: Marcus Cantate van J.S. Bach
  • Klassiek
  • Orkest
  • Livestream

Livestream: Marcus Cantate van J.S. Bach

Phion, orkest van Gelderland & Overijssel

Vr 02 april 2021 - 15:00

Online, Livestream

Uitverkocht
Bestel kaarten
Laatste kaarten!

Programma

  • Aanvang 15:00

De Marcus Cantate is een speciaal samengesteld werk dat gebaseerd is op de koren, aria’s en koralen van Bach’s Marcuspassie. Het reflectieve karakter van dit zelden uitgevoerde werk past bij deze bijzondere tijd, waarbij BachTwente haar publiek via een streaming een hart onder de riem wil steken.

Derde passie

In tegenstelling tot de Johannes- en de Matthäuspassie is deze derde passie van Bach niet overgeleverd; we hebben alleen de tekst nog. Bach’s muziek bij de woorden uit het Marcusevangelie kennen we daardoor helaas niet; die is voorgoed verloren. Maar het is al heel lang bekend dat het openings- en slotkoor alsmede drie aria’s gebaseerd zijn op de schitterende muziek van de Trauerode. Die zogenaamde parodietechniek paste Bach veel vaker toe: oudere stukken die van een nieuwe tekst worden voorzien. Ook van twee andere aria’s is het model reeds langer geïdentificeerd; Pieter Dirksen heeft daaraan nog twee parodieën toegevoegd die tijdens dit project voor de eerste keer zullen klinken: een terzet (een aria met drie solostemmen) en een basaria. De koralen zijn eveneens uit andere bronnen bekend. Alle noten die in deze reconstructie klinken zijn dus van Bach!

Uitvoerenden

Het koor Consensus Vocalis in een bezetting van 16 zangers, 6 jonge zangers van het Stadsjongenskoor Oldenzaal en Phion.  Solisten zijn Agnes van Laar – sopraan, Franske van der Wiel – alt, Henk Gunnenman – tenor en Jan Schulenburg – bas. Het geheel staat onder leiding van klavecinist Pieter Dirksen.

De link naar de livestream wordt een aantal dagen voor livegang op de website van Phion geplaatst.

Deze livestream is gratis te bekijken.

Vr 02 april 2021 - 15:00

Online, Livestream

Uitverkocht
Bestel kaarten
Laatste kaarten!

Programma

  • Aanvang 15:00

Anderen bekeken ook