Zoeken Menu
Sluit
Creole
 • Dans

Creole

IRC / Shailesh Bahoran

Wo 20 maart 2024 - 20:30

Musis Arnhem, Muzenzaal

Uitverkocht
Bestel kaarten
Laatste kaarten!

Prijzen vanaf

 • CJP / Jongeren tot 16 jaar € 13,50
 • Student Last Minute € 10,00
 • Zitplaats € 18,50

Programma

 • Deuren open 19:30
 • Aanvang 20:30

Een zoektocht naar de roots van de Surinaamse cultuur. Choreograaf Shailesh Bahoran brengt hiphop en de Surinaamse identiteit samen.

Hoe ontstaan gemeenschapszin, nieuwe gebruiken en energie wanneer verschillende culturen samensmelten? En welke rol speelt de pijnlijke geschiedenis daarin? In de voorstelling weerspiegelen dansers de uiteenlopende achtergronden van de Surinaamse cultuur, op artistiek, etnisch en cultureel gebied. Niet de verhaallijn, maar de energie en emotionele lading van de cast vormen de drijfveren van de choreografie. Het resultaat is een energetische en meeslepende dansvoorstelling.

De Surinaamse cultuur is creools: verschillende culturen (onder andere Creolen, Hindoestanen, Chinezen, Javanen, Inheemsen zoals Kalinya’s en Lokono’s, Joden en Nederlanders) zijn samengesmolten tot één. Een belangrijke motor van de hedendaagse samenleving was de slavernij en contractarbeid. 

Ook de hiphopcultuur ontstond uit verschillende etnische en culturele achtergronden, vaak afkomstig uit een gemeenschappelijk zwaar verleden. En ook de hiphopcultuur ontwikkelde zich tot een bijzonder veelzijdige cultuur vol kunstvormen en verbindingskracht.

Shailesh Bahoran
Shailesh Bahoran, onlangs genomineerd voor een Zwaan, heeft een achtergrond in hiphop en zoekt naar een kruisbestuiving met hedendaagse dans. Hij laat zich in zijn werk inspireren door zijn hindoestaanse wortels. Shailesh Bahoran werd genomineerd voor de meest indrukwekkende dansprestatie 2022 voor zijn performance in Kishan van Illusionary Rockaz Company. In 2017 won Bahoran de prijs van de Nederlandse Dansdagen voor meest getalenteerde choreograaf.

Zwaan voor Meest indrukwekkende dansproductie
Dansgezelschap IRC wint tijdens het Nederlandse Dansdagen Gala op 29 september een Zwaan voor hun meest recente voorstelling AVATĀRA, een coproductie met Duda Paiva Company.

Meesterpoppenspeler Duda Paiva en choreograaf Shailesh Bahoran (Duda Paiva Company & Illusionary Rockaz Company) hebben de Zwaan voor Meest indrukwekkende dansproductie gewonnen voor de bejubelde coproductie AVATĀRA. In de voorstelling vertellen dansers en foam sculpturen samen een verhaal over alteregos, superkrachten en halfgoden. Een cast, die bestond uit dansers die hun strepen verdienden in popping, breaking en moderne dans, gingen op zoek naar de magie van de levensadem.

Het is niet de eerste prijs die het jonge dansgezelschap IRC in de wacht wist te slepen. In 2017 won Shailesh Bahoran de innovatieprijs van Nederlandse Dansdagen voor zijn pitch REDO. Twee jaar erna won Redouan Ait Chitt als eerste breaker ooit de Zwaan voor meest indrukwekkende dansprestatie voor zijn rol in de uiteindelijke productie  REDO en afgelopen jaar werd Shailesh Bahoran genomineerd voor zijn solovoorstelling KISHAN. 

Lees meer

Wo 20 maart 2024 - 20:30

Musis Arnhem, Muzenzaal

Uitverkocht
Bestel kaarten
Laatste kaarten!

Prijzen vanaf

 • CJP / Jongeren tot 16 jaar € 13,50
 • Student Last Minute € 10,00
 • Zitplaats € 18,50

Programma

 • Deuren open 19:30
 • Aanvang 20:30

Anderen bekeken ook