Zoeken Menu
Sluit
EUTERPIANS
 • Klassiek
 • Dans

EUTERPIANS

LeineRoebana | Elisabeth Hetherington | Maya Fridman | Marianna Soroka

Wo 29 januari 2025 - 20:00

Musis, Parkzaal

Aanmelden wachtlijst
Voor deze voorstelling is een wachtlijst beschikbaar
Uitverkocht
Bestel kaarten
Laatste kaarten!

Prijzen vanaf

 • Jongeren tot 30 jaar € 10,00
 • Student Last Minute € 10,00
 • Zitplaats € 15,00

Programma

 • Deuren open 19:00
 • Aanvang 20:00

Een ode aan de vrouw. Deze voorstelling toont de kracht van vrouwen. Het verbindt de vreugde en creativiteit van muze Euterpe met de onweerstaanbaarheid van de Sirenen en het martiale van de Amazones. 

Choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana werden onlangs voor hun bijdragen aan de Nederlandse dans bekroond met de Prijs van Verdienste van Dansersfonds’79. Uit het juryrapport: “imponerende voorstellingen, die altijd volstrekt eigen zijn en vaak een verrassende wisselwerking laten zien tussen dans en de meest uiteenlopende muzikale stijlen.” 

Dit is zeker ook van toepassing op de nieuwe dans- en muziekvoorstelling Euterpians waar een samenwerking wordt aangegaan met drie even voortreffelijke als uiteenlopende musici: met zangeres Elisabeth Hetherington, in wiens dartele danslichaam een duizelingwekkende sopraan huist, met de peilloze diepten van de gevierde celliste Maya Fridman en met de aardse klanken van percussioniste Marianna Soroka die met even veel gemak thuis is op klavier, vibrafoon of psalterion.  

Samen met de choreografen en dansers van LeineRoebana nemen ze het vrouwelijke in kunst en leven tot uitgangspunt. Niet consequent of uitputtend, maar zelfbewust, vanzelfsprekend en met lichte ironie nemen vrouwen het heft in handen. Vanaf de allereerste noot komt het podium tot leven door een samensmelting van oude en hedendaagse klanken, van Hildegard von Bingen tot Kate Moore, van Maddalena Casaluna tot Calliope Tsoupaki, van experiment en percussie tot harmonische compositie, van alledaagse bewegingen en gebaren tot complexe choreografie. 

Euterpians bevindt zich in het grensgebied van een dansvoorstelling en concert waar dans geregeld de rol overneemt van de klank en musici de piketpaaltjes in de ruimte plaatsen. In deze unieke voorstelling zien we negen dansers en musici als dichters in beweging. Het lichaam dat verhaalt zonder woorden. Elk moment op het podium is een uitnodiging om te voelen, te reflecteren en de schoonheid te ervaren die ontstaat wanneer de poëzie van de ziel zich openbaart in de taal van het lichaam. 

SPECIALE INLEIDING: 30 MINUTEN VOOR AANVANG 
Voorafgaand aan de voorstelling nodigt LeineRoebana haar publiek uit om kennis te maken met dansers, musici en choreografen voor een bijzondere inleiding op het toneel: een half uur voor aanvang gaan de zaaldeuren open voor het bij het publiek inmiddels zeer geliefde publieksonthaal! Bijzondere ervaringen tijdens het maakproces en inspiratiebronnen worden gedeeld en er is de mogelijkheid om vragen te stellen, terwijl de dansers en muzikanten zich opwarmen en voorbereiden op de voorstelling. Aansluitend op het publieksonthaal begint de voorstelling. 

CREDITS 
Concept & choreografie: Andrea Leine, Harijono Roebana 
Cast: Andrea Pisano, Timon De Ridder, Aika Goto, Benedita Crispiniano, Saoirse Lambkin O’Kane, Mariví van den Hooff, Elisabeth Hetherington (zang), Marianna Soroka (percussie), Maya Fridman (cello) 

Prijs van Verdienste voor Andrea Leine en Harijono Roebana 
Choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana werden onlangs voor hun bijdragen aan de Nederlandse dans bekroond met de Prijs van Verdienste van Dansersfonds’79, opgericht door het beroemde balletechtpaar Alexandra Radius en Han Ebbelaar. De jury van het Dansersfonds’79 over Andrea Leine en Harijono Roebana: “Hoezeer hun werk zich sinds de oprichting van hun gezelschap LeineRoebana, in 1991, ook heeft ontwikkeld, de twee zijn op indrukwekkende wijze trouw gebleven aan hun eerste uitgangspunt: op intuïtieve wijze associatieve voorstellingen creëren, waarin ‘fysiek denken’, waarachtigheid en de autonome kracht van dans vooropstaan. Daarbij kiezen ze nadrukkelijk voor de combinatie van live-dans met live-muziek. Met als resultaat een reeks imponerende voorstellingen, die altijd volstrekt eigen zijn en vaak een verrassende wisselwerking laten zien tussen dans en de meest uiteenlopende muzikale stijlen, variërend van barok tot gamelanmuziek.” 

LeineRoebana 
LeineRoebana, het dansgezelschap van choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana, vervult door haar unieke, eigenzinnige danstaal en werkwijze een geheel eigen plaats in de Nederlandse en internationale danswereld. Het gezelschap staat bekend om het opwindende fysieke dansidioom en de centrale rol van live uitgevoerde muziek in het werk. De producties van LeineRoebana verrassen met bijzondere vervlechtingen van hedendaagse dans, tekst, vormgeving en de meest uiteenlopende muzikale klankkleuren. Het intense samengaan van expressieve dans en muziek maakt de voorstellingen uniek. Muziek en dans vervloeien, vormen één adem. Musici worden dansers, dansers musici.   

Deze voorstelling staat in de theateropstelling in de Parkzaal van Musis 
Het Stadstheater wordt verbouwd. In de tussentijd kun jij blijven genieten van goed theateraanbod. Het merendeel van onze programmering blijven wij aanbieden zoals je gewend bent. Dit doen we op andere locaties, voornamelijk in Musis, waar de twee zalen afwisselend omgebouwd worden tot volwaardige theaterzalen. In de Parkzaal staat een tijdelijke tribune, zodat er een theaterzaal ontstaat met goede zichtlijnen voor onder andere dans en toneel. De plaatsen op tribune zijn niet via de lift bereikbaar. 

Wo 29 januari 2025 - 20:00

Musis, Parkzaal

Aanmelden wachtlijst
Voor deze voorstelling is een wachtlijst beschikbaar
Uitverkocht
Bestel kaarten
Laatste kaarten!

Prijzen vanaf

 • Jongeren tot 30 jaar € 10,00
 • Student Last Minute € 10,00
 • Zitplaats € 15,00

Programma

 • Deuren open 19:00
 • Aanvang 20:00

Anderen bekeken ook