Zoeken Menu
Sluit
De Waarheidscommissie Nederland
 • Dans
 • Toneel
 • Verdieping & Verrijking

De Waarheidscommissie Nederland

Action Zoo Humain

Zo 29 oktober 2023 - 20:00

Huis der Provincie, Statenzaal

Uitverkocht
Geweest
Laatste kaarten!

Prijzen vanaf

 • CJP / Jongeren tot 16 jaar € 10,00
 • Student Last Minute € 10,00
 • Zitplaats € 15,00

Programma

 • Deuren open 19:30
 • Aanvang 20:00
 • Verwachte eindtijd 22:00

Zonder pauze (exclusief drankje)

Een voorstelling in het Huis der Provincie over de impact van human zoos in Nederland. 

In De Waarheidscommissie stelt Action Zoo Humain zich luidop de vraag of vele maatschappelijke discussies vandaag hun oorsprong niet kennen in een specifiek hoofdstuk van de Nederlandse koloniale geschiedenis: human zoos.

Is het een performance, een theatervoorstelling of toch een echte waarheidscommissie? De termen doen er niet toe. Kom en oordeel zelf.

Met de eerste Waarheidscommissie ooit in Nederland vraagt Action Zoo Humain aandacht voor de onderbelichte, koloniale erfenis van de human zoo. Ook Nederland stelde tot diep in de 20ste eeuw duizenden mannen, vrouwen en kinderen als ‘exotisch’, ‘wild’ en ‘primitief’ tentoon in zogenaamde 'mensentuinen'. Denk bijvoorbeeld aan de tentoongestelde Surinamers en Indonesiërs op de wereldtentoonstelling in Amsterdam (1883), de Indische Tentoonstelling in Arnhem (1928) en het Senegalese dorp op de Nenijto in Rotterdam (1928).

Beïnvloedt de human zoo vandaag nog steeds het maatschappelijke denken? Zijn het etnisch profileren door de politie, het toeslagen schandaal bij de belastingdienst, maar ook het ‘onschuldig’ delen van beeldmateriaal op social media van die ‘exotische’ reis, hier geen voorbeelden van?

Kom en oordeel zelf tijdens deze unieke en eenmalige locatievoorstelling. Minister-president Mark Rutte en koning Willem-Alexander boden recent excuses aan voor het slavernijverleden. De Waarheidscommissie pakt daarop door en gaat aan de slag met hetgeen er na de fameuze komma zou kunnen volgen. Verplaats je in de problematische nieuwsgierigheid van de bezoekers, in de ervaringen van de tentoongestelde volkeren en in de koloniale propagandamachine van de organisatoren.

Naar voorbeeld van de ‘Waarheids- en Verzoeningscommissie’ uit Zuid-Afrika spreken getuigen zich uit in woord, beeld en beweging. Voormalig politica Kathleen Ferrier en Mpho Tutu van Furth, dochter van de recent overleden Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu, leiden als voorzitters alles in goede banen.

De Waarheidscommissie combineert dans, theater en getuigenissen tot een bijzondere belevenis en gaat na in hoeverre de human zoos vandaag nog steeds het maatschappelijk denken beïnvloedt.

►  In aanloop naar de Waarheidscommissie werd er onderzoek gedaan naar de human zoo om het onderwerp vanuit alle mogelijke invalshoeken te kunnen vatten. Voor achtergrondinfo en het onderzoek naar mensentuinen in Nederland kijk op: www.dewaarheidscommissie.nl  

► Deze voorstelling wordt gespeeld in de Statenzaal van het Huis der Provincie. Er zijn geen horecavoorzieningen in het Huis der Provincie, het ticket is dan ook exclusief consumptie.

De voorstelling van zondagavond is geannuleerd, kaartkopers ontvangen bericht.

Regie Chokri Ben Chikha 
Projectleiding Sietske de Vries
Productieleiding Lique van Gerven
Muziek Seppe Salomé 
Tekstbewerking Erik-Ward Geerlings, Sharona Maguette Diop
Fotografie Kurt Van Der Elst
Video Sven Peetoom
Website/socials Robin Laurens, Kirsten Lipman, Oya Ben Chikha
Pers
Ronald de Groot
Producent Action Zoo Humain   
Coproducenten Perpodium, DEGASTEN, Theater Rotterdam, deBuren, Internationaal Theater Amsterdam, Musis & Stadstheater Arnhem, de Brakke Grond
Met de steun van Bijlmer Parktheater, IMPACT, Theater Zuidplein, NTGent, Provinciehuis Arnhem, Waalse Kerk, Debatcentrum Arminius, de Vlaamse Overheid, Fonds 21, Fonds voor Cultuurparticipatie, Fonds Podiumkunsten, Vriendenloterijfonds, Fonds ZOZ 

Deze voorstelling komt tot stand met de steun van de Taxshelter van de Belgische Federale Overheid via uFund 

VAN en MET Kathleen Ferrier, Mpho Tutu van Furth, Bert Sliggers, Chantal Loïal, Iris Tjoa, Mareille Labohm, Anis de Jong, Fouad Mourigh, Moussa Ndiaye, Izah Hankammer, Tamar Niamut, Zouzou Ben Chikha, Wensley Piqué en Nienke Nasserian 

Bron afbeelding: Groepsportret van inheems Surinaamse mannen, vrouwen en kinderen met met ronselaar William Mackintosh op de Internationale Koloniale en Uitvoerhandel Tentoonstelling in 1883 in Amsterdam.Collectie Nationaal Museum van Wereldculturen. Coll.no. RV-A2-3

Zo 29 oktober 2023 - 20:00

Huis der Provincie, Statenzaal

Uitverkocht
Geweest
Laatste kaarten!

Prijzen vanaf

 • CJP / Jongeren tot 16 jaar € 10,00
 • Student Last Minute € 10,00
 • Zitplaats € 15,00

Programma

 • Deuren open 19:30
 • Aanvang 20:00
 • Verwachte eindtijd 22:00

Zonder pauze (exclusief drankje)

Anderen bekeken ook

Kijk op theater

Kennismaken met theater? Als beginnende kijker meer kennis opdoen over toneel? In deze toneelkijkserie leer je...

Uitverkocht
Kaarten Info