Zoeken Menu
Sluit
De Kwestie Sjostakovitsj
 • Fysiek & Beeldend
 • Muziektheater

De Kwestie Sjostakovitsj

BEER Muziektheater

Do 07 maart 2024 - 20:30

Musis, Muzenzaal

Uitverkocht
Geweest
Laatste kaarten!

Prijzen vanaf

 • CJP / Jongeren tot 16 jaar € 13,50
 • Student Last Minute € 10,00
 • Zitplaats € 18,50

Programma

 • Deuren open 19:30
 • Aanvang 20:30
 • Verwachte eindtijd 22:00

Zonder pauze (exclusief drankje)

Geestig, absurd, actueel en ontroerend drama tegen de achtergrond van een dictatoriaal regime door drie meesterlijke acteurs.

Dimitri Sjostakovitsj, de wereldberoemde Russische componist, leeft in voortdurende angst. Moet hij de wensen van Stalin inwilligen óf verslag doen van zijn schrikbewind en tirannie? Laat hij zich gebruiken door de dictator óf is hij juist de dissident die aan de kant van het volk staat? Het dilemma van Sjostakovitsj, die leefde en werkte tijdens het Stalinistische bewind, is Faustiaans te noemen: hoe verhoudt zijn artistieke integriteit zich tot de dictatoriale machthebber? 

De vergelijking van Stalin met Poetin ligt voor de hand. In deze tijd zou Sjostakovitsj waarschijnlijk gecanceld worden, zoals gebeurd is met de Russische dirigent Valery Gergiev. Maar is dat terecht? Oordelen we niet te snel? Te heftig? Vanuit onze luxepositie van vrijheid en democratie? De kwestie Sjostakovitsj gaat over de menselijke stem, in de spagaat van ambitie en integriteit versus onderdrukking en opportunisme. Maar uiteindelijk ook over ons, het publiek en onze wens aan de goede kant van de geschiedenis te staan.

Helaas is Helmert Woudenberg (1945-2023) vlak na het voltooien van het script van De kwestie Sjostakovitsj plotseling overleden. Beer Muziektheater is hem zeer dankbaar voor zijn onmisbare bijdrage aan deze en eerdere voorstellingen van Beer zoals De Boodschapper, De Nazi en de Kapper en De Reiziger.

CREDITS
Spel: René Groothof, Dick van den Toorn en Yari van der Linden.
Regie: Aike Dirkzwager
Script: Helmert Woudenberg
Geluidsconcept: Felix Ruiter

BEER muziektheater
BEER muziektheater maakt beeldend en inhoudelijk theater waarbij de vorming van de identiteit centraal staat. Op basis van sterke verhalen met psychologische inhoud nemen zij stelling ten aanzien van relevante onderwerpen en vertalen die naar onze tijd. Muziek neemt een essentiële plek in binnen onze producties en hiermee raken ze het publiek in de kern van hun belevingswereld. BEER muziektheater maakt betrokken theater voor jong en oud en waarin humor nooit ontbreekt.

► Deze voorstelling staat in de theateropstelling in de Muzenzaal van Musis
Het Stadstheater wordt verbouwd. In de tussentijd kun jij blijven genieten van goed theateraanbod. Het merendeel van onze programmering blijven wij aanbieden zoals je gewend bent. Dit doen we op andere locaties, voornamelijk in Musis, waar de twee zalen afwisselend omgebouwd worden tot volwaardige theaterzalen. In de Muzenzaal komt een tijdelijke tribune, zodat er een vlakkevloerzaal ontstaat, zoals de kleine zaal van het Stadstheater.

In de pers

'In de Toneelschuur Haarlem heb ik de voorstelling 'De kwestie Sjostakovitsj' gezien. Ik wil de spelers graag laten weten hoe ik genoten heb. Zo goed gespeeld en zo'n mooie tekst. Dank daarvoor.'

Bezoeker

Bekijk de video

Do 07 maart 2024 - 20:30

Musis, Muzenzaal

Uitverkocht
Geweest
Laatste kaarten!

Prijzen vanaf

 • CJP / Jongeren tot 16 jaar € 13,50
 • Student Last Minute € 10,00
 • Zitplaats € 18,50

Programma

 • Deuren open 19:30
 • Aanvang 20:30
 • Verwachte eindtijd 22:00

Zonder pauze (exclusief drankje)

Anderen bekeken ook

Leven

Leven is een persoonlijke voorstelling over twee vrienden die geconfronteerd worden met de ziekte van een goed...

Uitverkocht
Kaarten Info
Herman van Veen

Herman van Veen speelt met zijn ensemble in Musis een keuze uit zijn repertoire, onder andere spiksplinternieu...

Uitverkocht
Kaarten Info