Zoeken Menu
Sluit
Keizer
  • Klassiek
  • Opera
  • Muziektheater

Keizer

Collectief Ludvik

Za 07 september 2024 - 20:30

Musis, Balkonzaal

Aanmelden wachtlijst
Voor deze voorstelling is een wachtlijst beschikbaar
Uitverkocht
Bestel kaarten
Laatste kaarten!

Een kameropera over leven en dood. Met de Arnhemse schrijver Jibbe Willems bewerkte het Arnhemse Collectief Ludvik de opera Der Kaiser von Atlantis van Viktor Ullmann.

De Joods-Tsjechische componist Viktor Ullmann schreef het werk over de Dood die in opstand komt tegen de Keizer die zijn onderdanen in Theresienstadt de oorlog in jaagt. De Nederlandse ‘hertaling’ belicht de absurditeit van macht en de strijd tussen goed en kwaad in een intieme opera vol satire. Met nieuwe arrangementen, nieuwe muziek en een Nederlandse vertaling brengt Ludvik deze kameropera tot leven.

In Keizer volgen we de leider van een land dat in een uitzichtloze oorlog verkeert. Als de Keizer besluit dat al zijn onderdanen moeten vechten tot er niemand meer over is, komt de Dood in opstand. Hij weigert nog langer zijn werk te doen, waardoor er niemand meer sterft. Wat gebeurt er als de balans tussen leven en dood verdwijnt? 

In deze productie krijgt het klassieke verhaal een eigentijdse twist, waarin de opera zijn satirische randje terugkrijgt. Met nieuwe arrangementen, nieuwe muziek en een Nederlandse vertaling maakt Ludvik een nieuwe opera over leven en dood. Deze satirische kameropera speelt in de Balkonzaal van Musis, in een intieme setting waarin het publiek dicht op de huid van de performers zit. 

MUSICI
Collectief Ludvik

► Collectief Ludvik
Collectief Ludvik is een Arnhems muziektheater-collectief dat opera maakt voor een nieuwe generatie. Met herkenbare en persoonlijke thema’s maakt Ludvik opera’s voor de 21e eeuw. Dit is de derde samenwerking met de Arnhemse schrijver Jibbe Willems, die ook schreef voor onder andere Het Nationale Theater, Theater Oostpool en de Nederlandse Reisopera.
 

► Onderdeel van de Airborne herdenking
Keizer 
is een samenwerking tussen Musis & Stadstheater Arnhem en Collectief Ludvik. Samen bewerken zij ‘Der Kaiser von Atlantis’, dat is geschreven terwijl de componist en librettist gevangen zaten in Theresienstadt. Ook Musis heeft een connectie met de Tweede Wereldoorlog. Het gebouw deed destijds dienst als ontspanningsruimte voor Duitse soldaten. Keizer is onderdeel van de Airborne herdenking, waarin de Slag om Arnhem wordt herdacht.  

Za 07 september 2024 - 20:30

Musis, Balkonzaal

Aanmelden wachtlijst
Voor deze voorstelling is een wachtlijst beschikbaar
Uitverkocht
Bestel kaarten
Laatste kaarten!

Anderen bekeken ook