Zoeken Menu
Sluit
DansClick 24: Líx
 • Dans
 • Jong talent

DansClick 24: Líx

X_YUSUF_BOSS

Wo 09 november 2022 - 20:30

Stadstheater Arnhem, Kleine Zaal

Uitverkocht
Geweest
Laatste kaarten!

Prijzen vanaf

 • CJP / Jongeren tot 16 jaar € 12,00
 • Medewerker € 0,00
 • Normaal € 17,00
 • Student Last Minute € 10,00

Programma

 • Deuren open 19:30
 • Aanvang 20:30
 • Verwachte eindtijd 21:20

Zonder pauze (exclusief drankje)

Ontdek de nieuwste generatie dansmakers met Dansclick, deze editie met X_YUSUF_BOSS.

X_YUSUF_BOSS is het huis en platform rondom de Groninger choreograaf Mohamed Yusuf Boss. Startend vanuit dans worden bruggen geslagen tussen disciplines én tussen gemeenschappen en individuen, met als kern de zoektocht naar gedeelde menselijkheid. Hun werkwijze vertrekt vanuit het hiphop-principe each one teach one, waarbij ieder die bijdraagt aan het collectief leert van elkaar en van het project.

DansClick is sinds 2006 een begrip in de Nederlandse danswereld. In het begin introduceerde het platform twee keer per jaar nieuwe dansmakers tijdens een tournee die altijd omlijst werd met videoportretten en de Après Danse; een informele ontmoeting tussen publiek, makers en dansers op toneel, onder het genot van een drankje. Tot 2013 bestond DansClick uit de keuze van schouwburgen van stukken die zij graag wilden tonen aan hun publiek. Tegenwoordig is DansClick gekoppeld aan de BNG Bank Dansprijs. 

De BNG Bank Dansprijs wordt jaarlijks door het BNG Cultuurfonds uitgereikt met als doel jong Nederlands talent te stimuleren bij het realiseren van hun producties en getalenteerde choreografen met nationale en zelfs internationale potentie een belangrijke stap voorwaarts te bieden in hun carrière. Dit doet het fonds in samenwerking met danshuis Korzo die de tournee van DansClick produceert.

LÍX
Met LÍX (het getal ‘zes’ in het Somalisch) brengt X_YUSUF_BOSS een ode aan de mens die zich niet altijd heel voelt, maar wel heel wil zijn. Choreograaf Mohamed Yusuf Boss onderzoekt in een mediale dansvoorstelling het gefragmenteerde zelf (the fractured self). In een danssolo maakt hij het verlangen om een heel mens te zijn invoelbaar. Vanuit de opvatting dat je geschiedenis niet iets is dat achter je ligt, maar in je is opgeslagen, verkent hij zijn bi-culturele achtergrond. Wat betekent het om als eerste generatie Somaliër op te groeien in Nederland? Wat gebeurt er als geschiedenissen elkaar ontmoeten? En niet alleen geschiedenissen, ook de danstalen van Mohamed, hiphop en de traditionele Somalische dans Jaandheer. LÍX staat voor het zesde lid van Mohamed zijn gezin, zijn vader, die eind jaren tachtig niet naar Nederland kon vluchten. Wat betekent opgroeien zonder vader nu Mohamed zelf twee kinderen heeft?

Mohamed keert terug naar de gemeenschap waarin hij is opgegroeid en gaat in gesprek met de oudere en de jongere generatie. Hun geschiedenissen gaan als het ware met elkaar in gesprek. Tegelijkertijd is zijn moeder de brug naar de familie en die in Somalië achterbleef. Het opnieuw ontmoeten van elkaars geschiedenissen levert het materiaal op voor het maken van de voorstelling. Daar waar in KÓW de vraag ‘hoe verhoud je je tot je omgeving’ centraal stond en in AFAR ‘hoe verhoud je je tot de ander’ gaat het in LÍX over de vraag ‘hoe verhoud je je tot jezelf’.

People are trapped in history and history is trapped in them - James Baldwin

 ► Let op: bij deze voorstelling wordt gebruik gemaakt van een stroboscoop 

CREDITS:
Choreografie: Mohamed Yusuf Boss in samenwerking met de dansers
Dansers: Ser Sebico, Tara Salahshor, Mohamed Yusuf Boss

Wo 09 november 2022 - 20:30

Stadstheater Arnhem, Kleine Zaal

Uitverkocht
Geweest
Laatste kaarten!

Prijzen vanaf

 • CJP / Jongeren tot 16 jaar € 12,00
 • Medewerker € 0,00
 • Normaal € 17,00
 • Student Last Minute € 10,00

Programma

 • Deuren open 19:30
 • Aanvang 20:30
 • Verwachte eindtijd 21:20

Zonder pauze (exclusief drankje)

Anderen bekeken ook

EL ELE Dans & Muziekschool

Een voorspeelmiddag voor familie en vrienden. Leerlingen zullen schitteren op het podium van Musis. Diverse st...

Uitverkocht
Kaarten
Info