Zoeken Menu
Sluit
The Incredible Shrinking Man
 • Toneel

The Incredible Shrinking Man

Arne Hendriks | Club Gewalt | Isil Vos | Stichting Nieuwe Helden

Za 22 oktober 2022 - 20:30

Stadstheater Arnhem, Kleine Zaal

Uitverkocht
Geweest
Laatste kaarten!

Prijzen vanaf

 • CJP / Jongeren tot 16 jaar € 12,00
 • Normaal € 17,00
 • Student Last Minute € 10,00

Programma

 • Deuren open 19:30
 • Aanvang 20:30
 • Verwachte eindtijd 21:45

Zonder pauze (exclusief drankje)

Ervaren krimpdenker en Rotterdamse millenials verspreiden samen het krimpevangelie.

The Incredible Shrinking Man is een artistiek, speculatief onderzoek van kunstenaar/onderzoeker Arne Hendriks naar de mogelijkheden om een mens te creëren van vijftig centimeter, een mens die beter op aarde past. Hendriks startte The Incredible Shrinking Man in 2007 en won er in 2014 de Future Concepts Award mee. Inmiddels wordt het belang van het onderzoek volop erkend door wetenschappers, ontwerpers en kunstenaars.

In 2022 bestaat The Incredible Shrinking Man 15 jaar. Dit jubileum wordt gevierd met voorstelling van Arne Hendriks met het Rotterdamse muziek & performancecollectief Club Gewalt. Samen smeden zij een ontregelende lezing (Hendriks) en een concert (Club Gewalt) tot één nieuw geheel: een hyperactuele lecture performance (je mag ook voorstelling zeggen) over krimp. Krimp van ons grondstofverbruik, onze reislust, onze agenda’s en zelfs dus ons lichaam.

In zijn theatrale voordracht deelt Hendriks hij zijn unieke visie en kennis over krimp. Op serieuze én verwonderlijke wijze maakt hij samen met actrice Isil Vos het publiek deelgenoot van de dillema’s, ambiguïteit en uitdagingen die krimp in zich heeft. Hendriks ontregelt het denken over groei en krimp en maakt ons bewust van diepgewortelde angsten en verlangens. Kunnen we met net zoveel passie verlangen naar minder?

Gebaseerd op Hendriks onderzoek roept Club Gewalt een nieuwe performanceband in het leven: MINI MISS MIRACULOUS (MMM). Frontvrouw Gerty Van de Perre treedt op als MMM, een orakel uit de toekomst die het krimpevangelie predikt: het menselijk lichaam moet krimpen tot 50 centimeter om de aarde te redden van toekomstige verwoesting. Met hypnotiserende hyperpopsongs en betoverende choreografieën oefent MMM het verlangen van het publiek naar degrowth.

De muziektheatrale lecture performance biedt de kans om Hendriks, een uniek krimpdenker, en Club Gewalt, onlangs door New York Times uitgeroepen tot ‘The Best of European Theater’ samen op het podium te zien. Bij elkaar gebracht door de actuele boodschap dat kleiner en minder juist voordelen hebben en dat de evolutie omkeerbaar is.

De voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Fonds 21, de VriendenLoterij, het Pauwhof Fonds, Fonds Podiumkunsten en Gemeente Rotterdam.

► Over Arne Hendriks
Arne Hendriks is onderzoeker, kunstenaar en kunsthistoricus. Op speculatieve wijze onderzoekt hij de huidige en toekomstige relatie tussen Homo sapiens en de Aarde. Hij verdeelt zijn tijd tussen de mogelijkheid van het krimpen van de mens, artistiek-wetenschappelijk onderzoek naar kwaadaardige groei, het bouwen van een eiland van vet en de toekomst van werk. Daarnaast geeft Hendriks les aan de Universiteit van Amsterdam en de Design Academy Eindhoven. Als krimpexpert belichaamt Hendriks zelf de overvloed: 'Ik ben 1 meter 95 en ik beschouw mijn lichaam als een geslaagd voorbeeld van de manifestatie van ons desastreus verlangen naar groter en meer. Ik heb meer voedsel nodig dan iemand die kleiner is, dus bij schaarste ben ik in het nadeel.'

► Over Club Gewalt
CLUB GEWALT is hét muziek & performance-collectief uit Rotterdam. Ze maken, componeren, produceren en performen hun eigen werk waarin muziek altijd ons begin- midden en eindpunt is. Ze houden net zoveel van autotune als van Monteverdi. Gefascineerd door popcultuur en de belevingswereld van de millennial creëren ze universums waar verschillende genres en disciplines elkaar kruisen en een nieuwe zintuiglijke ervaring vormen: musicals over het einde van de wereld, meditatieve opera’s, eco-feministische punkbands, onnavolgbare radiokunst en monumenten voor een verdrinkende stad. Ze zijn verslaafd aan hun publiek en zingen, aan de vooravond van de apocalyps, de longen uit hun lijf in een poging een alternatieve timeline te unlocken.

Za 22 oktober 2022 - 20:30

Stadstheater Arnhem, Kleine Zaal

Uitverkocht
Geweest
Laatste kaarten!

Prijzen vanaf

 • CJP / Jongeren tot 16 jaar € 12,00
 • Normaal € 17,00
 • Student Last Minute € 10,00

Programma

 • Deuren open 19:30
 • Aanvang 20:30
 • Verwachte eindtijd 21:45

Zonder pauze (exclusief drankje)

Anderen bekeken ook

Kijk op theater

Kennismaken met theater? Als beginnende kijker meer kennis opdoen over toneel? In deze toneelkijkserie leer je...

Uitverkocht
Kaarten Info