Zoeken Menu
Sluit
Miserere
  • Klassiek

Miserere

Al Ayre Español

Vr 17 januari 2020 - 20:00

Musis, Muzenzaal

Uitverkocht
Geweest

Programma

  • Deuren open 19:00
  • Aanvang 20:00
  • Verwachte eindtijd 21:40

Met pauze (inclusief drankje)

Programma
Händel – Sonate in G op. 5 nr. 4, HWV 399
Locatelli – Sinfonia funebre
De Nebra – Miserere

Miserere is een compositie op psalm 51 uit het Bijbelboek Psalmen (Psalm 50 volgens de Vulgaat). In het eerste gedeelte ziet Koning David de ernst van zijn zonden onder ogen. Het tweede gedeelte bestaat uit een roep om vergeving en de belofte van toewijding aan God. 

'Het Spaanse antwoord op Pergolesi's Stabat Mater'
Stilistisch heeft het werk veel weg van het toen al zeer populaire Stabat Mater van Pergolesi: Dezelfde bezetting (sopraan, mezzo en strijkorkest) en dezelfde afwisseling van solo's en duetten in de expressieve en zinnenstrelende stijl van de Napolitaanse opera die toen heel Europa veroverde. Het wordt daarom ook weleens het Spaanse antwoord op Pergolesi's Stabat Mater genoemd. Eduardo López Banzo en zijn ensemble Al Ayre Español zijn de ultieme pleitbezorgers voor dit laatbarokke juweel.

Al Ayre Español werd ruim dertig jaar geleden opgericht met het doel om af te rekenen met de bestaande clichés rond de uitvoering van Spaanse barokmuziek. Die missie heeft het gezelschap, waarvan de naam zoiets betekent als ‘op z’n Spaans’, tot nu toe geen windeieren gelegd. De cd waarop Al Ayre Español deze toonzetting van de Bijbelse Psalm 51 vertolkt ontving veel lof. Het programma van vanavond heeft als hoofdmoot Miserere van de Spaanse barokcomponist José de Nebra, en wordt voorafgegaan door een Italiaanse begrafenismars van Pietro Locatelli en een sonate vol contrasten van Georg Friedrich Händel.

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Oude Muziek.

CREDITS
klavecimbel en leiding: Eduardo López Banzo
sopraan: Maria Espada
mezzo-sopraan: Marianne Beate Kielland

Vr 17 januari 2020 - 20:00

Musis, Muzenzaal

Uitverkocht
Geweest

Programma

  • Deuren open 19:00
  • Aanvang 20:00
  • Verwachte eindtijd 21:40

Met pauze (inclusief drankje)

Anderen bekeken ook