Beauty gezocht: wie redt het Beest?
Een magische voorstelling over eenzaamheid, over een lijf dat anders is en over de genezende kracht van vriendschap en fantasie.
Beest is vervloekt. Sinds ze ziek is, ziet ze er anders uit dan alle andere kinderen. Ze heeft gruwelijke jeuk, maar het allerergste is: er wordt gewezen en gesmiespeld. Beest vlucht naar een kasteel, ver weg van de gewone wereld. Hier wacht ze, tot haar lijf gewoon weer normaal doet. Hier wacht ze, tot iemand haar op een dag komt redden, iemand die haar wel mooi vindt zoals ze is. Iemand die de allermooiste is van iedereen. Zoals dat in sprookjes gaat!
Na lange, lange, lange tijd wordt er eindelijk aangeklopt bij het kasteel. Beest trekt enthousiast de poort open, maar ze wordt teleurgesteld door wat ze ziet. Het is niet de allermooiste. Het is Monster, een ander kind dat gevlucht is voor het wijzen en het smiespelen. Beest laat haar voorzichtig binnen. Eerst zijn ze een beetje bang voor elkaar, maar terwijl ze wachten worden ze vrienden. Samen laten ze de theekopjes in het kasteel weer tinkelen. Ze laten de gordijnen weer dansen. Ze fantaseren. Maar zullen ze ooit weer worden zoals de andere kinderen? En is dat écht beter?
Met cello, meerstemmige zang en de monsterlijk mooie composities van Lavalu (Marielle Woltring) werpt Beest een gloednieuwe blik op het bekende sprookje.
Musis & Stadstheater Arnhem opent de deuren gratis voor kinderen t/m 12 jaar bij familievoorstellingen en –concerten met het label ‘Jeugd gratis’ en de herkenbare sticker van de mus.
Musis volgt hiermee het succesvolle voorbeeld van De Maaspoort in Venlo. Dankzij DeCultuurclub, Vrienden en onze donateurs is dit initiatief mogelijk gemaakt. Wil je zelf bijdragen? Kies dan in het bestelproces voor een betaald kaartje voor je kind.
Voorwaarden:
– Minimaal één volwassene per bestelling
– Kinderen ouder dan 12 jaar kopen een regulier ticket
– Aanschaf van (gratis) tickets is noodzakelijk.
Lees meer over dit initiatief op de pagina Jeugd gratis.
CREDITS
Tekst: Lisanne van Aert
Regie: Mart van Berckel
Compositie: Marielle Woltring (Lavalu)
Cast: Charlene Sancho, Momo Samwel, Zoë van de Velde
Cellist Paul Rittel
► Theater Sonnevanck
Theater Sonnevanck, opgericht in 1990 door Flora Verbrugge, is een toonaangevend jeugdtheatergezelschap gevestigd in Enschede. Het gezelschap creëert avontuurlijk muziektheater voor kinderen en jongeren, gekenmerkt door toegankelijke en kleurrijke voorstellingen vol humor en livemuziek. Sinds 2021 staat Daniël van Klaveren aan het roer als artistiek directeur. Sinds 2013 werken Theater Sonnevanck en Theater Oostpool samen aan jongerenvoorstellingen, opgevoerd in een tot theater omgebouwde vrachtwagentrailer die langs middelbare scholen en festivals reist. Deze coproducties, hebben meerdere prijzen gewonnen, waaronder de Gouden Krekel voor Bromance (2016) en Princess (2018).
► Mart van Berckel
Mart van Berckel studeerde piano, muziektheater en regie aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten Arnhem en de Zürcher Hochschule der Künste. De afgelopen jaren regisseerde hij voorstellingen bij o.a. De Nieuwe Oost en Theater a/d Rijn. Het werk van Mart is visueel, poëtisch en onbegrensd fantasierijk. Mart gaat daarbij te werk als een componist en beeldend kunstenaar: met grote precisie, oog voor detail en muzikaliteit stemt hij beeld, geluid, tekst, licht en beweging op elkaar af. Zo ontwikkelen zijn voorstellingen zich tot zintuigelijke theatertrips, die aan de ratio voorbijgaan en rechtstreeks in de onderbuik raken.
► Marielle Woltring (Lavalu)
Arnhemse Marielle Woltring, bekend onder haar artiestennaam LAVALU, is een Nederlandse componist en podiumkunstenaar. Ze bracht meerdere albums uit, waaronder Solitary High (2017) en Earthbound (2022). Haar muziek combineert klassieke invloeden met pop, wat resulteert in een unieke stijl. Naast haar solowerk componeerde ze muziek voor theaterproducties zoals Het Pauperparadijs.
► Deze voorstelling staat in de theateropstelling in de Muzenzaal van Musis
Het Stadstheater wordt verbouwd. In de tussentijd kun jij blijven genieten van goed theateraanbod. Het merendeel van onze programmering blijven wij aanbieden zoals je gewend bent. Dit doen we op andere locaties, voornamelijk in Musis, waar de twee zalen afwisselend omgebouwd worden tot volwaardige theaterzalen. In de Muzenzaal staat een tijdelijke tribune, zodat er een vlakkevloerzaal ontstaat, zoals de kleine zaal van het Stadstheater.