Zoeken Menu
Sluit

Het zevende Algemeene Muzijkfeest der Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst

 

Foto: Het Zevende Algemeene Muzijkfeest der Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst (1860) | C.C.A. Last | Rijksmuseum, Amsterdam

Het eerste Musis was een particulier initiatief. In 1852 werd Musis Sacrum een gemeentelijke concertzaal. De gemeente breidde de zaal uit met een enorme aanbouw. Deze zaal van 648m2 met een houten dak werd gebouwd achter de eerste concertzaal. Het gebouw werd hierdoor ook geschikt voor het houden van tentoonstellingen over landbouw en nijverheid. Arnhem beschikte met deze aanbouw over de grootste evenementenhal van Nederland. De functie van concertzaal verdween in deze periode naar de achtergrond.

Maar de muziek was nooit weg uit Musis. Natuurlijk waren er nog steeds concerten in Musis van bijvoorbeeld de wereldberoemde Zweedse nachtegaal Jenny Lindt of van militaire kapellen en ook plaatselijke zang- en muziekverenigingen traden op. Ook was er tussen 9 en 11 augustus in 1860 een groot landelijk muziekfeest.

In 1863 speelde Clara Schumann het vijfde pianoconcert van Beethoven in de feestzaal van Musis. Clara Schumann had speciaal voor dit concert haar vleugel over de Rijn van Düsseldorf naar Arnhem laten verschepen. Op de avond van het concert was het slecht weer. De regen klaterde op het houten dak en de wind tilde het dak op dat met een knal steeds weer neerviel. Achteraf klaagde Clara dat dit het afschuwelijkste concert was dat ze ooit had gegeven. Het meeste had ze zich gestoord aan het Arnhemse publiek, dat er zo lijdzaam bij zat met een bontjas aan en hun voeten op een stoofje. Musis had in die tijd nog geen verwarming, die zou er pas komen na de verbouwing in 1890.