Zoeken Menu
Sluit

Vernieuwing Stadstheater

Het Arnhemse Stadstheater is hard aan renovatie toe. Het gebouw, de uitstraling en de technische faciliteiten voldoen niet meer aan de wensen en eisen van deze tijd. 

Om bezoekers uit alle lagen van de samenleving te trekken en om in te spelen op nieuwe ontwikkelingen in de theaterwereld, is een betere publieksbeleving nodig dan het pand nu kan bieden.

Het huidige publiek én dat van de toekomst vraagt om een toegankelijk en flexibel pand: eenvoudig aan te passen qua gebruik van de ruimtes, én waarbij de sfeer bijvoorbeeld door het kleurgebruik en aankleding toegespitst kan worden op de verschillende activiteiten en bezoekers, zoals een chique première, een uitbundig hiphopfestival of juist een familievoorstelling.

Een passend, eigentijds en toekomstbestendig Stadstheater vraagt om een grootscheepse vernieuwing van de zalen en foyers, maar ook van technische- en klimaatinstallaties, transport-, kleed- en kantoorruimtes. 

De ontwerpvisie ‘Oase tussen stad en singel’ van het team van Braaksma & Roos Architecten, Civic Architecture en Arup. Impressie gemaakt door Darcstudio.

Sinds september 2023 is het Stadstheater gesloten. Wij verbouwen het theater om het weer helemaal te laten voldoen aan de wensen van de tijd. In de tussentijd zitten we zeker niet stil. We blijven een goed en gevarieerd theateraanbod bieden. Onze programmering verplaatsen we grotendeels naar Musis, waar de twee zalen afwisselend omgebouwd worden tot volwaardige theaterzalen. Daarnaast wordt een klein deel van de programmering op alternatieve locaties aangeboden. In 2027 gaan de deuren van het vernieuwde theater weer open voor publiek. 

Meer informatie is ook te vinden op de website van de gemeente Arnhem.

Het Schetsontwerp

Het schetsontwerp: Het is een ‘vlekkenplan’ dat laat zien welke ruimte waar komt: de grote zaal, de kleine zaal, ingangen, foyers, werkplekken, artiestenruimtes, toiletten, laden en lossen, etc. Het schetsontwerp is dus een ontwerp op hoofdlijnen en die hoofdlijnen worden in het voorlopig ontwerp verder uitgewerkt. Het voorlopig ontwerp zal begin 2024 klaar zijn. Het definitieve ontwerp volgt daarna.

 

Het Voorlopig Ontwerp

Het voorlopig ontwerp is klaar. Het is een vervolgdocument op de visie die is opgesteld door Gemeente Arnhem en het Stadstheater. Met dit goedgekeurde voorlopige ontwerp ligt de weg vrij voor de gedeeltelijke sloop en volgt het definitieve ontwerp voor de bouw.
 

Stadtheater Gelders Archief    
Stadstheater c.a. 1938, Gelders Archief