Zoeken Menu
Sluit

Verbouwing Stadstheater

Het Arnhemse Stadstheater is hard aan renovatie toe. Het gebouw, de uitstraling en de technische faciliteiten voldoen niet meer aan de wensen en eisen van deze tijd. 

Om bezoekers uit alle lagen van de samenleving te trekken en om in te spelen op nieuwe ontwikkelingen in de theaterwereld, is een betere publieksbeleving nodig dan het pand nu kan bieden.

Het huidige publiek én dat van de toekomst vraagt om een toegankelijk en flexibel pand: eenvoudig aan te passen qua gebruik van de ruimtes, én waarbij de sfeer bijvoorbeeld door het kleurgebruik en aankleding toegespitst kan worden op de verschillende activiteiten en bezoekers, zoals een chique première, een uitbundig hiphopfestival of juist een familievoorstelling.

Een passend, eigentijds en toekomstbestendig Stadstheater vraagt om een grootscheepse vernieuwing van de zalen en foyers, maar ook van technische- en klimaatinstallaties, transport-, kleed- en kantoorruimtes. 


De ontwerpvisie ‘Oase tussen stad en singel’ van het team van Braaksma & Roos Architecten, Civic Architecture en Arup. Impressie gemaakt door Darcstudio.

Medio september 2023 sluit het Stadstheater daarom tijdelijk haar deuren. Wij verbouwen het theater om het weer helemaal te laten voldoen aan de wensen van de tijd. In de tussentijd zitten we zeker niet stil. We blijven een goed en gevarieerd theateraanbod bieden. Onze programmering verplaatsen we grotendeels naar Musis, waar de twee zalen afwisselend omgebouwd worden tot volwaardige theaterzalen. Daarnaast wordt een klein deel van de programmering op alternatieve locaties aangeboden. In 2027 gaan de deuren van het vernieuwde theater weer open voor publiek. 

Meer informatie is ook te vinden op de website van de gemeente Arnhem.

Het Schetsontwerp

Het schetsontwerp: Het is een ‘vlekkenplan’ dat laat zien welke ruimte waar komt: de grote zaal, de kleine zaal, ingangen, foyers, werkplekken, artiestenruimtes, toiletten, laden en lossen, etc. Het schetsontwerp is dus een ontwerp op hoofdlijnen en die hoofdlijnen worden in het voorlopig ontwerp verder uitgewerkt. Het voorlopig ontwerp moet eind 2023 gereed zijn. Het definitieve ontwerp volgt in 2024.

Stadtheater Gelders Archief    
Stadstheater c.a. 1938, Gelders Archief