Zoeken Menu
Sluit
Wim Klein, de laatste menselijke computer
 • Toneel
 • Verdieping & Verrijking
 • Muziektheater

Wim Klein, de laatste menselijke computer

van Jan van den Berg & VLEK

Wo 15 februari 2023 - 20:30

Stadstheater Arnhem, Kleine Zaal

Uitverkocht
Bestel kaarten
Laatste kaarten!

Prijzen vanaf

 • CJP / Jongeren tot 16 jaar € 14,00
 • Normaal € 19,00

Programma

 • Start voorstelling 20:30
 • Deuren open 19:30

Hoe kijkt u naar getallen? U hoeft -gelukkig- niet te kunnen rekenen als Wim Klein, maar ook u komt dagelijks heel wat getallen tegen waar u op de een of andere manier betekenis aan moet geven. In deze inleiding krijgt u een paar handvatten waarmee u meer grip krijgt op de getallen die belangrijk zijn in uw dagelijks leven.

In een mix van rock & jazz, ongekende verhalen en songs, vertolken Jan van den Berg en de band VLEK het groots en meeslepende levensverhaal van Wim Klein, de laatste menselijke computer; die zijn leven leefde alsof het variété was.

Wim Klein (1912-1986) was de laatste mens die sneller kon rekenen dan de computer. Hij werkte bijna twintig jaar als wetenschappelijk hoofdrekenaar bij CERN, het internationaal natuurkundig laboratorium in Genève.  Totdat hij werd ingehaald door de elektronische rekenaars en hij de geschiedenis inging als ‘de laatste menselijke computer’.

Maar ook stond hij bekend als een Joodse Amsterdammer die tijdens de Tweede Wereldoorlog ternauwernood aan de razzia’s ontkwam, én als wereldkampioen worteltrekken, internationaal gevierd variétéartiest, vloekbek, kettingroker, alcoholist, grootgebruiker van schandknapen en een geliefd onderzoeksobject voor hersenwetenschappers. Totdat hij op 1 augustus 1986 in het politiearchief van Amsterdam belandde: als een cold case.

► Inleiding door Ionica Smeets
In combinatie met de voorstelling is de inleiding van Ionica Smeets te bezoeken. Hoe kijk jij naar getallen? Je hoeft -gelukkig- niet te kunnen rekenen als Wim Klein, maar ook jij komt dagelijks heel wat getallen tegen waar je op de een of andere manier betekenis aan moet geven. In deze inleiding krijg je een paar handvatten waarmee jij meer grip krijgt op de getallen die belangrijk zijn in jouw dagelijks leven.

Ionica Smeets is hoofd van de Leidse afdeling Science Communication and Society en leidt met veel plezier studenten op bij de gelijknamige masterspecialisatie. Binnen de wetenschapscommunicatie onderzoekt ze de kloof tussen experts en algemeen publiek. Wat gaat er mis als die groepen met elkaar communiceren? En wat kunnen wetenschappers doen om dit proces te verbeteren? Boek de inleiding gratis bij het bestellen van je tickets. 

► Over de makers
Jan van den Berg (tekst, zang en spel)
“Jan van den Berg is een verdomd goeie performer aan wie alles gloeit. Hij kent zijn zaken, hij is een volleerd verteller, en die kunst scharniert bij hem op plezier.” (Loek Zonneveld in Theaterkrant) In de afgelopen jaren speelde hij voorstellingen op het snijvlak van podiumkunst en ‘vrolijke wetenschap’, zoals o.a. Higgs-stand up physics, Oase en Oerknal Variaties.

VLEK (composities en uitvoering) is een bijzonder gedreven en eigenwijs collectief van musici met hun wortels in de geïmproviseerde muziek, jazz en alternatieve rockmuziek. De band staat garant voor een muzikale live-belevenis die zijn weerga niet kent: groovend, onalledaags, ongegeneerd, humoristisch en altijd avontuurlijk!
VLEK bestaat uit Jeroen Doomernik (trompet), Hans Sparla (trombone, accordeon), Edward Capel (alt- en sopraan sax, altklarinet), Bart van Dongen (keyboards, synthesizer), Jacq Palinckx (elektrische gitaar) en Thomas Jaspers (drums).

Acitefoto's: Digidaan

Bekijk de video

Wo 15 februari 2023 - 20:30

Stadstheater Arnhem, Kleine Zaal

Uitverkocht
Bestel kaarten
Laatste kaarten!

Prijzen vanaf

 • CJP / Jongeren tot 16 jaar € 14,00
 • Normaal € 19,00

Programma

 • Start voorstelling 20:30
 • Deuren open 19:30

Anderen bekeken ook

Boel gevoel (4+)

Boel Gevoel is een uitbundige muzikale ontdekkingstocht naar je gevoelens, wat je ermee kunt en wat er gebeurt...

Uitverkocht
Kaarten Info
UR

“Waarom maken we eigenlijk kunst?”

Uitverkocht
Kaarten Info