Zoeken Menu
Sluit
Wim Klein, de laatste menselijke computer
 • Toneel
 • Verdieping & Verrijking
 • Muziektheater

Wim Klein, de laatste menselijke computer

van Jan van den Berg & VLEK

Wo 15 februari 2023 - 20:30

Stadstheater Arnhem, Kleine Zaal

Uitverkocht
Geweest
Laatste kaarten!

Prijzen vanaf

 • CJP / Jongeren tot 16 jaar € 14,00
 • Normaal € 19,00
 • Student Last Minute € 10,00

Programma

 • Deuren open 19:30
 • Aanvang 20:30
 • Verwachte eindtijd 22:00

Zonder pauze (exclusief drankje)

Wim Klein, de laatste menselijke computer is een theaterconcert over de humor en tragiek van het hoofdrekenwonder Wim Klein, alias Willy Wortel: een genie, clown en wetenschapper die zijn leven leefde alsof het variété was. 

Wim Klein (1912-1986) werkte bijna twintig jaar als wetenschappelijk hoofdrekenaar bij het internationaal natuurkundig laboratorium CERN in Genève. Totdat hij overbodig werd vanwege de steeds sneller wordende elektronische rekenaars, en hij de geschiedenisboeken inging als ‘de laatste menselijke computer’. Maar ook stond hij bekend als een Joodse Amsterdammer die tijdens de Tweede Wereldoorlog ternauwernood aan de razzia’s ontkwam, als wereldkampioen worteltrekken, internationaal gevierd variétéartiest, vloekbek, kettingroker, alcoholist, grootgebruiker van schandknapen en een geliefd onderzoeksobject voor hersenwetenschappers. Totdat hij op 1 augustus 1986 in het politiearchief van Amsterdam belandde: als een cold case.

In een mix van rock & jazz, ongekende verhalen en songs spelen Jan van den Berg en de band VLEK het groots en meeslepende levensverhaal van Wim Klein, de laatste menselijke computer.

Jan van den Berg over de voorstelling: ‘Als geen ander heeft Wim Klein ervaren wat het betekent om te  worden ingehaald door de voortrazende technologie. Een lot dat ons allemaal te wachten staat. Ik wil bezingen hoe hij zijn leven juist daarom ten volle heeft geleefd: 'Want juist omdat ik de laatste ben, huil ik om de dingen waarom jullie lachen, en omgekeerd.’

► Voorafgaand aan dit concert is er een inleiding. De inleiding start om 19.30 uur en is gratis toegankelijk, reserveren is wel verplicht. Je reserveert jouw ticket(s) voor de inleiding bij het bestellen van je concertticket(s).

Inleiding door: Ionica Smeets
Aanvang inleiding: 19:30
Locatie inleiding: Kleine zaal
Entree: Gratis

Hoe kijk jij naar getallen? Je hoeft -gelukkig- niet te kunnen rekenen als Wim Klein, maar ook jij komt dagelijks heel wat getallen tegen waar je op de een of andere manier betekenis aan moet geven. In deze inleiding krijg je een paar handvatten waarmee jij meer grip krijgt op de getallen die belangrijk zijn in jouw dagelijks leven.

Ionica Smeets is hoofd van de Leidse afdeling Science Communication and Society en leidt met veel plezier studenten op bij de gelijknamige masterspecialisatie. Binnen de wetenschapscommunicatie onderzoekt ze de kloof tussen experts en algemeen publiek. Wat gaat er mis als die groepen met elkaar communiceren? En wat kunnen wetenschappers doen om dit proces te verbeteren? 

► Over de makers
Jan van den Berg (tekst, zang en spel)
“Jan van den Berg is een verdomd goeie performer aan wie alles gloeit. Hij kent zijn zaken, hij is een volleerd verteller, en die kunst scharniert bij hem op plezier.” (Loek Zonneveld in Theaterkrant) In de afgelopen jaren speelde hij voorstellingen op het snijvlak van podiumkunst en ‘vrolijke wetenschap’, zoals o.a. Higgs-stand up physics, Oase en Oerknal Variaties.

VLEK (composities en uitvoering) is een bijzonder gedreven en eigenwijs collectief van musici met hun wortels in de geïmproviseerde muziek, jazz en alternatieve rockmuziek. De band staat garant voor een muzikale live-belevenis die zijn weerga niet kent: groovend, onalledaags, ongegeneerd, humoristisch en altijd avontuurlijk!
VLEK bestaat uit Jeroen Doomernik (trompet), Hans Sparla (trombone, accordeon), Edward Capel (alt- en sopraan sax, altklarinet), Bart van Dongen (keyboards, synthesizer), Jacq Palinckx (elektrische gitaar) en Thomas Jaspers (drums).

Acitefoto's: Digidaan

Bekijk de video

Wo 15 februari 2023 - 20:30

Stadstheater Arnhem, Kleine Zaal

Uitverkocht
Geweest
Laatste kaarten!

Prijzen vanaf

 • CJP / Jongeren tot 16 jaar € 14,00
 • Normaal € 19,00
 • Student Last Minute € 10,00

Programma

 • Deuren open 19:30
 • Aanvang 20:30
 • Verwachte eindtijd 22:00

Zonder pauze (exclusief drankje)

Anderen bekeken ook