Zoeken Menu
Sluit
De Sprong van Nijinski
 • Dans
 • Toneel
 • Muziektheater

De Sprong van Nijinski

Esther Apituley in coproductie met Scapino Ballet Rotterdam.

Vr 31 maart 2023 - 20:30

Stadstheater Arnhem, Kleine Zaal

Uitverkocht
Geweest
Laatste kaarten!

Prijzen vanaf

 • CJP / Jongeren tot 16 jaar € 12,00
 • Regulier € 17,00
 • Student Last Minute € 10,00

Programma

 • Deuren open 19:30
 • Aanvang 20:30
 • Verwachte eindtijd 21:45

Zonder pauze (exclusief drankje)

De Sprong van Nijinski is een theatraal dansconcert gebaseerd op het leven van de wereldberoemde danser Vaslav Nijinski. We transformeren de Nijinsky jaren van het begin van de 20ste eeuw met dans en muziek naar de tijd van nu. Met rap, hiphop, rauwe punkteksten van Ko van den Bosch, geïnspireerd op de dagboeken van Nijinsky en de opwindende funk en pop ritmes van componist Chiel Meijering.

“Iedereen is op zoek naar een diep menselijk verlangen naar onvoorwaardelijke bevestiging van zijn bestaan” Nijinksy

De Sprong van Nijinsky is een theatraal dansconcert gebaseerd op het leven van de wereldberoemde danser Vaslav Nijinsky. We transformeren de Nijinsky jaren van het begin van de 20ste eeuw met dans en muziek naar de tijd van nu. Met rap, hiphop, rauwe punkteksten van Ko van den Bosch, geïnspireerd op de dagboeken van Nijinsky en de opwindende funk en pop ritmes van componist Chiel Meijering.

We zien een virtuoze danser (Scapino balletdanser Mischa van Leeuwen), die op jonge leeftijd schizofreen werd en niet meer in het openbaar wil dansen. Zijn vrouw Romola spoort hem aan om toch nog één keer te gaan dansen. Vanwege zijn schizofrenie trekt hij zich terug en leeft hij in zijn eigen wereld. Maar hij blijft dansen, in zijn eigen kamer. Zijn lichaam is het enige in het leven wat hem houvast geeft. Zijn gedachten schrijft hij in dagboeken, maar zijn onnavolgbaar. De Nijinsky jaren van het begin van de 20ste eeuw met dans en muziek transformeren we naar de tijd van nu. Met rap, hiphop, de rauwe punkteksten van Ko van den Bosch, geïnspireerd door de dagboeken van Nijinsky en de opwindende funk en pop ritmes van componist Chiel Meijering.

De danser/choreograaf Nijinsky werd begin 20ste eeuw geboren in Kiev, hij werd gezien als het achtste wonder van de wereld. Als hij een sprong maakte, leek het of hij even in de lucht bleef zweven. Met de anarchistische choreografie voor de Sacre van Stravinsky heeft hij de toon gezet van een totaal andere manier van dansen. Deze multidisciplinaire voorstelling is een pleidooi voor het loslaten van de werkelijkheid, en durven te zweven in een andere wereld.

De Sprong van Nijinski is een voorstelling niet alleen over een danser met een ongekend talent, maar ook over hoe het is om te leven en te creëren beïnvloed door psychoses, waarin er geen onderscheid is tussen fantasie en werkelijkheid. Wat betekent het om te leven in een psychose?

CREDITS
De cast bestaat uit een indrukwekkende groep multitalenten; Mischa van Leeuwen (danser Scapino Ballet Rotterdam); Victor Lange (acteur, muzikant); Gary “Duimalot” Gravenbeek (danser, vocalist, acteur); Paul Medeiros (eerste violist) en artistiek leider Esther Apituley (altviolist, spel). Artistiek concept: Esther Apituley /Regie: Titus Tiel Groenestege/ Tekst: Ko van den Bosch/Compositie: Chiel Meijering /Visual Design: Karl Klomp 

“We zijn allemaal verantwoordelijk voor iedereen, maar ik ben meer verantwoordelijk
dan al die anderen.” Dostojevski, gebroeders Karamazov

Vr 31 maart 2023 - 20:30

Stadstheater Arnhem, Kleine Zaal

Uitverkocht
Geweest
Laatste kaarten!

Prijzen vanaf

 • CJP / Jongeren tot 16 jaar € 12,00
 • Regulier € 17,00
 • Student Last Minute € 10,00

Programma

 • Deuren open 19:30
 • Aanvang 20:30
 • Verwachte eindtijd 21:45

Zonder pauze (exclusief drankje)

Anderen bekeken ook