Zoeken Menu
Sluit
30 appearances out of darkness
 • Dans
 • Fysiek & Beeldend

30 appearances out of darkness

Arno Schuitemaker

Do 11 januari 2024 - 20:30

Musis Arnhem, Parkzaal

Uitverkocht
Geweest
Laatste kaarten!

Prijzen vanaf

 • CJP / Jongeren tot 16 jaar € 12,50
 • Student Last Minute € 10,00
 • Zitplaats € 17,50

Programma

 • Deuren open 19:30
 • Aanvang 20:30
 • Verwachte eindtijd 21:40

Zonder pauze (inclusief drankje na afloop)

Arno Schuitemaker creëert een ervaring waar vanuit het duister een nieuwe ervaring opent. In het aardedonker ontstaan weinig belichte beelden, soms op de grens van perceptie. Mysterieus en betoverend.

Los van wat we ermee associëren, kan het donker desoriënterend en zelfs bedreigend zijn: het onbekende, het onaangename, de leegte. Maar er is niet altijd aan te ontsnappen. Wat als duisternis door een verandering van perspectief juist een voedingsbodem biedt? “De toekomst is donker, en dat is het beste wat de toekomst kan zijn,” schreef Virginia Woolf ooit.

Veronderstellingen die we maken worden uitgedaagd, terwijl een groep performers over het toneel beweegt. Niet iedereen is tegelijkertijd zichtbaar, maar hun aanwezigheid is altijd voelbaar. Deze wereld heeft een eigen soort zwaartekracht waarin alles en iedereen wordt opgenomen en wordt langzaamaan omgetoverd tot een plek van bescherming, hoop en verovering.

Arno Schuitemaker: "Misschien is het een bewijs dat ik ouder word, maar ik voel dat ik me steeds minder verzet tegen de kwetsbaarheid van het leven. Toen ik Derek Jarmans boek Chroma aan het lezen was, resoneerden deze woorden bij me: Is zwart hopeloos? Heeft niet elke donkere onweerswolk een zilveren rand? In donkerte ligt de mogelijkheid van hoop. Het bracht me ertoe te willen nadenken over de betekenis van deze paradox, en hoe het ons ten goede kan komen. Misschien kunnen we verlichting vinden door in het donker te verdwijnen, al was het maar om er aan de andere kant uit te komen."

30 appearances out of darkness is op het Holland Festival in première gegaan en zeer goed ontvangen door zowel publiek als pers. De Volkskrant nam de voorstelling op als top 5 beste dansvoorstelling van het seizoen: “een magistraal totaalcrescendo in dans, licht en geluid, dat tot de verlossende finale fascineert” en Alexander Hiskemuller zei in Scenes “mustsee van het jaar”.

► In het aardedonker ontstaan weinig belichte beelden, soms op de grens van perceptie. Mysterieus en betoverend. 

CREDITS
Creatie: Arno Schuitemaker
Performers: Ivan Ugrin, Ahmed El Gendy, Emilia Saavedra, Frederik Kaijser, Rex Collins, Clotilde Cappelletti, Jim Buskens, Paolo Yao
Muziek: Aart Strootman

Arno Schuitemaker
Arno Schuitemaker maakt voorstellingen die je moet ervaren. Hyperfysiek en betoverend, zijn werk wordt geprezen om de inventieve vormen die hij creëert om uitdrukking en diepgang te geven aan thema’s waar het intieme en universele elkaar ontmoeten. Het maakt hem een van de intrigerende podiumkunstenaars van het moment. Noem het dans, performance of een totaalervaring, het is van wereldklasse: zijn bijzondere werk is te zien geweest op toonaangevende podia en festivals in meer dan 25 landen.

► Deze voorstelling staat in de theateropstelling in de Parkzaal van Musis
Het Stadstheater wordt verbouwd. In de tussentijd kun jij blijven genieten van goed theateraanbod. Het merendeel van onze programmering blijven wij aanbieden zoals je gewend bent. Dit doen we op andere locaties, voornamelijk in Musis, waar de twee zalen afwisselend omgebouwd worden tot volwaardige theaterzalen. In de Parkzaal komt een tijdelijke tribune, zodat er een theaterzaal ontstaat met goede zichtlijnen voor onder andere dans en toneel.

Bekijk de video

Do 11 januari 2024 - 20:30

Musis Arnhem, Parkzaal

Uitverkocht
Geweest
Laatste kaarten!

Prijzen vanaf

 • CJP / Jongeren tot 16 jaar € 12,50
 • Student Last Minute € 10,00
 • Zitplaats € 17,50

Programma

 • Deuren open 19:30
 • Aanvang 20:30
 • Verwachte eindtijd 21:40

Zonder pauze (inclusief drankje na afloop)

Anderen bekeken ook