Zoeken Menu
Sluit

Stadstheater Arnhem opent haar deuren voor WEERZIEN op 13, 14 en 15 april 2021

Musis & Stadstheater Arnhem gaat drie avonden open voor publiek. Tijdens WEERZIEN op 13, 14 en 15 april 2021 is er in het Stadstheater weer live dans en muziektheater te beleven. Tijdens een drietal topvoorstellingen van de huisgezelschappen Introdans en Toneelgroep Oostpool in een coproductie met WENDE kan publiek weer even live van cultuur genieten. De voorstellingen zijn onderdeel van een reeks pilotvoorstellingen. Het publiek toont bij de ingang van het theater zowel een ticket als een negatieve coronatest. Kaarten zijn te koop via de website van Musis & Stadstheater. Vervolgens maken kaartkopers een afspraak voor een sneltest via www.testenvoortoegang.nl

Wat is Testen voor Toegang?
Testen voor Toegang is een initiatief van Stichting Open Nederland. Het doel van Testen voor Toegang is het leveren van een bijdrage aan het heropenen van het sociaal leven in Nederland. Met een geldig corona testbewijs kunnen bepaalde culturele, sociale en sportieve activiteiten en evenementen weer bijgewoond worden. De overheid bepaalt welke sociale activiteiten en evenementen per wanneer en onder welke voorwaarden weer open mogen. Via www.testenvoortoegang.nl kunnen bezoekers van activiteiten en evenementen een afspraak maken voor de afname van een sneltest. Dit is alleen mogelijk als de betreffende activiteit of het evenement is aangemeld bij Testen voor Toegang en de bezoeker een toegangskaartje heeft gekocht.

WEERZIEN
Locatie Stadstheater Arnhem
di 13 april 2021, 19:30 uur, Introdans, CELEBRATING NILS
wo 14 & do 15 april 2021, 19:30 uur, WENDE in coproductie met Toneelgroep Oostpool, De Wildernis (try-out)
De kaartverkoop start wo 7 april om 12.00 uur via www.musisenstadstheater.nl*

Over CELEBRATING NILS – Introdans
De internationaal geroemde Nederlandse choreograaf Nils Christe maakte in 1981 zijn eerste choreografie voor Introdans, Rounds. Nu, 40 jaar later, telt het Introdans-repertoire maar liefst 25 werken van deze meester van de pure dans, wiens balletten door meer dan 70 gezelschappen wereldwijd gedanst worden. Introdans viert dit bijzondere jubileum met het feestelijke CELEBRATING NILS, bestaande uit twee van Christes hitproducties uit de afgelopen vier decennia: Fünf Gedichte en Le Sacre du Printemps. Bindende kracht tussen deze werken is hun in elk detail voel- en zichtbare muzikaliteit. Dit is het resultaat van Christes enorme kennis en begrip van muziek en de uitgebreide analyse die hij maakt van elke compositie die hij voor zijn werk gebruikt. Zijn balletten komen daardoor over als een natuurlijke voortzetting én versterking van de klankwereld die de componist heeft gecreëerd.

Fünf Gedichte | choreografie Nils Christe
De duik in Christes schatkist begint met Fünf Gedichte, dat hij destijds ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van Introdans maakte. Nu keert de choreografie terug op het repertoire aan de vooravond van het 50-jarig jubileum van Introdans. Fünf Gedichte is een wonderschone, verstilde ode aan de overgang van leven naar dood, geïnspireerd door Richard Wagners romantische Wesendonck Lieder. Tegen het decor van een Hollandse wolkenhemel (ontwerp Keso Dekker) creëerde Christe een uiterst fijnzinnig, maar tegelijkertijd krachtig werk. Blikvangers zijn de solo van de danser die een hogere macht of engel verbeeldt en drie emotioneel geladen duetten, waarin verbondenheid, melancholie en passie centraal staan.

Le Sacre du Printemps | choreografie Nils Christe
Klap op de vuurpijl in CELEBRATING NILS is Christes alom bejubelde choreografie Le Sacre du Printemps, die hem in de uitvoering door Introdans in 2011 een nominatie voor de Zwaan voor ‘Meest indrukwekkende dansproductie’ opleverde. De jury typeerde het werk als “een klein wondertje”. Al veel choreografen hebben zich gewaagd aan de iconische compositie die Igor Stravinsky in 1913 voor Diaghilevs Ballets Russes schreef, maar er is maar een enkeling die deze ‘beproeving’ zo goed doorstaan heeft als Christe. In zijn magistrale magnum opus vond hij een heel eigen, originele ingang in de uiterst complexe muziek en in het bijbehorende verhaal over het ritueel offeren van een maagd. De jury van de Zwanen schreef daarover: “Christe volgt het dwingende karakter van de compositie, maar zonder in de val van voor de hand liggende ‘muziekillustratie’ te trappen. Zijn Sacre is opwindend, maar blijft strak en helder.”

‘Oerdrift die lichaam geworden is. En je letterlijk dooddansen. Het is overrompelend mooi’ – De Gelderlander over Le Sacre du Printemps

‘Christe blijft overeind waar velen struikelden over Stravinsky's overdonderende muziek – NRC Handelsblad over Le Sacre du Printemps, top 5 van beste dansproducties van 2011

Over De Wildernis – Wende in coproductie met Toneelgroep Oostpool
Na haar bejubelde voorstelling MENS ontwikkelt Wende op dit moment haar volledig nieuw Nederlandstalige show De Wildernis. In samenwerking met Toneelgroep Oostpool, het Nederlands Kamerkoor en een (inter-)nationaal artistiek team verkent Wende De Wildernis in onszelf en de wereld daarbuiten. Ze vertaalt wat tussen hart en onderbuik woont in een nieuwe multidisciplinaire show.
Ze zal in een aantal testtheaters exclusief eerste try-outs spelen. Door Covid-19 heeft ze haar verdere tour moeten verplaatsen naar later.

Wende: “De dingen die niet gezegd worden. De schaduwkant die we allemaal in ons hebben. Misschien schuilt in die wildernis wel juist wie we zijn in onze meest pure vorm, even onschuldig als wreed.

Musis & Stadstheater
Musis & Stadstheater Arnhem verbindt Arnhem met de rijkdom van kunst en cultuur, want cultuur maakt gelukkig! In onze twee huizen vertellen wij al meer dan 150 jaar oude en nieuwe verhalen: door muziek, theater en dans. We koesteren onze geschiedenis: Musis is de oudste actieve concertzaal van Nederland. We omarmen ook het nieuwe, actuele en diverse programma, gemaakt door gevestigde en jonge creatieve makers. Kunst en cultuur zijn altijd in beweging, daarom verleggen ook wij voortduren onze grenzen. Zo formuleren kunst en cultuur in onze huizen een antwoord op de actualiteit. Musis & Stadstheater verbindt zich met thuisstad Arnhem door bijzondere samenwerkingen die leiden tot een breed programma voor een breed publiek.