Zoeken Menu
Sluit
Van 1900 tot nu

Van 1900 tot nu

Informatie en kaarten

Serieprijs € 135,–

Moderne klassieke muziek is een onmisbaar onderdeel in de programmering van Musis. In de serie Van 1900 tot Nu hoort u regelmatig muziek waarvan de inkt bij wijze van spreken nog nat is. Experimentele projecten schuwen we daarbij zeker niet.

Slagwerk Den Haag bijvoorbeeld is gefascineerd door alles wat te maken heeft met geluid, puls en materialen als klankbron. De musici zijn podiumbespelers en spelen in elke denkbare setting. Op hun traditionele instrumentenarsenaal, maar ook op schoolborden, lichtschakelaars, zonnepalen. Kortom, dit gezelschap is niets te gek. Avontuur is ook volop aanwezig in het programma van percussionist Alexej Gerassimez en het SIGNUM saxofoonkwartet. Bekende klassiekers staan naast hedendaagse werken, van de romantiek van Holst tot de rock van AC/DC. Voor het Dudok Quartet Amsterdam bestaat simpelweg geen oude of nieuwe muziek: alle muziek is muziek van nu. Muziek die ontroert, ontregelt en een onuitwisbare indruk maakt. In hun programma heeft componist Joey Roukens een hoofdrol: van hem klinkt zowel een arrangement als een gloednieuwe compositie, die hij schreef in opdracht van Musis en de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam.

Eigentijds met een knipoog naar het verleden, dat is de liederencyclus In großer Sehnsucht van de Zweeds- Nederlandse componist Klas Torstensson. Een portret van vijf vrouwen uit het verleden, toonbeelden van moed en kracht. Torstenssons droeg de cyclus op aan zijn echtgenote, sopraan Charlotte Riedijk, die de liederen ook uitvoert. Asko|Schönberg, onder leiding van legende Reinbert de Leeuw, en orkest de ereprijs zijn allebei toonaangevend op het gebied van hedendaagse muziek. In Schatkamer Kagel nemen Asko|Schönberg en presentator Hans Goedkoop het publiek op interactieve wijze mee door de muziek van Mauricio Kagel. Het programma ereprijs 40 markeert de veertigste verjaardag van een eigenwijs collectief met een unieke, aantoonbare en erkende plaats in de wereld van de ‘jonge gecomponeerde muziek’, nationaal en internationaal. Op het programma staan onder andere twee nieuwe jubileumcomposities.

Kortom, nieuwe muziek leeft!

Concerten/voorstellingen in deze serie

Mahler – Liederen (selectie n.t.b.)
Artaç – Instrumentaal deel uit de kameropera 'Vrouwenstemmen'
Torstensson – In großer Sehnsucht

Aan de vooravond van Internationale Vrouwendag (8 maart) presenteert Musis een programma waarin ‘de sterke vrouw’ centraal staat. De liederencyclus In großer Sehnsucht portretteert vijf vrouwen uit het verleden die, elk op hun eigen wijze, toonbeelden zijn van moed en kracht. Componist Klas Torstenssons droeg de cyclus op aan zijn echtgenote, sopraan Charlotte Riedijk, die de liederen vanavond uitvoert met het Doelen Ensemble. En over sterke vrouwen gesproken: wat te denken van Alma Mahler-Werfel, de vrouw die onder één dak leefde met de grillige Gustav Mahler. Als intermezzo klinkt een instrumentaal werk van de jonge, in Turkije geboren en in Nederland levende componiste Meriç Artaç.

INLEIDING – aanvang 19:00 uur
Voor aanvang van dit concert is een gratis inleiding. Kaarten hiervoor bestelt u samen met uw toegangskaartje in het online verkoopproces. Ziet u geen verkooplink naar de inleiding? Dan is deze reeds volgeboekt.

Dit concert is onderdeel van de klassieke series Van 1900 tot Nu en Vocale Solisten.

 i.s.m. Strijkkwartet Biënnale Amsterdam

Programma
Webern – Langsamer Satz, op. posth.
Rameau – Pièces de clavecin (arr. Roukens)
Roukens – Nieuw werk (titel n.t.b.) voor strijkkwartet
Vigh – Bagatellen voor strijkkwartet
Ligeti – Strijkkwartet nr. 2

Het Dudok Quartet Amsterdam is een van de meest veelzijdige en aanspreken strijkkwartetten van dit moment. Voor het kwartet bestaat geen oude of nieuwe muziek: alle muziek is muziek van nu. Muziek die ontroert, ontregelt en een onuitwisbare indruk maakt. Vanuit die gedachte zoekt het kwartet de dialoog met het publiek, in concertzalen, op scholen, op festivals, en online.
Vanavond doen de vier strijkers dat met een programma waarin twee 20e-eeuwse grootheden gebroederlijk naast twee hedendaagse Nederlandse componisten staan. Een hoofdrol is weggelegd voor Joey Roukens: van hem klinkt zowel een arrangement als een gloednieuwe compositie, die hij schreef in opdracht van Musis en de Strijkkwarttetbiënnale Amsterdam.

INLEIDING – aanvang 19:00 uur
Voor aanvang van dit concert is een gratis inleiding. Kaarten hiervoor bestelt u samen met uw toegangskaartje in het online verkoopproces. Ziet u geen verkooplink naar de inleiding? Dan is deze reeds volgeboekt.

Dit concert is onderdeel van de klassieke series Van 1900 tot Nu en Kamermuziek.

Programma
Vivier - Et je reverrai cette ville étrange
Vivier - Paramirabo
Vivier - Pulau Dewata (bew. Arnold Marinissen)
Vivier - Shiraz
Namavar - Tiare Tahiti (Compositie-opdracht Asko|Schönberg, met steun van Fonds Podiumkunsten)
Vivier - Bouchara

De Canadese componist Claude Vivier was nog geen 35 toen hij in zijn Parijse huis vermoord werd door een mannelijke prostitué. Maar Viviers muziek is springlevend. Als een Marco Polo reisde hij over de wereld en smeedde wat hij hoorde om tot een veelkantige, bonte tovermuziek. Niet voor niks gaf Vivier verschillende composities geografische namen. Vanavond klinken zijn stedenstukken naast elkaar, inclusief Et je reverrai cette ville étrange, Viviers laatste voltooide ensemblewerk. Eilandenfanaat Reza Namavar zet er een fonkelnieuwe compositie over Polynesië tegenover.

De pianosolo Shiraz is vernoemd naar de Iraanse plaats waar Vivier urenlang twee blinde zangers observeerde. Samarkand, naar de oude stad in Oezbekistan, is een briljant sextet voor blazers en piano. Bouchara (eveneens in Oezbekistan) voor sopraan en ensemble is een ‘liefdeslied in een verzonnen taal,’ aldus de componist. In de titel van het kwartet Paramirabo draaide Vivier twee letters om, misschien om het allemaal nog sprookjesachtiger te maken.

INLEIDING – aanvang 19:00 uur
Voor aanvang van deze voorstelling is een gratis inleiding. Kaarten hiervoor bestelt u samen met uw toegangskaartje in het online verkoopproces. Ziet u geen verkooplink naar de inleiding? Dan is deze reeds volgeboekt.

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Van 1900 tot Nu.

 

Programma
ZON
Gerassimez – Rebirth

PLANETEN
Holst – Uit ‘The Planets’: Jupiter, Venus & Uranus
Psathas – Opdrachtwerk

STERREN
Cangelosi – Bad Touch voor tape en slagwerk
Martland – Starry Night
Gerassimez – Asventuras voor kleine trom

MAAN
AC/DC (Angus Young, Malcolm Young) – Thunderstruck
Pink Floyd – Suite
Williams – Cantina Band

In dit avontuurlijke programma creëren vijf jonge muzikanten klanklandschappen die nooit eerder iemand heeft ontdekt. Percussionist Alexej Gerassimez en de leden van het SIGNUM saxofoonkwartet zijn stuk voor stuk virtuozen die graag barrières doorbreken. Ook vanavond doen ze dat. Bekende klassiekers staan naast hedendaagse werken, van romantiek (Holst) tot rock (AC/DC). Choreografie en lichteffecten versterken het muzikale verhaal. Bij het samenstellen van hun programma hebben de muzikanten inspiratie gezocht bij de belangrijkste vragen waarmee de mensheid te maken heeft. Wie zijn we? Waar komen we vandaan? Waar gaan we naartoe? Dit concert wordt een ruimtelijke ervaring die alle leeftijden en alle soorten publiek aanspreekt – opwindend en rustgevend, verrassend en vertrouwd, aards en etherisch.

INLEIDING – aanvang 19:00 uur
Voor aanvang van dit concert is een gratis inleiding. Kaarten hiervoor bestelt u samen met uw toegangskaartje in het online verkoopproces. Ziet u geen verkooplink naar de inleiding? Dan is deze reeds volgeboekt.

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Van 1900 tot Nu.

Informatie en kaarten

Serieprijs € 135,–