Zoeken Menu
Sluit
Nederlands Blazers Ensemble

Nederlands Blazers Ensemble

Informatie en kaarten

Serieprijs € 75,–

Wat zou een concertseizoen in Musis zijn zonder het Nederlands Blazers Ensemble? Ook dit jaar is het NBE een van onze eregasten, met een drietal spraakmakende concerten.

De Grieken is een spannende mengeling van Franse barokmuziek uit opera’s van Rameau, gebaseerd op Griekse tragedies, en Griekse volksmuziek. Het NBE krijgt deze avond gezelschap van twee Kretensische muzikanten, vader en zoon Xilouris, helden in eigen land.

In ons festival Beethoven 250 verzorgen de blazers op zondagavond de spetterende finale, met een bijzonder arrangement van Beethovens grootste symfonie: de Negende. Samen met een speciaal samengesteld koor van zangers uit verschillende culturen en windstreken brengt het ensemble een ode aan saamhorigheid en broederschap.

In een aan Richard Strauss gewijd programma geven de blazers hun muzikale visie op de zwanenzang van de componist: de altijd weer diep ontroerende Vier letzte Lieder. Die avond klinkt ook Strauss’ laatste orkestwerk, Metamorphosen. Muziek voor (alleen) strijkers, gespeeld door (alleen) blazers: dat kun je aan het NBE wel overlaten.   

Concerten/voorstellingen in deze serie

Programma
Beethoven – Symfonie nr. 9 in d, op. 125

Als ‘grande finale’ van het festival Beethoven 250 klinkt een van Beethovens meest iconische werken: de Negende symfonie, met de beroemde ode An die Freude. Nadat Beethoven het hele symfonische genre al op zijn kop had gezet, deed hij er bij zijn laatste symfonie nog een schepje bovenop door de grenzen van het genre volledig open te breken en de menselijke stem te introduceren. Geen kunstje, maar ultieme artistieke noodzaak. Solisten en koor schreeuwen de boodschap letterlijk uit: ‘Wees omarmd, miljoenen!’ Het koor wordt gevormd door zangers uit verschillende culturen en windstreken, een dwarsdoorsnede van de Nederlandse samenleving, aangevuld met plaatselijke koren. Dat geeft deze – meer dan ooit actuele – ode aan broederschap en saamhorigheid nóg meer zeggingskracht.

INLEIDING - VOLGEBOEKT
Voor aanvang van dit concert is er om 19:00 uur een gratis inleiding. Deze is reeds volgeboekt. 

►Dit concert is onderdeel van de klassieke series Beethoven 250 en Nederlands Blazers Ensemble.

Programma
Strauss – Metamorphosen
R. Strauss – Vier letzte Lieder

In het laatste halve jaar van de Tweede Wereldoorlog schreef Richard Strauss nog één belangrijk orkestwerk: de weemoedige Metamorphosen, een studie voor drieëntwintig solostrijkers. Het werk wordt over het algemeen gezien als een elegische klaagzang op de verwoesting die de oorlog in Duitsland had aangericht, en ten tijde van de compositie nog steeds aan het aanrichten was.

Enkele jaren later schreef de vierentachtigjarige Strauss zijn misschien wel meest geliefde compositie: de Vier letzte Lieder. Letterlijk zijn laatste liederen, zijn zwanenzang dus. Hij heeft ze zelf nooit live kunnen horen: kort na de voltooiing stierf hij. De liederen stralen een sfeer van afscheid en berusting uit. De componist neemt afscheid van het leven, de wereld neemt afscheid van een genre en van een muzikale taal die definitief ‘historisch’ was geworden: de muziek zou weldra een radicaal andere richting uitgaan.

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Nederlands Blazers Ensemble.

INLEIDING – aanvang 19:00 uur
Voor aanvang van deze voorstelling is een gratis inleiding. Kaarten hiervoor bestelt u samen met uw toegangskaartje in het online verkoopproces. Ziet u geen verkooplink naar de inleiding? Dan is deze reeds volgeboekt.

Informatie en kaarten

Serieprijs € 75,–