Zoeken Menu
Sluit
Kamermuziek

Kamermuziek

Informatie en kaarten

Serieprijs € 165,–

Als u van kamermuziek houdt, zit u ook dit seizoen weer goed in Musis. Acht concerten door vooraanstaande musici en ensembles. Bekende én minder bekende muziek.

De Duitse pianist Severin von Eckardstein is geen onbekende in Musis. Met vier gelijkgestemde muzikale vrienden opent hij de serie. Samen spelen ze onder andere het sprankelende Forellenkwintet van Franz Schubert.

Maar liefst drie vermaarde internationale strijkkwartetten komen dit seizoen naar Arnhem. Het Franse Quator Danel komt met een programma rondom de honderdste geboortedag van de herontdekte Poolse componist Mieczyslaw Weinberg, het Tsjechische Pavel Haas Quartet speelt Slavische strijkersmuziek en het Amerikaanse Juilliard Quartet brengt een gevarieerde staalkaart van de West- Europese strijkkwartetliteratuur.

Drie concerten zijn sterk Nederlands getint. Marieke Hopman, de ‘leading lady’ van de accordeonwereld, en Cécile Huijnen, concertmeester van ons eigen Gelders Orkest, presenteren hun nieuwste cd, gewijd aan de liefde. Met stersopraan Eva-Maria Westbroek als speciale gast.

Niemand minder dan Pieter Wispelwey gaat met zijn instrument voorlezen uit de ‘cellobijbel’, oftewel de zes cellosuites van Johann Sebastian Bach. Door alle zes de suites tijdens één concert te spelen, kan hij hun kracht en hun diepgang én hun onderling verschillende karakters het meest overtuigend voor het voetlicht brengen.

De jonge talentvolle tenor Peter Gijsbertsen ontving in november 2018 de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs. Samen met pianist Roger Braun stort hij zich op Schuberts allerlaatste vocale kunstje: de liederencyclus Schwanengesang.

Concerten/voorstellingen in deze serie

Programma
Mozart – Strijkkwartet nr. 17 in Bes, KV 458 ‘Jagd’
Britten – Strijkkwartet nr. 3 in G, op. 94
Brahms – Strijkkwartet nr.2 in a, op. 51

Het beroemde Amerikaanse Juilliard String Quartet behoort tot de top van de internationale strijkkwartetwereld. Het kwartet werd ruim zeventig jaar geleden opgericht als onderdeel van de al even befaamde Juilliard School of Music. De samenstelling van het ensemble wisselde uiteraard door de jaren heen, maar het artistieke niveau is altijd onverminderd hoog gebleven. De Boston Globe bestempelde het kwartet als “het belangrijkste Amerikaanse kwartet in de geschiedenis”.
In Musis brengen de Juilliards, met de vorig seizoen aangetreden primarius Areta Zhulla, een gevarieerde staalkaart van de West-Europese strijkkwartetliteratuur: het levendige ‘jachtkwartet’ van Mozart, het lyrische tweede kwartet van Brahms en het aangrijpende laatste kwartet van Britten.

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Kamermuziek.

Beethoven - Sonate nr. 4 in a, op. 23
Beethoven - Sonate nr. 6 in A, op. 30
Beethoven - Sonate nr. 9 in A, op. 47 'Kreutzer'

Beethoven was de eerste componist die de piano uit zijn rol van begeleidingsinstrument haalde en hem in de vioolsonates een gelijkwaardige rol gaf. Hij noemde ze dan ook geen sonates voor viool en piano, maar sonates voor piano en viool. Dat is ook precies de insteek van het Schots-Estische duo Foyle-Štšura: beide instrumenten zijn even belangrijk. Het tweetal speelt tijdens het Beethoven-festival binnen één etmaal alle tien de sonates, verdeel over drie concerten. En dat alles ook nog eens volledig uit het hoofd. Komt dat horen en zien!

►Dit concert is onderdeel van de klassieke series Beethoven 250 en Kamermuziek.

Programma
J.S. Bach – Cellosuites (compleet), BWV 1001-1006

Zouden de zes cellosuites van Bach – ook wel ‘cellobijbel’ genoemd – eigenlijk nog geheimen hebben voor Pieter Wispelwey? Onze landgenoot nam ze talloze keren mee het podium op. Maar liefst drie keer bracht hij ze op cd uit; een vierde uitgave staat op de planning. “Ik kan er gewoon niet van afblijven”, bekende hij in het tv-programma De Wereld Draait Door. En dan te bedenken dat deze meesterwerken pas in de vorige eeuw bij het grote publiek bekend werden – dankzij de grote Spaanse cellist Pablo Casals. Vanavond speelt Pieter Wispelwey alle zes de suites. Zo kan hij hun kracht en hun diepgang, én hun onderling verschillende karakters het meest overtuigend voor het voetlicht brengen. Een evenement om niet te missen!

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Kamermuziek.

Informatie en kaarten

Serieprijs € 165,–