Zoeken Menu
Sluit
Kamermuziek

Kamermuziek

Informatie en kaarten

Serieprijs € 165,–

Als u van kamermuziek houdt, zit u ook dit seizoen weer goed in Musis. Acht concerten door vooraanstaande musici en ensembles. Bekende én minder bekende muziek.

De Duitse pianist Severin von Eckardstein is geen onbekende in Musis. Met vier gelijkgestemde muzikale vrienden opent hij de serie. Samen spelen ze onder andere het sprankelende Forellenkwintet van Franz Schubert.

Maar liefst drie vermaarde internationale strijkkwartetten komen dit seizoen naar Arnhem. Het Franse Quator Danel komt met een programma rondom de honderdste geboortedag van de herontdekte Poolse componist Mieczyslaw Weinberg, het Tsjechische Pavel Haas Quartet speelt Slavische strijkersmuziek en het Amerikaanse Juilliard Quartet brengt een gevarieerde staalkaart van de West- Europese strijkkwartetliteratuur.

Drie concerten zijn sterk Nederlands getint. Marieke Hopman, de ‘leading lady’ van de accordeonwereld, en Cécile Huijnen, concertmeester van ons eigen Gelders Orkest, presenteren hun nieuwste cd, gewijd aan de liefde. Met stersopraan Eva-Maria Westbroek als speciale gast.

Niemand minder dan Pieter Wispelwey gaat met zijn instrument voorlezen uit de ‘cellobijbel’, oftewel de zes cellosuites van Johann Sebastian Bach. Door alle zes de suites tijdens één concert te spelen, kan hij hun kracht en hun diepgang én hun onderling verschillende karakters het meest overtuigend voor het voetlicht brengen.

De jonge talentvolle tenor Peter Gijsbertsen ontving in november 2018 de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs. Samen met pianist Roger Braun stort hij zich op Schuberts allerlaatste vocale kunstje: de liederencyclus Schwanengesang.

Concerten/voorstellingen in deze serie

Programma
Prokofiev – Delen uit 'Romeo en Julia', op. 64
Stravinsky – Chanson Russe en Tango
Dvorak - Songs my mother taught me (arr. Kreisler)
Gershwin - Summertime
Van Otterloo – Suite uit 'Turks Fruit' (arr. van Prooijen)
Elgar – Salut d’Amour
Meijering - Candybox (arr. Meijering)
Gershwin - The man I love (arr. Knigge)
Kern – All the things you are, are mine (arr. Knigge)
Porter – So in love (arr. Knigge)


Huijnen & Hopman is de unieke combinatie van twee Nederlandse topvrouwen uit de klassieke muziek. Marieke Hopman, de leading lady uit de accordeonwereld, en onze eigen Cecile Huijnen, de vermaarde concertmeester van Het Gelders Orkest. De twee presenteren vanavond hun nieuwste cd Love! Een album gewijd aan, inderdaad, de liefde. Warmbloedig en spetterend, maar ook melancholiek en sereen. Van Prokofjevs Romeo en Julia tot het overbekende thema uit de film Turks Fruit.  Huijnen en Hopman krijgen in dit project gezelschap van niemand minder dan wereldster Eva-Maria Westbroek. Gedrieën stappen ze de intimiteit van het American Songbook binnen, met liefdesliedjes van Cole Porter, Jerome Kern en George Gershwin. De dames presenteren alles zelf; de sfeer is lichtvoetig, zinderend, persoonlijk en vol humor. Na afloop is er een meet & greet, waarbij u de drie musici kunt ontmoeten.

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Kamermuziek. Wanneer u de gehele serie boekt ontvangt u een aantrekkelijke korting op de kaartprijs. Zo geniet u het hele seizoen voordelig van de mooiste klassieke concerten. 

Programma
Weinberg – Strijkkwartet nr. 8 in c, op. 66
Sjostakovitsj – Strijkkwartet nr. 10 in A, op. 118
Weinberg – Strijkkwartet nr. 6 in e, op. 35

De naam van de Poolse componist Mieczyslaw Weinberg doet niet bij veel mensen een belletje rinkelen. Hij valt nog een beetje in de categorie ‘vergeten componisten’, maar is de laatste jaren aan een opmars bezig. Het Franse Quator Danel is daar in grote mate voor verantwoordelijk. Zo tekende het kwartet – als eerste en tot nu toe enige – voor een veelgeprezen opname van de complete strijkkwartetten, zeventien in getal. Het werk van Weinberg vertoont verwantschap met dat van zijn vriend Sjostakovitsj, maar is ook grilliger en onvoorspelbaarder. Berusting en ontreddering wisselen elkaar af. Naast twee kwartetten van Weinberg klinkt vanavond een aan hem opgedragen strijkkwartet: het tiende van Sjostakovitsj. Een waardig programma in het kader van Weinbergs honderdste geboortedag.

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Kamermuziek. Wanneer u de gehele serie boekt, ontvangt u een aantrekkelijke korting op de kaartprijs. Zo geniet u het hele seizoen voordelig van de mooiste klassieke concerten. 

Programma
Schubert – Schwanengesang, D 957

Zanger Peter Gijsbertsen kun je gerust een rijzende ster noemen. Hij trad op in grote zalen en zijn cd’s ontvingen veel lof. In 2018 won hij – als eerste tenor ooit – de Nederlandse Muziekprijs. Niet zomaar een prijs: het is de hoogste onderscheiding die het Fonds Podiumkunsten, namens de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, aan jonge getalenteerde musici toekent. Samen met de gelouterde pianist Roger Braun stort Peter zich op Schuberts Schwanengesang, een verzameling van de laatste liederen die Schubert op muziek zette. Veertien liederen over een groot aantal verschillende onderwerpen. Die diversiteit vraagt om veel inlevingsvermogen; dat kun je aan Peter Gijsbertsen wel overlaten.

Dit concert is onderdeel van de klassieke series Kamermuziek en Vocale Solisten. Wanneer u de gehele serie boekt, ontvangt u een aantrekkelijke korting op de kaartprijs. Zo geniet u het hele seizoen voordelig van de mooiste klassieke concerten. 

Programma
Mozart – Strijkkwartet nr. 17 in Bes, KV 458 ‘Jagd’
Britten – Strijkkwartet nr. 3 in G, op. 94
Brahms – Strijkkwartet nr.2 in a, op. 51

Het beroemde Amerikaanse Juilliard String Quartet behoort tot de top van de internationale strijkkwartetwereld. Het kwartet werd ruim zeventig jaar geleden opgericht als onderdeel van de al even befaamde Juilliard School of Music. De samenstelling van het ensemble wisselde uiteraard door de jaren heen, maar het artistieke niveau is altijd onverminderd hoog gebleven. De Boston Globe bestempelde het kwartet als “het belangrijkste Amerikaanse kwartet in de geschiedenis”.
In Musis brengen de Juilliards, met de vorig seizoen aangetreden primarius Areta Zhulla, een gevarieerde staalkaart van de West-Europese strijkkwartetliteratuur: het levendige ‘jachtkwartet’ van Mozart, het lyrische tweede kwartet van Brahms en het aangrijpende laatste kwartet van Britten.

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Kamermuziek. Wanneer u de gehele serie boekt, ontvangt u een aantrekkelijke korting op de kaartprijs. Zo geniet u het hele seizoen voordelig van de mooiste klassieke concerten.

Beethoven - Sonate nr. 4 in a, op. 23
Beethoven - Sonate nr. 6 in A, op. 30
Beethoven - Sonate nr. 9 in A, op. 47 'Kreutzer'

Beethoven was de eerste componist die de piano uit zijn rol van begeleidingsinstrument haalde en hem in de vioolsonates een gelijkwaardige rol gaf. Hij noemde ze dan ook geen sonates voor viool en piano, maar sonates voor piano en viool. Dat is ook precies de insteek van het Schots-Estische duo Foyle-Štšura: beide instrumenten zijn even belangrijk. Het tweetal speelt tijdens het Beethoven-festival binnen één etmaal alle tien de sonates, verdeel over drie concerten. En dat alles ook nog eens volledig uit het hoofd. Komt dat horen en zien!

Dit concert is onderdeel van de klassieke series Beethoven 250 en Kamermuziek. Wanneer u de volledige serie boekt, ontvangt u een aantrekkelijke korting op de kaartprijs. Zo geniet u het hele seizoen voordelig van de mooiste klassieke concerten.

Programma
J.S. Bach – Cellosuites (compleet), BWV 1001-1006

Zouden de zes cellosuites van Bach – ook wel ‘cellobijbel’ genoemd – eigenlijk nog geheimen hebben voor Pieter Wispelwey? Onze landgenoot nam ze talloze keren mee het podium op. Maar liefst drie keer bracht hij ze op cd uit; een vierde uitgave staat op de planning. “Ik kan er gewoon niet van afblijven”, bekende hij in het tv-programma De Wereld Draait Door. En dan te bedenken dat deze meesterwerken pas in de vorige eeuw bij het grote publiek bekend werden – dankzij de grote Spaanse cellist Pablo Casals. Vanavond speelt Pieter Wispelwey alle zes de suites. Zo kan hij hun kracht en hun diepgang, én hun onderling verschillende karakters het meest overtuigend voor het voetlicht brengen. Een evenement om niet te missen!

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Kamermuziek. Wanneer u de gehele serie boekt, ontvangt u een aantrekkelijke korting op de kaartprijs. Zo geniet u het hele seizoen voordelig van de mooiste klassieke concerten.

Informatie en kaarten

Serieprijs € 165,–