Zoeken Menu
Sluit
Internationale koren

Internationale koren

Informatie en kaarten

Serieprijs € 160,–

We mogen in ons Nederland rijk rekenen met een hoogstaande koorcultuur. Een aantal van die koren staat internationaal hoog aangeschreven, zoals het Nederlands Kamerkoor en Cappella Amsterdam. Natuurlijk zijn er ook grote buitenlandse koren die bij ons graag geziene gasten zijn.

Het Nederlands Kamerkoor treedt twee maal op in deze serie. De eerste keer onder leiding van chef-dirigent Peter Dijkstra in een concert met de gregoriaanse hymne O sacrum convivium als rode draad, de tweede keer samen met Amsterdam Sinfonietta in een programma dat de grenzen opzoekt van tijd, klank en ruimte. 

Cappella Amsterdam komt naar Arnhem met een betoverend programma rond monumentale hoogtepunten van de koormuziek. Naast de Psalmensymfonie van Stravinsky en Fransimpressionistische koorklanken staat de verstilde muziek van de hedendaagse componist David Lang.

En dan de buitenlandse koren. Het Belgische Graindelavoix en de Engelse Tallis Scholars noemden we al bij de serie Oude Muziek (zie pagina 25). Wereldwijd vermaarde vocalisten. Het Estonian Philarmonisch Chamber Choir is een van paradepaardjes van Estland. Wist u trouwens dat een op de drie inwoners van dat land in een koor zingt? Zingen wordt de bevolking bijna letterlijk met de paplepel ingegoten. En terecht, want (samen) zingen is gezond en maakt blij. Ernaar luisteren ook.  

Concerten/voorstellingen in deze serie

Programma
Pärt – Summa
Pärt – Nunc Dimittis
Rachmaninov – Liturgie van de Heilige Johannes Chrysostomus

Wist u dat een op de drie inwoners van Estland zingt in een koor? Zingen wordt de bevolking bijna letterlijk met de paplepel ingegoten. Het verklaart waarom het land zo’n rijke en hoogstaande koortraditie heeft – net als overigens de twee andere Baltische staten, Letland en Litouwen. Het Estonian Philharmonic Chamber Choir is een van de paradepaardjes van het land. Sterker nog, het behoort tot de topkoren van de wereld. Vanavond brengt het koor muziek van landgenoot Arvo Pärt – nog zo’n Baltische beroemdheid. Uit buurland Rusland komt een van Rachmaninovs grote werken voor koor a cappella, een mengeling van romantiek en Russisch-orthodoxe sonoriteit. De autoriteiten wezen het werk destijds trouwens af voor kerkelijk gebruik, omdat ze het te modern vonden. Het kan verkeren…

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Internationale Koren.

Gelrepas houder? Dan kun je tegen inlevering van Coupon 4 voor 5 euro naar Estonian Philharmonic Chamber Choir. Je kunt de bon inleveren bij ons bespreekbureau, geopend van ma t/m za van 12:00 tot 17:00 uur. Neem ook je Gelrepas mee!

Programma
Fauré – Cantique de Jean Racine, op. 11
Fauré – Les Djinns, op. 12
Lang – Again; Where you go; Solitary
Saint-Saëns – Calme des nuits, op. 68/2
Stravinsky – Symphony des psaumes

Een betoverend programma rond monumentale hoogtepunten van de koormuziek. Droom mee op muziek van Franse componisten die het impressionisme wilden vertalen in muziek. Beleef de meditatieve en verstillende koormuziek van de hedendaagse componist David Lang, die zich inmiddels mag verheugen in grote populariteit. Niet voor niets kreeg Cappella Amsterdam vorig jaar hoge waardering met het programma Again and again. Wees verwonderd over de grootse Psalmensymfonie van Igor Stravinsky. Oorspronkelijk geschreven voor groot orkest en koor maar door niemand minder dan Dmitri Sjostakovitsj bewerkt voor piano vierhandig en koor.

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Internationale Koren.

Programma
Gesualdo - Tenebrae Responsoria voor Witte Donderdag
Gesualdo - Canticum Zachariae ‘Benedictus Dominus Deus’
Gesualdo - Tenebrae Responsoria voor Goede Vrijdag
Gesualdo - Psalm 50 ‘Miserere mei Deus’

Voor het Belgische ensemble Graindelavoix telt niet de historische reconstructie van oude muziek, maar de intensiteit en de sensatie waarover de muziek beschikt. Het gezelschap, bekend om de karakteristieke manier van zingen, wil oude muziek optillen uit het verleden, zodat het tijdloze karakter van de muziek oplicht. Gesualdo’s Responsoria et alia ad Officium Hebdomadae Sanctae spectantia zijn een mooi voorbeeld van oude muziek met een tijdloos karakter. Drie uit negen delen bestaande bundels, geschreven voor de week van Pasen: een voor Witte Donderdag, een voor Goede Vrijdag en een voor Stille Zaterdag. De teksten zijn gerelateerd aan het lijden van Jezus Christus en werden destijds in de kerkdiensten gezongen tussen de Bijbellezingen door. Pure, verstilde muziek, om even de hectiek van alledag mee naast je neer te leggen.

Dit concert is onderdeel van de klassieke series Oude Muziek en Internationale Koren.

Programma
Pärt – Spiegel im Spiegel 
Tallis – Psalm Tunes for Archbishop Parker’s Psalter (selectie)
Vaughan Williams – Fantasia on a theme of Thomas Tallis
Tormis  – Curse upon Iron
Vasks – Plainscapes voor viool, cello en koor 
Sumera – Concerto per voci e strumenti
Pärt – Spiegel im Spiegel

Het grote succes van de samenwerking tussen Amsterdam Sinfonietta en het Nederlands Kamerkoor krijgt een vervolg. Ditmaal zoeken koor en orkest de grenzen op van tijd, klank en ruimte. In verschillende bezettingen spelen en zingen de musici om het publiek heen: de hele concertzaal is het podium. Raak de spiritualiteit aan in Arvo Pärts meditatieve Spiegel im Spiegel en word overdonderd door de renaissanceklanken van Tallis en Vaughan Williams. Van Veljo Tormis en zijn leermeester Lepo Sumera klinken werken met een heel andere spirituele inslag. Bij Tormis hoor je de sjamanistische oerkreten doorklinken, en Vasks laat je de uitgestrektheid van de Baltische vlaktes voelen.

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Internationale Koren.

Informatie en kaarten

Serieprijs € 160,–