Zoeken Menu
Sluit
Het Gelders Orkest: Klassieke soirees II

Het Gelders Orkest: Klassieke soirees II

Informatie en kaarten

Serieprijs Klassieke soirees II | € 235,– | € 190,– | € 150,– | € 85,–

Concerten/voorstellingen in deze serie

Dit concert is onderdeel van onze feestdagenprogrammering. Kijk voor alle kerstconcerten op musisenstadstheater.nl/feestdagen.

Programma
Mozart - Ouverture Zauberflöte
Mozart - Aria’s uit diverse opera’s
Mahler - Symfonie nr. 4

Wat is er mooier in de donkere decemberdagen dan een feeëriek concert rond Mozart en Mahler? Laat dat maar over aan de muzikale gedrevenheid van dirigent Alexandre Bloch en het heldere stemgeluid van mezzosopraan Karin Strobos. Die kan zij laten schitteren in uiteenlopende opera-aria’s van Mozart, of het nu gaat om de verlegen Cherubino uit Le nozze di Figaro, de wanhopige Elvira uit Don Giovanni of de berouwvolle Sesto uit La clemenza di Tito. Prachtig daarbij past de Symfonie nr. 4 van Mahler, een subtiel geschilderd symfonisch aquarel. Ontroerend is de sopraansolo in de finale, waarin een kind ons met aandoenlijke speelsheid een blik in het hemelse paradijs gunt. Met Mozarts ouverture Die Zauberflöte als opening is dit hartverwarmende concert helemaal compleet.

Voorafgaand aan het kerstconcert, kan u feestelijk dineren bij het galadiner Hemelse vreugde. Maak er een avond vol culinaire verrassingen van aan uw eigen tafel voor acht personen, of schuif aan bij een andere groep. Aanmelden voor dit bijzondere diner kan via de website van Het Gelders Orkest.

Dit concert is onderdeel van de klassieke series Klassieke Soirees I en Klassieke Soirees II.

Programma
Britten - Four Sea Interludes
Bernstein - Halil
Brahms - Symfonie nr. 1

Dat Massimo Quarta de perfecte dirigent voor Brahms is, heeft hij de afgelopen jaren overtuigend bewezen. In dit programma dirigeert hij Symfonie nr. 1, een werk waar de componist meer dan twintig jaar mee geworsteld heeft. Het resultaat mag er zijn: bijna een uur lang samengebalde symfonische kracht, uitmondend in een weergaloze finale. Diezelfde kracht, maar dan in een geheel ander idioom en sfeer, is terug te vinden in de Four Sea Interludes van Britten.

Te midden van deze symfonische werken staat Bernsteins Halil voor fluit en orkest, geschreven als hommage aan een Israëlische fluitist die als soldaat omkwam in de Jom Kippoer-oorlog van 1973. Soliste is Silvia Careddu, eerste fluitiste van de Wiener Philharmoniker en een van de meest toonaangevende Europese virtuozen op fluit.

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Klassieke Soirees II.

Programma
Beethoven
: Vioolconcert in D, op. 61
Sibelius: Symfonie nr. 2 in d, op. 43

Beethovens Vioolconcert is in uitstekende handen bij de virtuoze Rosanne Philippens. Begeleid door ons orkest onder leiding van Sascha Goetzel ontfermt ze zich over dit beroemde soloconcert. Daarnaast hoort u de revolutionaire overtuigingskracht van de Tweede symfonie van Sibelius. Grote muzikale intensiteit en heerlijke klankrijkdom.  

Beroemdste vioolconcert
Beethovens Vioolconcert, geliefd bij een breed publiek maar gevreesd bij de grote violisten vanwege zijn technische uitdaging en stevige lengte. Rosanne Philippens, uitstekend kenner van het vioolrepertoire van Beethoven, ontfermt zich met liefde over dit misschien wel beroemdste en populairste vioolconcert ooit geschreven. Werd zij een paar jaar geleden door de Volkskrant nog geroemd als ‘viooltalent groter dan de belofte’, inmiddels is ze dat stadium ver voorbij en behoort ze tot de bekendste solisten van ons land. Haar virtuoze spel, begeleid door het orkest onder leiding van Sacha Goetzel, past prachtig bij dit gloedvolle soloconcert, geschreven met een grote muzikale intensiteit en klankrijkdom zoals alleen Beethoven dat kan.

Revolutionair
Van een heel andere orde is de Tweede symfonie van Sibelius, muziek met een triomfantelijke uitstraling en bijna revolutionaire overtuigingskracht. Niet verwonderlijk, want hij schreef het in een tijd dat zijn geliefde Finland zich los probeerde te weken van overheerser Rusland. Het werd al snel bestempeld als ‘symfonie van de onafhankelijkheid’, dat vooral in de grandioze finale tot zijn recht komt. Sibelius vestigde er zijn naam mee als nationale componist van Finland. Een heerlijk stuk voor orkest en dirigent Sascha Goetzel om het concert mee te besluiten.

►Dit concert is onderdeel van de klassieke series Beethoven 250 en Klassieke Soirees II.

Programma
Debussy - Prélude à l'après-midi d'un faune
Ravel - Pianoconcert voor de linkerhand
Connesson - Wereldpremière
Stravinsky - Vuurvogel Suite 1911

Otto Tausk, een van de meest gedreven Nederlandse dirigenten van onze tijd, heeft al heel wat keren voor het orkest gestaan. Hij opent dit Frans getinte concert met de dromerige Prélude à l'après-midi d'un faune van Debussy. Minstens even impressionistisch is Ravels Pianoconcert voor de linkerhand, ooit geschreven voor pianist Paul Wittgenstein die in de Eerste Wereldoorlog zijn rechterarm had verloren. Nu is het de eminente Franse pianist Roger Muraro die deze bijzondere partij voor zijn rekening neemt. De Vuurvogel Suite mag dan van een Rus zijn, maar Stravinsky maakte dit ballet uitgerekend voor het in Parijs gevestigde wereldberoemde Ballets Russes van Diaghilev. Een wereldpremière van de hedendaagse, toegankelijk schrijvende componist Guillaume Connesson maakt dit programma compleet.

Dit concert is onderdeel van de klassieke series Klassieke Soirees I en Klassieke Soirees II.

Informatie en kaarten

Serieprijs Klassieke soirees II | € 235,– | € 190,– | € 150,– | € 85,–