Zoeken Menu
Sluit
Het Gelders Orkest: Klassieke soirees I

Het Gelders Orkest: Klassieke soirees I

Informatie en kaarten

Serieprijs Klassieke soirees I | € 280,– | € 228,– | € 179,– | € 99,–

Concerten/voorstellingen in deze serie

Programma
Smetana - Šárka uit Mijn Vaderland
Debussy - Rapsodie nr. 1 voor klarinet
Brahms - Klarinetsonate nr. 1 (bew. Berio)
Beethoven - Symfonie nr. 4

Een nieuwe editie van het Walter Boeykens Klarinet Festival in Enschede, genoemd naar de wereldberoemde Belgische klarinettist die zeven jaar geleden overleed. Uiteraard speelt de klarinet een glansrol in dit concert. En die rol wordt vertolkt door Annelien Van Wauwe. Hoewel nog jong, behoort deze Belgische klarinettiste al enige tijd tot de absolute wereldtop. Zij soleert in de virtuoze Rapsodie van Debussy en de romantische Klarinetsonate van Brahms in de prikkelende orkestratie van Berio. Daarnaast twee bekende symfonische werken van Smetana en Beethoven.

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Klassieke Soirees I.

Programma
Ljadov - Het betoverde meer
Prokofjev - Pianoconcert nr. 3
Tsjaikovski - Symfonie nr. 5

‘Een ware leeuwin achter de toetsen die moeiteloos de ene na de andere pagina met de moeilijkste noten verslindt,’ zo typeerde de Amerikaanse pers onlangs de Russische pianiste Anna Vinnitskaya. En ze komt heel wat lastige pagina’s tegen in het virtuoze Pianoconcert nr. 3 van Prokofjev. Wel muziek van een ongekende schoonheid waarin de componist zich van zijn romantische kant laat zien, maar ook bewijst al stevig in de 20e eeuw te staan.

Het orkest staat in dit programma onder leiding van Tung-Chieh Chuang, een aanstormend dirigeertalent uit Taiwan. Hij kreeg superlatieven als ‘soevereine leiderskwaliteiten’ en ‘overweldigende klankbelevenis’ in zijn recensies. Met de Symfonie nr. 5 van Tsjaikovski besluit hij dit Russische concert, dat in stijl begint met een mooi symfonisch kleinood van Tsjaikovskis tijdgenoot Ljadov. Het betoverde meer is een schitterend sfeerbeeld van een denkbeeldig geheimzinnig meer verscholen in het uitgestrekte Russische Taiga woud.

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Klassieke Soirees I.

Programma
Debussy - Prélude à l'après-midi d'un faune
Ravel - Pianoconcert voor de linkerhand
Connesson - Wereldpremière
Stravinsky - Vuurvogel Suite 1911

Otto Tausk, een van de meest gedreven Nederlandse dirigenten van onze tijd, heeft al heel wat keren voor het orkest gestaan. Hij opent dit Frans getinte concert met de dromerige Prélude à l'après-midi d'un faune van Debussy. Minstens even impressionistisch is Ravels Pianoconcert voor de linkerhand, ooit geschreven voor pianist Paul Wittgenstein die in de Eerste Wereldoorlog zijn rechterarm had verloren. Nu is het de eminente Franse pianist Roger Muraro die deze bijzondere partij voor zijn rekening neemt. De Vuurvogel Suite mag dan van een Rus zijn, maar Stravinsky maakte dit ballet uitgerekend voor het in Parijs gevestigde wereldberoemde Ballets Russes van Diaghilev. Een wereldpremière van de hedendaagse, toegankelijk schrijvende componist Guillaume Connesson maakt dit programma compleet.

Dit concert is onderdeel van de klassieke series Klassieke Soirees I en Klassieke Soirees II.

Informatie en kaarten

Serieprijs Klassieke soirees I | € 280,– | € 228,– | € 179,– | € 99,–