Zoeken Menu
Sluit
Het Gelders Orkest: Highlights

Het Gelders Orkest: Highlights

Informatie en kaarten

Serieprijs Highlights | € 95,– | € 90,– | € 85,– | € 80,–

Concerten/voorstellingen in deze serie

Hoe kwamen die beroemde componisten toch tot het schrijven van zulke grootse symfonische werken? Hoe zette ze hun ideeën, gevoelens en ervaringen om in muziek? Dirigent Jules van Hessen ontrafelt samen met Het Gelders Orkest de geheimen achter klassieke meesterwerken. In dit programma neemt hij Sibelius’ Tweede symfonie onder de loep. Dynamisch, verrassend en vooral erg inspirerend!

Een Italiaans landschap of de Finse onafhankelijkheidsverklaring?
Sibelius schreef zijn Tweede symfonie op vakantie in Italië. Geïnspireerd door de mooie omgeving kwam hij tot een symfonie vol schreef een symfonie waarin al zijn indrukken en gevoelens samen kwamen: een ‘biecht van de ziel’. Eenmaal thuis in Finland hoorde zijn landgenoten in zijn muziek iets heel anders: een onafhankelijkheidsverklaring. De symfonie wakkerde de opstand tegen de Russische onderdrukking die destijds in Finland heerste aan, en maakte van Sibelius een nationale held. Maestro Jules ontrafelt het geheim van wat we nu eigenlijk horen: de uitgestrekte Finse wouden, de zonovergoten Italiaanse bergen of toch een politiek statement?

Voor de pauze vertelt Jules van Hessen, en speelt Het Gelders Orkest belangrijke fragmenten, bijzondere solo’s en opvallende overgangen. Na de pauze hoor je het complete stuk, dat klinkt zoals je het nog nooit hebt gehoord!

 

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Highlights.

Filmverhalen met live symfonische muziek
Symphonic Cinema, de unieke concertvorm van cineast Lucas van Woerkum, heeft de afgelopen jaren de Nederlandse en buitenlandse concertzalen veroverd. De filmregisseur maakt zijn schitterende filmverhalen op basis van live uitgevoerde symfonische muziek. Tijdens het concert past hij subtiel de beelden aan zodat ze exact synchroon lopen met de muziek. Zo creëert hij een kunstwerk waarin beeld en geluid tot een wondermooie eenheid in elkaar vloeien. Groot succes had hij op deze manier al met Stravinskys Vuurvogel en Daphnis et Chloé van Ravel, waarin hij op een prachtig poëtische manier het verhaal van de muziek inkleurt.

Het leven van Mahler
In de nieuwste film, The Echo of Being, staat componist Mahler centraal. Het is gebaseerd op biografische elementen uit het leven van Gustav, Alma en hun dochtertje Maria Mahler, en reflecteert op het leven, de dood en alles wat daarna komt. Dat vervlecht hij met de meest indrukwekkende muziek van de componist; Totenfeier, Symfonie nr. 4 en zijn dramatische, onvoltooid gebleven Tiende. Zelden heb je de mens Mahler en zijn muziek zo intens beleefd.

HGO
Symphonic Cinema van cineast Lucas van Woerkum heeft de afgelopen jaren de Nederlandse en buitenlandse concertzalen veroverd. De filmregisseur maakt zijn schitterende filmverhalen op basis van symfonische muziek. Tijdens het concert past van hij subtiel de beelden aan zodat ze exact synchroon blijven lopen met de muziek. Zo creëert hij een kunstwerk waarin beeld en geluid tot een wondermooie eenheid in elkaar vloeien. In de nieuwste film van Lucas van Woerkum, The Echo of Being, staat componist Mahler centraal. Het is gebaseerd op biografische elementen uit het leven van Gustav, Alma en hun dochtertje Maria Mahler, en reflecteert op het leven, de dood en alles wat daarna komt. Dat vervlecht hij met de meest indrukwekkende muziek van de componist. Zelden heb je de mens Mahler en zijn muziek zo intens beleefd.

►Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Highlights.  

Informatie en kaarten

Serieprijs Highlights | € 95,– | € 90,– | € 85,– | € 80,–