Zoeken Menu
Sluit
Amsterdam Sinfonietta

Amsterdam Sinfonietta

Informatie en kaarten

Serieprijs € 80,–

Amsterdam Sinfonietta behoort al sinds jaar en dag tot onze vaste gasten. Net als vorig seizoen is het ensemble opnieuw meerdere keren in Musis te bewonderen, samen met enkele topartiesten.

Celliste Harriet Krijgh soleert in een programma rond Antonio Vivaldi. Met muziek van de ‘rode priester’, van een tijdgenoot en van hedendaagse componisten die zich door hem lieten inspireren. Maar ook de neoklassieke Holberg Suite van Edvard Grieg, een verzameling dansen uit de tijd van Vivaldi, staat op het menu.

Met de wereldberoemde bariton Thomas Hampson brengt Sinfonietta een (laat-)romantisch liefdesprogramma, met onder andere liederen van Richard Strauss en Beethoven in nieuwe arrangementen.

Het grote succes van de eerdere samenwerking tussen Amsterdam Sinfonietta en het Nederlands Kamerkoor krijgt een vervolg. Koor en orkest zoeken ditmaal de grenzen op van tijd, klank en ruimte. In verschillende bezettingen spelen en zingen de musici om het publiek heen: de hele concertzaal is het podium.

De nieuwjaarstournee Breder dan Klassiek is inmiddels een begrip in de Nederlandse concertzalen. In voorgaande jaren deelden de strijkers het podium met onder meer Rufus Wainwright, Typhoon en Blaudzun. Dit jaar zal de Britse soulfolkzanger Jonathan Jeremiah zijn opwachting maken. Ook dat wordt een avond om naar uit te kijken.  

Concerten/voorstellingen in deze serie

Programma
R. Strauss
– Prelude uit ‘Capriccio’  
Beethoven – An die ferne Geliebte voor bariton en ensemble
Kurt Weill - Youkali, a Tango Habanera (voor strijkorkest)
Eisler – Ernste Gesänge                                              
Wagner  – Prelude uit ‘Tristan und Isolde’ (arr. A. Williams)                             
R. Strauss – Liederen voor bariton en strijkorkest (nieuwe arrangementen)

Thomas Hampson is de meest vooraanstaande bariton in Amerika, en een wereldberoemd vertolker van het klassieke Lied. Al eerder trad Amsterdam Sinfonietta met hem op en samen brachten ze ook de cd Tides of Life uit. In Musis brengen zanger en orkest een (laat-)romantisch liefdesprogramma met liederen van Richard Strauss in nieuwe arrangementen. Ook klinkt het verlangende An die ferne Geliebte van Beethoven. Hanns Eisler voltooide zijn Ernste Gesänge slechts enkele weken voor zijn plotselinge overlijden. Hij brak in dit opus met zijn strijdbare en activistische muziekstijl – alleen al het schrijven voor het ‘romantische’ strijkorkest was voor hem een unicum. Titels als Traurigkeit en Verzweiflung refereren sterk aan Wagners aangrijpende Prelude uit Tristan & Isolde.

INLEIDING
Voor aanvang van dit concert is een gratis inleiding. Kaarten hiervoor bestelt u samen met uw toegangskaartje in het online verkoopproces. Ziet u geen verkooplink naar de inleiding? Dan is deze reeds volgeboekt.

Dit concert is onderdeel van de klassieke series Musis op Maandag

Programma
Pärt – Spiegel im Spiegel 
Tallis – Psalm Tunes for Archbishop Parker’s Psalter (selectie)
Vaughan Williams – Fantasia on a theme of Thomas Tallis
Tormis  – Curse upon Iron
Vasks – Plainscapes voor viool, cello en koor 
Sumera – Concerto per voci e strumenti
Pärt – Spiegel im Spiegel

Het grote succes van de samenwerking tussen Amsterdam Sinfonietta en het Nederlands Kamerkoor krijgt een vervolg. Ditmaal zoeken koor en orkest de grenzen op van tijd, klank en ruimte. In verschillende bezettingen spelen en zingen de musici om het publiek heen: de hele concertzaal is het podium. Raak de spiritualiteit aan in Arvo Pärts meditatieve Spiegel im Spiegel en word overdonderd door de renaissanceklanken van Tallis en Vaughan Williams. Van Veljo Tormis en zijn leermeester Lepo Sumera klinken werken met een heel andere spirituele inslag. Bij Tormis hoor je de sjamanistische oerkreten doorklinken, en Vasks laat je de uitgestrektheid van de Baltische vlaktes voelen.

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Internationale Koren.

Informatie en kaarten

Serieprijs € 80,–