Zoeken Menu
Sluit
Qi
 • Dans
 • naar Arnhemse helden

Qi

Ruben Chi & Phion

Zo 09 juli 2023 - 14:30

Stadstheater Arnhem, Grote Zaal

Uitverkocht
Bestel kaarten
Laatste kaarten!

Prijzen vanaf

 • CJP / Jongeren tot 16 jaar € 17,50
 • Normaal € 22,50
 • Student Last Minute € 10,00

Programma

 • Deuren open 13:30
 • Aanvang 14:30

  Overige data

In de dansvoorstelling Qi neemt de Arnhemse choreograaf Ruben Chi je mee op een persoonlijke reis tussen de twee werelden van zijn culturele identiteit als Chinees-Nederlandse kunstenaar: tussen Oost en West.

Nothing in the Universe is fixed, static or non-moving: everything is transforming all the time.  - the philosophy of Tao


In de dansvoorstelling Qi neemt choreograaf Ruben Chi je mee op een persoonlijke reis tussen de twee werelden van zijn culturele identiteit als Chinees-Nederlandse kunstenaar: tussen Oost en West. Vijf hiphopdansers en een strijkkwartet van Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel creëren een wereld waarin tegenpolen elkaar ontmoeten. Volgens het principe van Qi (uitgesproken als ‘Chi’, de achternaam van Rubens Chinese moeder), wat levensenergie of letterlijk adem/lucht betekent, ontstaat een levendig spel dat stroomt en botst en constant beweegt tussen binnen- en buitenwereld.

Via een zoektocht naar balans, flow en constante verandering, schenken de dansers en musici in Qi uiteindelijk het leven aan een volledig nieuwe energie waarin de tegenpolen een onlosmakelijke eenheid vormen. Dansers flowen zonder beat en musici bewegen van het blad af - als een nieuwe entiteit door een glooiend en draaiend decor, geïnspireerd op de Chinese filosofie en het belang van natuurkrachten daarin.

Ruben Chi heeft zich als mens en maker constant bewogen tussen twee uiteenlopende culturen, ‘Oost en West’, en omarmt zodoende een identiteit die cultuurspecifieke geloofsovertuigingen, tradities en normen en waarden overstijgt. Voor Qi baseert hij zich op principes als Yin en Yang en het Taoïsme. In het Taoïsme is de wisselwerking tussen de vijf elementen (metaal, hout, water, vuur en aarde) het universele basisprincipe voor alle materiële zaken en veranderingen in de wereld. Yin en Yang zijn de twee krachten waarvan alle aspecten van het leven en het universum doordrongen zijn. De tegenstellingen staan echter nooit los van elkaar maar werken samen en vormen een eenheid.

► Qi [ chee ] - noun; 1) a circulating life force/energy. 2) breath 3) air 4) gas

► 6 juli try-out & 7 juli première

CREDITS
Concept & choreografie: Ruben Chi
Dansers: Ibrah Silas Kakande, ea.
Live muziek: strijkkwartet Phion, orkest van Gelderland & Overijssel
Artistieke begeleiding muziek: Joris Nassenstein

Zo 09 juli 2023 - 14:30

Stadstheater Arnhem, Grote Zaal

Uitverkocht
Bestel kaarten
Laatste kaarten!

Prijzen vanaf

 • CJP / Jongeren tot 16 jaar € 17,50
 • Normaal € 22,50
 • Student Last Minute € 10,00

Programma

 • Deuren open 13:30
 • Aanvang 14:30

  Overige data

Anderen bekeken ook

Oxytocin

Isabelle toont in deze dansvoorstelling haar observaties over huidhonger.

Uitverkocht
Kaarten Info
Framed

Met een groot, avontuurlijk dansersensemble, live muziek en videokunst onderzoekt Conny Janssen alle hobbels o...

Uitverkocht
Kaarten Info