Zoeken Menu
Sluit
Lunchlezing: 'Toneelschrijven in Nederland' (geannuleerd)
  • Toneel
  • Verdieping & Verrijking

Lunchlezing: 'Toneelschrijven in Nederland' (geannuleerd)

Jibbe Willems

Di 31 maart 2020 - 12:00

Musis, Balkonzaal

Uitverkocht
Bestel kaarten
Laatste kaarten!

Prijzen

Rang 1

  • Normaal € 10,00

Programma

  • Aanvang 12:00

Alle concerten/voorstellingen t/m 6 april afgelast vanwege het coronavirus

Naar aanleiding van de persconferentie (12 maart) van het kabinet en het RIVM, waarin is gecommuniceerd dat bijeenkomsten vanaf 100 mensen per direct niet langer zijn toegestaan, zijn wij genoodzaakt om alle geplande voorstellingen en concerten tot en met 6 april op te schorten.Laat u inspireren tijdens de lunch! Tijdens een lunchlezing wordt u bijgepraat over uiteenlopende interessante onderwerpen. De voorafgaande lunch is inbegrepen!
Jibbe Willems: Wie in Nederland toneel schrijft doet dat voor een handvol ogen, een mager applaus, drie stuivers en uiteindelijk onvermijdelijk de prullenbak. De schrijver Willem Frederik Hermans verzuchtte eens: “Je kunt nog beter een ski-school in tropisch Afrika beginnen, dan in dit land toneelstukken gaan schrijven.”

Tot een uitgave van een toneelstuk komt het zelden. Niet alleen leest het Nederlandse publiek geen theater, de stukken zelf worden niet eens erkend als literair genre. Niet lang geleden sprak ik een dichter, toch ook opererend in een uithoek van de letteren, die het over zichzelf had als ‘wél een echte schrijver’. Regelmatig wordt de toneelschrijver dan ook gevraagd wanneer hij een keer stopt met dat gerommel in de marge en serieus aan een boek gaat werken. Veel toneelschrijvers proberen die overstap dan ook te maken. Maar ik niet. Ik blijf koppig doorschrijven. Met in mijn achterhoofd de vraag: is er hoop na het postmodernisme?

Toneelgroep Maastricht
Jibbe Willems is één van de huisschrijvers van Toneelgroep Maastricht. Voor het toneelgezelschap schrijft hij nieuwe toneelteksten zoals Waar het vlakke land gaat plooien en Eyes wide shut. Daarnaast bewerkt hij bestaande toneelstukken of romans: Othello, La Superba en King Lear. Op woensdag 8 april speelt Toneelgroep Maastricht de voorstelling The Great Gatsby een nieuwe vertaling van Jibbe naar de wereldberoemde en vaak verfilmde roman van de Amerikaanse auteur F. Scott Fitzgerald.

Di 31 maart 2020 - 12:00

Musis, Balkonzaal

Uitverkocht
Bestel kaarten
Laatste kaarten!

Prijzen

Rang 1

  • Normaal € 10,00

Programma

  • Aanvang 12:00

Anderen bekeken ook

Rondleiding Musis

Iedere woensdag, donderdag en vrijdag tot en met 10 juli rondleidingen door Musis!