Zoeken Menu
Sluit
Laura H.
 • Toneel
 • Arnhemse helden
 • Geëngageerd

Laura H.

Toneelgroep Oostpool

Vr 23 oktober 2020 - 20:15

Stadstheater Arnhem, Grote Zaal

Uitverkocht
Bestel kaarten
Laatste kaarten!

Prijzen

Rang 1

 • Normaal € 22,50
 • CJP of jonger dan 16 € 17,50

Rang 2

 • Normaal € 17,50
 • CJP of jonger dan 16 € 12,50

Programma

 • Aanvang 20:15

  Overige data

► Première vrijdag 23 oktober

Naar de gelijknamige bestseller van Thomas Rueb

De afstand tussen waar je staat en waar je naar kijkt, is bepalend voor wat je ziet

Als in 2016 een jonge Nederlandse vrouw met haar twee kinderen uit het kalifaat ontsnapt raakt iedereen in de ban van dit nieuws. Wie is deze vrouw? Hoe kwam ze in het kalifaat terecht? Hoe wist ze eruit te ontsnappen? En waarom werd ze bij terugkeer in Nederland opgepakt en overgeplaatst naar de zwaarbeveiligde gevangenis in Vucht? Als de jonge schrijver en journalist Thomas Rueb met het verhaal van Laura in aanraking komt laat het hem niet meer los. Meer dan anderen verbindt hij zich met haar verhaal. Hij gaat op zoek naar het antwoord op wat deze jonge vrouw bezielde om in 2015 met haar man en twee jonge kinderen naar het kalifaat af te reizen. Na haar vrijlating sprak Thomas meer dan 150 uur met Laura, haar vader en andere betrokkenen. Hij las politieverslagen, WhatsApp-conversaties en reisde naar Koerdistan en Irak om haar verhaal te reconstrueren. Het resultaat is een aangrijpend en soms ongelooflijk relaas. Van zijn bestseller Laura H. zijn inmiddels meer dan 10.000 exemplaren verkocht.

Als Rueb begin 2019 aankondigt dat zijn bestseller een theaterversie wordt, neemt hij complimenten en felicitaties in ontvangst. Nu, ruim een jaar later, lijkt de publieke opinie anders te reageren. Het televisieoptreden van Laura rond de kerst doet stof opwaaien, de verhitte discussie over kinderen van moeders die terugkeren uit Syrië laat vrijwel niemand ongemoeid, een gesprek over religie en extremisme lijkt niet meer gevoerd te kunnen worden zonder zwart-wit oordeel. Je bent dader of slachtoffer. Goed of fout. Voor of tegen.

VERHALEN VAN NU
Regisseur Marcus Azzini las het boek Laura H. in één adem uit en nam onmiddellijk contact op met Rueb om te praten over een voorstelling. Het verhaal van Laura H. past naadloos in de lijn die Toneelgroep Oostpool onderschrijft: het brengen van verhalen van nu over thema’s waar we het vandaag over moeten hebben. Hoe pijnlijk of onbegrijpelijk ze soms ook zijn. Het zijn verhalen die gehoord en gedeeld moeten worden.

“Voor mij gaat het stuk over Laura en Thomas. Over hoe Thomas zich wist te verbinden met Laura. En over hoe hij ervoor zorgde dat zij zich kon verbinden met hem, zodat dit ongelooflijke verhaal verteld kon worden. Samen zorgden zij ervoor dat dit verhaal niet ongehoord aan ons voorbij ging, waarmee zij initiators zijn van kritische, ongemakkelijke maar belangrijke gesprekken. Het is geen geromantiseerd verhaal over een meisje dat verkeerde keuzes maakte, geen verhaal over een gewelddadige man, maar een verhaal over de grotere context. Over de tijd waarin we leven. Waarin mensen onveranderd op zoek blijven naar liefde, aandacht en erkenning.”

Laura H. vertelt het verhaal van een avontuurlijke Nederlandse journalist die het verhaal van Laura hoorde en achter de waarheid aanging. Een verhaal dat pijnlijk duidelijk maakt hoe dun de scheidslijn is tussen het maken van naïeve keuzes en het zijn van een van nationaal terrorismerisico.

CREDITS
tekst Thomas Rueb
bewerking Anoek Nuyens
regie Marcus Azzini
spel Lowie van Oers en Jade Olieberg
scenografie Studio Dennis Vanderbroeck
kostuumontwerp Mattijs van Bergen
campagnebeeld Henri Verhoef

Vr 23 oktober 2020 - 20:15

Stadstheater Arnhem, Grote Zaal

Uitverkocht
Bestel kaarten
Laatste kaarten!

Prijzen

Rang 1

 • Normaal € 22,50
 • CJP of jonger dan 16 € 17,50

Rang 2

 • Normaal € 17,50
 • CJP of jonger dan 16 € 12,50

Programma

 • Aanvang 20:15

  Overige data

Anderen bekeken ook