Zoeken Menu
Sluit
De Wittgensteins (geannuleerd)
 • Toneel
 • Arnhemse helden
 • Geëngageerd

De Wittgensteins (geannuleerd)

Toneelgroep Oostpool, Het Nationale Theater, Nieuw Amsterdams Peil, Holland Festival

Do 11 juni 2020 - 20:15

Stadstheater Arnhem, Grote Zaal

Uitverkocht
Bestel kaarten
Laatste kaarten!

Prijzen

Gouden rang

 • Normaal € 27,50

Rang 1

 • Normaal € 17,50

Rang 2

 • Normaal € 12,50

Programma

 • Aanvang 20:15

  Overige data

Helaas is de voorstelling vanwege het coronavirus definitief geannuleerd.

Grootschalige muziektheatervoorstelling over een exorbitant rijke familie en het hedendaagse Europa

Met De Wittgensteins regisseert Jeroen De Man zijn eerste zelfgeschreven tekst voor de grote zaal. In het stuk combineert hij zijn twee grote liefdes; het vooroorlogs Europa en het theater. Met glansrollen voor onder andere Carly Wijs, Vincent van der Valk en Theo d’Or winnares Hannah Hoekstra en livemuziek van het Nieuw Amsterdams Peil.

In De Wittgensteins maakt een fictief theatergezelschap een voorstelling over de exorbitante en excentrieke familie Wittgenstein; één van de rijkste families van vooroorlogs Wenen. Ze repeteren, discussiëren, musiceren en worstelen met de betekenis van geschiedenis en kunst in deze verwarrende tijden, terwijl de tijd maar door raast. Op weg naar weer een uitgestelde première. Op weg naar het onvermijdelijke eindpunt.

De Wittgensteins. De spoken van Europa hebben honger
Toneelgroep Oostpool, Nieuw Amsterdams Peil en Het Nationale Theater zetten hun tanden in de opzienbarende familie Wittgenstein. Voor regisseur Jeroen De Man zijn de Wittgensteins allegorische figuren die staan voor filosofie, muziek, beeldende kunst, industrie, architectuur, biseksualiteit en waanzin. In een groots opgezette muziektheatervoorstelling groeien de Wittgensteins uit tot iconen. Hun levens echoën de grote West-Europese geschiedenis van de twintigste eeuw én de actuele kwesties die daaruit voortkomen: het woekerkapitalisme, de kloof tussen arm en rijk, oorlog en vluchtelingenstromen, nationalisme en individualisering.

Familiebiografie die leest als een spannende roman
De familie Wittgenstein behoorde tot de Europese elite van de vroege twintigste eeuw. Componisten Brahms en Mahler waren huisgasten, kunstenaars als Klimt en Rilke konden op financiële steun rekenen. Met miljarden op de bank, kunstschatten aan de muur en goudstaven in de kluis konden de acht kinderen van staalmagnaat Karl Wittgenstein (1847-1913) zich zonder enige rem ontplooien. Paul, die zijn rechterarm had verloren in de Eerste Wereldoorlog, liet stukken componeren voor de linkerhand door Strauss en Ravel. Hij vierde als eenarmige pianist successen in de Wiener Musikverein en Carnegie Hall. Jongste zoon Ludwig zocht in Cambridge de grenzen van de taal op en gaf daarmee de filosofie een nieuw beginpunt. Zus Gretl trouwde het zwarte schaap van de Guggenheim-familie en reisde de wereld over en bevond zich in de hoogste diplomatieke kringen. Maar tegenover deze voorspoed stonden inktzwarte trauma’s. Twee wereldoorlogen sloegen de eens zo succesvolle familie in scherven uiteen. Drie broers pleegden zelfmoord. En vrijwel het volledige kapitaal van deze joodse familie belandde in handen van de Nazi’s om zo te ontkomen aan de gaskamers. De familiebiografie van de Wittgensteins leest als een spannende roman: de perfecte ingrediënten voor een theatervoorstelling.

INLEIDING – aanvang 19:15 uur
Voor aanvang van deze voorstelling is een gratis inleiding. Kaarten hiervoor bestelt u samen met uw toegangskaartje in het online verkoopproces. Ziet u geen verkooplink naar de inleiding? Dan is deze reeds volgeboekt.

CREDITS
tekst en regie: Jeroen De Man
spel: Carly Wijs, Vincent van der Valk, Gillis Biesheuvel, Hannah Hoekstra, Thomas Höppener, Yela de Koning, Reinout Scholten van Aschat en Stefan de Walle
musici: Heleen Hulst, Gerard Bouwhuis, Merel Junge, Lars Wouters van den Oudenweijer
muziek: Nieuw Amsterdams Peil
coproductie Toneelgroep Oostpool, Het Nationale Theater, Nieuw Amsterdams Peil, Holland Festival

Do 11 juni 2020 - 20:15

Stadstheater Arnhem, Grote Zaal

Uitverkocht
Bestel kaarten
Laatste kaarten!

Prijzen

Gouden rang

 • Normaal € 27,50

Rang 1

 • Normaal € 17,50

Rang 2

 • Normaal € 12,50

Programma

 • Aanvang 20:15

  Overige data