Zoeken Menu
Sluit
AMAZING ASIA
  • Dans
  • Arnhemse helden
  • Geëngageerd

AMAZING ASIA

Introdans

Ons huisgezelschap Introdans verdiept zich met het programma AMAZING ASIA in de Aziatische cultuur. Geïnspireerd op de schoonheid van Azië en de muziek van onder andere Chinese componist Zhou Long.

De kaartverkoop start op maandag 17 augustus.

Azië, het grootste, meest drukbevolkte en misschien ook wel meest fascinerende continent, vormt de inspiratiebron voor het nieuwe Introdans-programma AMAZING ASIA. Roel Voorintholt, artistiek directeur van Introdans: “Introdans heeft de afgelopen jaren in onder meer China, Hongkong, Singapore, Korea, Indonesië, Maleisië en Thailand opgetreden en die ervaringen hebben niet alleen op mij, maar ook op onze dansers diepe indruk gemaakt. Tijd om ons, terug in Nederland, eens verder in de Aziatische cultuur te verdiepen.”

De Nederlandse choreografe Regina van Berkel maakt op verzoek van Voorintholt een nieuwe creatie voor AMAZING ASIA. Ze laat zich hiervoor inspireren door de schoonheid van Azië en verder ook door muziek van onder anderen de Chinese componist Zhou Long. Daarnaast bestaat het programma uit Floating Flowers van Taiwanees Po-Cheng Tsai en uit de langverwachte Introdans-première van Kaash, een van de meesterwerken van de Brits-Bengaalse, internationaal gelauwerde topchoreograaf Akram Khan.

Nieuwe creatie | choreografie Regina van Berkel
De Nederlandse, in Duitsland woonachtige Regina van Berkel was de afgelopen jaren al twee keer te gast bij Introdans. Het gezelschap danste met buitengewoon veel succes haar choreografieën Memory of a Shape en Frozen Echo. Ook de klik tussen de dansers en Van Berkel bleek bijzonder goed te zijn. Voorintholt: “Er gebeurde écht iets in de studio, de dansers zijn door de samenwerking met Regina nog weer verder gegroeid.”

Voor AMAZING ASIA maakt Van Berkel voor het eerst een nieuwe creatie voor Introdans, uitgevoerd door een extra grote danserscast. Van Berkel zal hiervoor samenwerken met het bekende Nederlandse Van Dingstee Kwartet, waarvan de musici samen met de dansers het toneel delen. Het strijkkwartet zal onder meer composities van de Chinese componist Zhou Long en de Amerikaanse componist Alan Hovhaness spelen.

Floating Flowers | choreografie Po-Cheng Tsai
Floating Flowers van de Taiwanese choreograaf Po-Cheng Tsai is met maar liefst drie prijzen onderscheiden. In 2013 won Tsai met dit werk de National Creative Dance Competition in Taiwan en in 2014 zowel de Publieksprijs als de eerste prijs tijdens het belangrijke internationale choreografenconcours in Hannover. Op uiterst inventieve wijze combineert Tsai in Floating Flowers humor met een sterk poëtische kracht. De choreografie is geïnspireerd door de Aziatische traditie om bij speciale gelegenheden een lantaarn, vaak in de vorm van een bloem, op het water te ontsteken. “Je mag daarbij een wens doen en de lantaarn voert, wanneer deze opstijgt, het ongeluk van je weg.” Voor Tsai heeft dit werk een zeer speciale betekenis: “Mijn vader overleed toen ik twintig was. Met dit stuk wilde ik een wens voor hem doen. En het fijne is: doordat de choreografie inmiddels in heel veel landen te zien is geweest, heeft hij er vast en zeker ergens iets van mee gekregen.”

Kaash | choreografie Akram Khan
Met veel trots presenteert Introdans in AMAZING ASIA ook de Introdans-première van Kaash van Akram Khan. De Brits-Bengaalse Khan maakt deel uit van de internationale top van meest succesvolle en meest gevraagde eigentijdse choreografen. Zijn productie Kaash, die in 2002 Khans doorbraak inluidde, stond al jaren op de verlanglijst van artistiek directeur Roel Voorintholt. Er zijn, buiten Khans eigen groep, wereldwijd maar twee andere gezelschappen die het werk mogen uitvoeren. Khan bouwt in zijn choreografieën op indrukwekkende wijze bruggen tussen de klassieke Indiase kathakdans en hedendaagse dansstijlen. Voor Kaash (dat in het Hindi ‘als’ betekent) putte hij inspiratie uit de scheppende én vernietigende kracht van de Hindoegod Shiva. In het uiterst dynamische werk laten de dansers de strakke geometrische patronen ademen en zuigen, met als blikvangers armen die scherp door de lucht snijden. De dansers lijken daarbij zowel beschermd als belaagd te worden door het zwarte vierkant op de achtergrond. Dit ‘gapende gat’, begin van alles of niets, is een decorontwerp van niemand minder dan beeldend kunstenaar Anish Kapoor, winnaar van onder meer de prestigieuze Turner Prize. De opzwepende muziek voor Kaash werd gecomponeerd door Nitin Sawhney, die eerder samenwerkte met onder anderen Paul McCartney en Sting. Kaash werd in 2002 onderscheiden met de Britse Critics’ Circle National Dance Award voor ‘Best modern choreography’.

In de pers

'Kaash is episch, geconcentreerd en van grote schoonheid'

The Daily Telegraph

'Een vuurwerk van beweging en klank. De dansers excelleren. Wat een intrigerende taal en fantastische beheersing!’'

de Volkskrant

Anderen bekeken ook

Skylight

Deze coproductie van ons huisgezelschap Toneelgroep Oostpool en Het Nationale Theater is een indringend portre...

Introdans in de Eusebius

Introdans danst vanaf 17 september 2020 in de Eusebiuskerk een nieuwe creatie van Regina van Berkel. Met susta...

Het Geluid Van Vrijheid

Met historische radio- en geluidsfragmenten, anekdotes en onder swingende begeleiding van de Konrad Koselleck...