Zoeken Menu
Sluit
LEVE LARBI
  • Dans

LEVE LARBI

Introdans

Do 28 maart 2019 - 20:15

Stadstheater Arnhem, Grote Zaal

Uitverkocht
Geweest

Programma

  • Deuren open 19:15
  • Aanvang 20:15
  • Verwachte eindtijd 22:25

Met pauze (inclusief drankje)

PROGRAMMA

  • Loin - Sidi Larbi Cherkaoui
  • Orbo Novo - Sidi Larbi Cherkaoui
  • Pure - Sidi Larbi Cherkaoui (Nederlandse première) 

Sidi Larbi Cherkaoui is internationaal een van de meest toonaangevende hedendaagse choreografen. Cherkaoui, artistiek directeur van zowel Ballet Vlaanderen als van zijn eigen gezelschap Eastman, heeft tal van onderscheidingen op zijn naam staan. Onlangs nog werd hij door het gezaghebbende Duitse tijdschrift Tanz voor de derde keer uitgeroepen tot ‘Choreograaf van het Jaar’. Introdans is er dan ook bijzonder trots op dat het op dit moment als enig Nederlands gezelschap diverse choreografieën van Cherkaoui mag uitvoeren. In LEVE LARBI presenteert het gezelschap drie van deze werken. Het programma gaat op 15 februari 2019 in première en reist vervolgens door Nederland tot 23 mei 2019.

Loin
Cherkaoui’s bewegingsidioom is bijzonder uitdagend en voert de dansers naar de toppen van hun kunnen. Iets wat zeker geldt voor het eerste werk in dit programma: Loin. De Vlaams-Marokkaanse choreograaf maakte het in 2005 voor het Grand Théâtre de Genève en Introdans is het eerste andere gezelschap dat toestemming heeft gekregen om deze choreografie te dansen. Loin gaat over afstand, afstand tussen individuen, landen en culturen, maar ook over wat ons mensen bindt. Tegen de achtergrond van een monumentale Marokkaanse muur creëert Cherkaoui een meditatieve sfeer, waarbij zijn vloeiende, organische danstaal en de voor hem zo kenmerkende duizelingwekkend snelle armbewegingen resulteren in een hallucinerende choreografie.

Orbo Novo
Orbo Novo staat sinds 2015 op het repertoire van Introdans. Cherkaoui liet zich voor dit ballet inspireren door de gevoelens van vrijheid, opsluiting, verbinding en eenzaamheid die de stad New York bij hem opriep en door zijn confrontatie met de ‘Nieuwe Wereld’ (Orbo Novo) en haar ongelooflijke energie. Ook verwijst de choreografie naar de gemeenschappelijke achtergrond en voorouders van Europeanen en Amerikanen. Tegen een prachtig, steeds veranderend decor schetst Larbi in vloeiende, adembenemende dansscènes een sfeer van hoop en nieuwe vooruitzichten, maar, mede ingegeven door de muziek van Szymon Brzóska, ook van melancholie en verlangen naar wat geweest is.

Pure - Introdans première
Binnen het oeuvre van Cherkaoui neemt het duet een prominente plaats in. In LEVE LARBI presenteert Introdans Cherkaoui’s Pure, een lyrisch, virtuoos duet, vol bijzondere lifts, dat handelt over de thema’s zuiverheid en reiniging. In de choreografie beschildert de vrouw zichzelf met Japanse tekens, die door de man vervolgens telkens worden uitgewist. Het is alsof hij de sporen wil corrigeren die het leven op haar hebben achtergelaten, of haar wonden wil helen. Maar ondanks al zijn tederheid kan hij het proces niet keren.

Introdans, Theater aan de Rijn en Stadstheater Arnhem presenteren
DANS VAN DICHTBIJ

Ga jij vaker naar dans? Of is dit de eerste keer? Maakt niet uit, we bieden je sowieso een aantrekkelijk arrangement. Je bezoekt eerst een openbare repetitie van Introdans in Theater aan de Rijn en je ziet de dansers van dichtbij. Een week later bezoek je de voorstelling in het Stadstheater.

LEVE LARBI
Theater aan de Rijn | Vrijdag 22 maart 2019 - 20.00 uur - openbare repetitie
Stadstheater Arnhem | Donderdag 28 of vrijdag 29 maart 2019 - 20.15 uur

Kaarten hiervoor à € 2,50 bestelt u samen met uw toegangskaartje in het online verkoopproces. 

 

'Het zeventienkoppige ensemble weert zich kranig in een spel van welvende lichamen en golven van beweging, en regelmatig maakt zich uit dat collectief een solist los.' - Dagblad van het Noorden over Orbo Novo

Website: www.introdans.nl

Bekijk de video

Do 28 maart 2019 - 20:15

Stadstheater Arnhem, Grote Zaal

Uitverkocht
Geweest

Programma

  • Deuren open 19:15
  • Aanvang 20:15
  • Verwachte eindtijd 22:25

Met pauze (inclusief drankje)

Anderen bekeken ook