Zoeken Menu
Sluit
De wereld volgens John
  • Toneel

De wereld volgens John

Het Nationale Theater

Wo 05 juni 2019 - 20:15

Stadstheater Arnhem, Grote Zaal

Uitverkocht
Geweest

Programma

  • Deuren open 19:15
  • Aanvang 20:15
  • Verwachte eindtijd 22:15

Zonder pauze (exclusief drankje)

De wereld volgens John (spin-off van The Nation)

Juni 2019 Twee nieuwsberichten houden ons land in de greep: een jonge man heeft zich opgesloten in het gorillaverblijf van de Rotterdamse dierentuin Blijdorp. En: in de Haagse wijk Duindorp is een illegaal gebouwd vreugdevuur omgevallen, met een dodelijk slachtoffer tot gevolg.

“We zijn in de lucht, we staan aan! Welkom bij de Wereld volgens John, waar we naast het nieuws graag linkse gekkies verslaan.”

We zijn live in de uitzending van De wereld volgens John. In zijn eigen talkradiostation doet Hagenaar John Landschot (de (im)populaire, populistische volksmenner uit The Nation) verslag van beide nieuwsitems. De man in het apenhok blijkt Jan K., aanvoerder van het Duindorpse vreugdevuur.

In zijn show is John in contact met inbellers; omstanders, belanghebbenden, buurtbewoners en politici. Beetje bij beetje wordt de reden onthult waarom Jan K. krachten wil meten met een aap en waarom midden in de zomer een illegaal vreugdevuur moest worden gebouwd. Tijdens de voorstelling zit het publiek in de uitzending van De wereld volgens John en is live getuige van de man die zichzelf heeft opgesloten in het gorillaverblijf.

De wereld volgens John is een oergeestige aanklacht van de ‘normale Nederlander’ die zich in toenemende mate stoort aan de mensen die zijn ‘gave land’ te grabbel gooien: graaiende bazen, klagende nieuwkomers en vrouwen die hun natuurlijke plek niet kennen. Maar ook een verhaal over verbondenheid met de medemens en mannenvriendschap. Net als bij The Nation gaat Eric de Vroedt weer op onderzoek in Den Haag. Dit keer verruilt hij de Schilderswijk voor Duindorp.

Spin-off van The Nation
De wereld volgens John is genoemd naar het (im)populaire personage John Landschot uit The Nation (gespeeld door Bram Coopmans). Landschot, de populistische politicus uit aflevering 2 van The Nation keert samen met een aantal personages uit The Nation terug in De wereld volgens John.

The Nation niet gezien? Geen probleem! De wereld volgens John is van begin tot eind goed te volgen voor iedereen die The Nation niet gezien heeft.
 

Website: www.hnt.nl

CREDITS
tekst: Joeri Vos
concept & regie: Eric de Vroedt
regie assistentie: Abdel Daoudi
met: Mourad Baaiz, Bilal Bachir, Bram Coopmans, Hein van der Heijden, Emmanuel Ohene Boafo, Vanja Rukavina, Whitney Sawyer, Betty Schuurman en Joris Smit
choreografie: Alida Dors
dramaturgie: Willemijn Barelds
decorontwerp: Maze de Boer
geluidsontwerp: Florentijn Boddendijk en Remco de Jong lichtontwerp: Bernie van Velzen

 

In de pers

'Lekker realistisch klinkende straattaal, hardcore house, zinderende choreografieën, een razend tempo en een uitstekende cast, zorgen voor een verbazend diepgravende lichtvoetigheid.'

Trouw

'Lieve hemel, zoals Bram Coopmans die een deuk in Johns over alles heen walsende performance inbouwt, dat is magistraal acteren.'

Trouw

'Mooie ingreep in de chronologische volgorde, waardoor Jan K. een groot deel van de voorstelling vecht met een grote harige gorilla (die in aapachtige vertolking van Bilal Bachir ook echt goed is), is zowel qua idee als in uitvoering sterk.'

De Volkskrant

'De voorstelling schept een treffend beeld van de maatschappelijke onvrede die tot modern rechts-populisme leidt.'

NRC

Bekijk de video

Wo 05 juni 2019 - 20:15

Stadstheater Arnhem, Grote Zaal

Uitverkocht
Geweest

Programma

  • Deuren open 19:15
  • Aanvang 20:15
  • Verwachte eindtijd 22:15

Zonder pauze (exclusief drankje)

Anderen bekeken ook

Boni - de musical

Deze musical vertelt het mythische levensverhaal van Boni en zijn strijd tegen de slavernij in de Surinaamse b...

Uitverkocht
Kaarten Info
Tjitske Reidinga

Portret is een hilarische ode aan het theater en het kleine leven. Over de kracht en het beschermen van de fan...

Uitverkocht
Kaarten Info