Zoeken Menu
Sluit
Keuzeserie Musis

Keuzeserie Musis

Informatie en kaarten

Stel uw eigen serie samen!

Alle series van Musis Arnhem en Het Gelders Orkest zijn met passie en zorg samengesteld. Maar het kan natuurlijk zijn dat u net dát ene concert mist waar u graag naar toe gaat. Of dat er een dag bij zit in een serie waarop u niet kunt. Stel dan uw eigen serie samen!

Wat zijn uw favorieten? 

Extra korting

Hoe meer u bestelt, hoe hoger uw korting! Voor de concerten in de keuzeserie ontvangt u bij

▸ drie of meer concerten 10% korting;
▸ zes of meer concerten 15% korting;
▸ negen of meer concerten 20% korting (geldt alleen voor de keuzeserie van Musis).

Concerten/voorstellingen in deze serie

Programma
Merula – Ciaccona                                                                
Fedele – Qui Transitis per viam (Nederlandse première)
Vivaldi – Celloconcert in Bes, RV 423       
Gervasoni – Recercar Cromatico (Nederlandse première)             
Vivaldi – Concert voor cello en viool in Bes, RV 547              
Grieg – Holberg Suite, op. 40                                                   
Vivaldi  – Concert voor twee cello’s in g, RV 531  

Vivaldi leidde een leven als een rockster in de 18e eeuw. Hij had vele liefdesaffaires, reisde de wereld over en maakte vernieuwende muziek waarmee hij immens populair was bij een groot publiek. Een van zijn grootste fans was Johann Sebastian Bach. In dit Italiaanse programma rond drie van Vivaldi’s concerten, waarin celliste Harriet Krijgh een glansrol vertolkt, reizen we honderden jaren in de tijd. De hedendaagse Italiaanse componisten Fedele en Gervasoni maakten een sprong naar de Renaissance. Weliswaar teruggrijpend op werken van Gesualdo en Frescobaldi, produceerden zij toch iets volkomen nieuws. Met Merula, de meest vooruitstrevende componist van zijn tijd, belanden we in de vroege barok. De Holberg Suite van Grieg, geschreven in neoklassieke stijl, is een verzameling dansen uit de tijd van Vivaldi. Na het concert loopt u met Vivaldi de deur uit.

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Amsterdam Sinfonietta. Wanneer u de volledige serie boekt, ontvangt u een aantrekkelijke korting op de kaartprijs. Zo geniet u het hele seizoen voordelig van de mooiste klassieke concerten. 

Dit concert is bij ons uitverkocht, maar in Stadsschouwburg & de Vereeniging Nijmegen zijn nog kaarten beschikbaar!

Daniël Lohues en Holland Baroque komen samen in een programma waarin Johann Sebastian Back een grote rol speelt. Lohues en het ensemble laten zich inspireren door de verhalen over de oude meester en diens nalatenschap. Een avond vol levende barok en poëtische liederen van Lohues in een schitterend lijstwerk van Holland Baroque.

►In seizoen 19/20 is Holland Baroque Ensemble in Residence.

Voorafgaand aan dit concert kun je hardlopen met Holland Baroque in de mooiste parken van Arnhem. Lees verder over deze social runs.

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Holland Baroque. Wanneer u de volledige serie boekt, ontvangt u een aantrekkelijke korting. Zo geniet u het hele seizoen voordelig van de mooiste klassieke concerten. 

Tsjajkovski – Uit ’De Seizoenen’, op. 37b: Juni (Barcarolle)
Scarlatti – Vijf sonates (n.t.b.)
Beethoven – Pianosonate nr. 17 in d, op. 31 nr.2 ’De Storm’
Tsjajkovski – Dumka, op.59

Vanwege de frisse manier waarop ze pianomuziek tot nieuw leven wekt, staat onze landgenote Daria van den Bercken te boek als rolmodel voor toekomstige generaties. Haar Händel- en Mozart-opnamen werden geroemd om hun ‘combinatie van vreugde en lichtheid’. Vanmorgen speelt Daria onder andere muziek van haar jongste cd, gewijd aan sonates van Scarlatti. Opus Klassiek prees in zijn recensie de ‘uiterst smaakvolle en kleurrijke benadering’ van Daria en typeerde haar als ‘een ware scarlattiste’. Tegenover de fijnzinnigheid van Scarlatti staat de stormachtige zeventiende sonate van Beethoven. En met Tsjaikovski brengt Daria van den Bercken ten slotte ook haar eigen Russische roots tot klinken.

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Zondagochtendconcerten. Wanneer u de gehele serie boekt, ontvangt u een aantrekkelijke korting op de kaartprijs. Zo geniet u het hele seizoen voordelig van de mooiste klassieke concerten. 

Programma
Reich – Mallet Quartet voor twee marimba’s en twee vibrafoons
Cage – Third Construction voor vier onorthodoxe slagwerk-setups
Wettl – Nocturne voor slagwerkkwartet en zestien lichtschakelaars en lampen
Nas & Snoei – I Delayed People's Flights By Walking Slowly In Narrow Hallways voorslagwerkkwartet en vier schoolborden
Morales – Nieuw werk voor slagwerkkwartet en vier zonnepanelen

Slagwerk Den Haag is gefascineerd door alles wat te maken heeft met geluid, puls en materialen als klankbron. De musici zijn podiumbespelers en spelen in elke denkbare setting. Op hun traditionele instrumentenarsenaal, maar ook op porselein, paardenkaken, glas of 3D-geprinte instrumenten. De titels van de werken op hun programma in Musis zeggen wat dat betreft ook wel genoeg. Schoolborden, lichtschakelaars, zonnepalen: dit gezelschap is niets te gek. Of, zoals de slagwerkers het zelf zeggen: ‘Wij willen verbazen en verrijken’. Vanavond gaan ze dat vast en zeker weer doen, met muziek van onder meer Mayke Nas, voormalig Componist des Vaderlands.

INLEIDING
Voor aanvang van dit concert is een gratis inleiding. Kaarten hiervoor bestelt u samen met uw toegangskaartje in het online verkoopproces.

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Van 1900 tot Nu. Wanneer u de volledige serie boekt, ontvangt u een aantrekkelijke korting op de kaartprijs. Zo geniet u het hele seizoen voordelig van de mooiste klassieke concerten. 

Programma
Debussy
– Danses sacrée et profane
Caplet – Conte Fantastique
Haydn – Symfonie nr. 104 in D, Hob. I:104 ‘London’

Waar Remy van Kesteren met de dansen van Claude Debussy lieflijke beelden van de oude Grieken en Romeinen oproept, is het bij André Caplet griezelen geblazen in het Londen van Sherlock Holmes.

U hoort een hedendaagse versie van het horrorverhaal van Edgar Allan Poe, waarin dansende feestgangers zich ’s avonds in hun kasteel beschermd wanen tegen de daarbuiten heersende plaag. Caplet, Van Kesteren en een acteur jagen u de stuipen op het lijf. In die griezelstemming klinkt Haydns allerlaatste symfonie ineens ook heel anders. Klopt daar niet het onheil aan de poort, in die openingsmaten? En hoe spannend zijn ineens die mineurpassages in het tweede deel! Maar angstaanjagend wordt het bij Haydn nooit, en het is onmogelijk om zonder glimlach het concert te verlaten, zo boordevol heerlijk opgewekte passages zit deze symfonie.

INLEIDING
Voor aanvang van dit concert is een gratis inleiding. Kaarten hiervoor bestelt u samen met uw toegangskaartje in het online verkoopproces.

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Musis op Maandag Wanneer u de hele serie boekt, ontvangt u een aantrekkelijke korting op de kaartprijs. Zo geniet u het hele seizoen voordelig van de mooiste klassieke concerten.

Programma
Palestrina
– Confitebor tibi Domine
Palestrina  – Missa Confitebor tibi Domine
Praetorius – Magnificat IV (quarti toni)
Praetorius – O bone Jesu
Hassler – Ad Dominum cum tribularer
Schütz – Die mit Tränen säen, SWV 378
Schütz – Selig sind die Toten, SWV 391
J.S. Bach – Komm, Jesu, komm, BWV 229

Wereldwijd toonaangevend op het gebied van de vocale renaissancepolyfonie. Dat zijn The Tallis Scholars. Ultieme schoonheid en puurheid van klank. Jaarlijks geeft het gezelschap tientallen concerten over heel de wereld. Soms ook plekken waar je de zangers misschien niet direct zou verwachten. Zo stonden The Tallis Scholars vorig jaar zomer op het muziekfestival Lowlands – een overweldigend succes. Vanavond, in een wat traditionelere setting, brengen de zangers een programma met voornamelijk muziek die, oneerbiedig gezegd, tot hun ‘core business’ behoort: de renaissance dus. De avond eindigt in barokstemming met een prachtig motet van Bach.

Dit concert is onderdeel van de klassieke series Oude Muziek en Internationale Koren. Wanneer u een gehele serie boekt, ontvangt u een aantrekkelijke korting op de kaartprijs. Zo geniet u het hele seizoen voordelig van de mooiste klassieke concerten.

Programma
Lully – Marche des Turcs
Couperin – La Logivière; Les Barricades mistérieuses; Passacaille; Les Ombres errantes; Le tic-toc-choc ou Les maillotins
Royer – L’Aimable; Marche des Sythes
d'Anglebert – Fugue grave; Ouverture de Cadmus d’après Lully; Chaconne; Variations sur les Folies d’Espagne
Rameau – Prélude; Rappel des Oiseaux
Balbastre – La Suzanne
Duphly – La de Belombre; La Pothoüin
Rameau – Delen uit ‘Suite in A’

Franse barok op een moderne piano: Alexandre Tharaud draait zijn handen er niet voor om. En met succes, want met zijn eigentijdse benadering van oude muziek oogst hij veel lof. Zo roemde magazine Klassieke Zaken de “subtiele afstemming van klavecinistische ornamentiek en pianoklank”. In Musis speelt hij vanavond een programma rond het thema ‘Versailles’: muziek van componisten die in meerdere of mindere mate een rol speelden aan het Franse hof. Van Charpentiers overbekende ‘Eurovisietune’ tot werk van minder bekende componisten als D’Anglebert en Royer. Laat u meevoeren terug in de tijd door deze Parijse meesterpianist.

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Meesters van het Klavier. Wanneer u de volledige serie boekt, ontvangt u een aantrekkelijke korting op de kaartprijs. Zo geniet u het hele seizoen voordelig van de mooiste klassieke concerten.

Programma
Martijn Padding - This is a loud world, première
Jan van de Putte - Bewegung ohne bewegung, première
Wilbert Bulsink - Struikelgevaar, première
Kate Moore - De Reiger, première

orkest de ereprijs wordt 40! Al veertig jaar lang is dit collectief van blaasinstrumenten met elektrische gitaren, piano en slagwerk hét ensemble voor nieuwe muziek in het oosten van Nederland. Inmiddels heeft de ereprijs een unieke, aantoonbare en erkende plaats in de wereld van de 'jonge, gecomponeerde muziek'. Niet alleen in Gelderland maar ook (ver) daarbuiten – nationaal en internationaal. En dat met een breed en divers publiek: jong en oud, liefhebbers en professionals, niet-kenners en ingewijden. Ter gelegenheid van dit jubileum presenteert het orkest een feestavond die volledig is gevuld met ‘de specialiteit van het huis’: muziek van nu dus. Jan van de Putte componeerde een verjaardagscadeau dat deze avond in première zal gaan.

INLEIDING
Voor aanvang van dit concert is een gratis inleiding. Kaarten hiervoor bestelt u samen met uw toegangskaartje in het online verkoopproces.

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Van 1900 tot Nu. Wanneer u de volledige serie boekt, ontvangt u een aantrekkelijke korting op de kaartprijs. Zo geniet u het hele seizoen voordelig van de mooiste klassieke concerten. 

Programma
Prokofiev – Delen uit 'Romeo en Julia', op. 64
Stravinsky – Chanson Russe en Tango
Dvorak - Songs my mother taught me (arr. Kreisler)
Gershwin - Summertime
Van Otterloo – Suite uit 'Turks Fruit' (arr. van Prooijen)
Elgar – Salut d’Amour
Meijering - Candybox (arr. Meijering)
Gershwin - The man I love (arr. Knigge)
Kern – All the things you are, are mine (arr. Knigge)
Porter – So in love (arr. Knigge)


Huijnen & Hopman is de unieke combinatie van twee Nederlandse topvrouwen uit de klassieke muziek. Marieke Hopman, de leading lady uit de accordeonwereld, en onze eigen Cecile Huijnen, de vermaarde concertmeester van Het Gelders Orkest. De twee presenteren vanavond hun nieuwste cd Love! Een album gewijd aan, inderdaad, de liefde. Warmbloedig en spetterend, maar ook melancholiek en sereen. Van Prokofjevs Romeo en Julia tot het overbekende thema uit de film Turks Fruit.  Huijnen en Hopman krijgen in dit project gezelschap van niemand minder dan wereldster Eva-Maria Westbroek. Gedrieën stappen ze de intimiteit van het American Songbook binnen, met liefdesliedjes van Cole Porter, Jerome Kern en George Gershwin. De dames presenteren alles zelf; de sfeer is lichtvoetig, zinderend, persoonlijk en vol humor. Na afloop is er een meet & greet, waarbij u de drie musici kunt ontmoeten.

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Kamermuziek. Wanneer u de gehele serie boekt ontvangt u een aantrekkelijke korting op de kaartprijs. Zo geniet u het hele seizoen voordelig van de mooiste klassieke concerten. 

Programma
Corelli – Triosonate
Couperin – Le Parnasse, ou l’Apotheose de Corelli
F. Couperin – Grande Sonate en trio
Purcell  – Chaconne uit Sonate nr. 6 in g, Z807)
Reincken/Bach – Sonate voor klavecimbel
Telemann – Trio in Es voor twee violen en basso continuo
Rameau – Pièce de clavecin en concert nr. 5
J.S. Bach – Sonate in d, BWV 1039

In de 17e en 18e eeuw onderscheidden de Italiaanse en Franse muziek zich stilistisch bijzonder sterk. De Franse stijl was volledig onderworpen aan de normen van het hofleven in Versailles terwijl de Italiaanse stijl zich veel vrijer en gevarieerder ontwikkelde. François Couperin was een van de eersten die een samensmelting van deze nationale stijlen nastreefde in zijn cyclus Les Nations. Zijn bewondering voor de Italiaanse stijl vindt zijn hoogtepunt in Le Parnasse, ou L'apotheose de Corelli. Dit programma van het Arnhemse barokensemble Musica Amphion staat in het teken van de strijd tussen en de versmelting van de Franse en de Italiaanse stijl, en de manier hoe men daardoor in Engeland en Duitsland werd beïnvloed.

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Oude Muziek. Wanneer u de gehele serie boekt, ontvangt u een aantrekkelijke korting op de kaartprijs. Zo geniet u het hele seizoen voordelig van de mooiste klassieke concerten.

Programma o.a.
Händel – Hallelujah (uit 'Messiah')
Händel  – Zadok the Priest
Tallis – If ye love me
Gospel traditionals

London Community Gospel Choir en Holland Baroque treffen elkaar in een aanstekelijk programma van gospel en barok. Met Handel als uitgangspunt is dit concert een vrijplaats waar swing, harmony en barokke weelde elkaar ontmoeten. LCGC en Holland Baroque nemen allebei eigen hoogtepunten mee en laven zich aan elkaars muzikale rijkdom. Aan de basis van dit programma ligt direct voelbare verwantschap tussen enerzijds de energieke koren uit Handels oratoria en anderzijds de uitbundige samenzang die gospel is. ‘LCGC is the flagship for Gospel in Europe. Go hard or go home. We will let you swing!’ aldus Bazil Meade en zijn zangers. Het LCGC trad eerder op met artiesten als George Michael, Madonna en Eric Clapton.

INLEIDING
Voor aanvang van dit concert is een gratis inleiding. Kaarten hiervoor bestelt u samen met uw toegangskaartje in het online verkoopproces.

►In seizoen 19/20 is Holland Baroque Ensemble in Residence.

Voorafgaand aan dit concert kun je hardlopen met Holland Baroque in de mooiste parken van Arnhem. Lees verder over deze social runs.


Dit concert is onderdeel van de klassieke series Musis op Maandag en Holland Baroque. Wanneer u de volledige serie boekt, ontvangt u een aantrekkelijke korting. Zo geniet u het hele seizoen voordelig van de mooiste klassieke concerten. 

Programma
Weinberg – Strijkkwartet nr. 8 in c, op. 66
Sjostakovitsj – Strijkkwartet nr. 10 in A, op. 118
Weinberg – Strijkkwartet nr. 6 in e, op. 35

De naam van de Poolse componist Mieczyslaw Weinberg doet niet bij veel mensen een belletje rinkelen. Hij valt nog een beetje in de categorie ‘vergeten componisten’, maar is de laatste jaren aan een opmars bezig. Het Franse Quator Danel is daar in grote mate voor verantwoordelijk. Zo tekende het kwartet – als eerste en tot nu toe enige – voor een veelgeprezen opname van de complete strijkkwartetten, zeventien in getal. Het werk van Weinberg vertoont verwantschap met dat van zijn vriend Sjostakovitsj, maar is ook grilliger en onvoorspelbaarder. Berusting en ontreddering wisselen elkaar af. Naast twee kwartetten van Weinberg klinkt vanavond een aan hem opgedragen strijkkwartet: het tiende van Sjostakovitsj. Een waardig programma in het kader van Weinbergs honderdste geboortedag.

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Kamermuziek. Wanneer u de gehele serie boekt, ontvangt u een aantrekkelijke korting op de kaartprijs. Zo geniet u het hele seizoen voordelig van de mooiste klassieke concerten. 

Handel – Ouverture Il Pastor Fido, HWV 8
Tye – In Nomine (drie versies)
Anoniem (14e eeuw) – Estampie & Ballata
Handel  – Concert voor harp en orkest in Bes, HWV 294 
W.F. Bach – Sinfonia in F, Fk 67 ’Dissonant’
Croft (of Purcell) ­– Ground in c
Wagenseil – Concert voor harp en orkest in G

Lavinia Meijer, onze vorige Artist in Residence, is terug in Musis. Waar ze ons afgelopen seizoen voornamelijk op 20e- en 21e-eeuwse muziek trakteerde, brengt ze ons nu een programma dat loopt van renaissance (Tye) tot classicisme (Wagenseil). Ze wordt vergezeld door Combattimento, een gezelschap dat graag met een moderne bril naar oude muziek kijkt. En aangezien ook Lavinia Meijer bekend staat om haar frisse – om niet te zeggen eigenzinnige – blik op muziek uit lang vervlogen tijden, kon dit wel eens een heel verrassende ochtend worden.

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Zondagochtendconcerten. Wanneer u de volledige serie boekt, ontvangt u een aantrekkelijke korting op de kaartprijs. Zo geniet u het hele seizoen voordelig van de mooiste klassieke concerten. 

Programma
Mozart – Pianosonate nr.12 in F, KV 332
Beethoven – Pianosonate nr.23 in f, op.57 ‘Appassionata’
Say – Troy, op.78

De Turkse pianist Fazil Say heeft in veel opzichten de naam een provocateur te zijn. Hij houdt er zogezegd wel van om de boel een beetje op te schudden. Als musicus verrast hij zijn publiek vaak met bijvoorbeeld onverwachte accenten of eigenzinnige harmonieën. Dat doet hij zowel in zijn uitvoeringen van het ijzeren repertoire als in zijn eigen composities. Vanavond kunt u Say in beide categorieën aan het werk horen. Voor de pauze klinken klassiekers van Mozart en Beethoven, na de pauze geeft Say zijn eigen muzikale visie op de geschiedenis van Troje, een van de bekendste verhalen uit de Griekse mythologie. Het wordt hoe dan ook een avond vol verrassingen.

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Meesters van het Klavier. Wanneer u de volledige serie boekt, ontvangt u een aantrekkelijke korting op de kaartprijs. Zo geniet u het hele seizoen voordelig van de mooiste klassieke concerten.

Programma
Monteverdi
Vespro della Beata Vergine

Het kerstconcert van Musis is gewijd aan een van de grootste werken uit de Renaissance: de Mariavespers van Claudio Monteverdi. Een werk met een bijzondere ontstaansgeschiedenis. Monteverdi had het goed aan het sprankelende hof van Mantua. Hij speelde er gamba, componeerde volop madrigalen, schreef operageschiedenis. Maar wat als hij de veeleisende Gonzaga-hertogen nu eens kon inruilen voor een paus? Als maestro di cappella in Rome zou hij pas echt zijn stempel kunnen drukken. De Mariavespers leverden Monteverdi uiteindelijk geen baan in Rome op, maar werden wel zijn visitekaartje met eeuwigheidswaarde. Andrew Parrott, de spraakmakende pionier van historisch geïnformeerde uitvoeringen, laat zijn licht schijnen over deze kleurrijke mix van oude meerstemmige kerkmuziek en ontluikende barok. Sleutelwoorden: transparantie, de menselijke maat en het klinkend resultaat van recent onderzoek. Precies waar de Bachvereniging anno 2019 nog altijd voor staat.

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Oude Muziek. Wanneer u de gehele serie boekt, ontvangt u een aantrekkelijke korting op de kaartprijs. Zo geniet u het hele seizoen voordelig van de mooiste klassieke concerten.

PROGRAMMA
n.t.b.

Het einde van het jaar is een tijd van stilstand en bezinning. Na eerdere edities met schrijvers Arthur Japin en Anna Enquist nodigt het Nederlandse ensemble Silbersee voor de derde keer een ‘wintergast’ uit voor een stemmig en meditatief programma in de aanloop naar Kerstmis. Deze keer is dat de Curaçaose psychiater en activist Glenn Helberg. Helberg zet zich al jarenlang in voor de positie van de Antillianen in Nederland. In dit programma zal zijn visie op discriminatie en ongelijkheid als een rode draad door zijn teksten heen lopen.

Het muzikale fundament bestaat uit een reeks Bach-koralen, juweeltjes van vierstemmige componeerkunst, waarbij Bach met minimale middelen het grootste effect bereikt. De vier zangers van Silbersee krijgen gezelschap van gitarist, componist en improvisator Raphael Vanoli. Hij bespeelt zijn instrument op de meest diverse en onconventionele manieren en roept daarbij een volkomen nieuwe rijkdom aan klanken op. Klanken die zowel versmelten als contrasteren met de wereld van Bach.

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Internationale Koren. Wanneer u de volledige serie boekt, ontvangt u een aantrekkelijke korting op de kaartprijs. Zo geniet u het hele seizoen voordelig van de mooiste klassieke concerten.

Programma
Ramírez – Navidad Nuestra
Ramírez – Misa Criolla
Werken uit Spanje en Latijns-Amerika

Het is een van de meest baanbrekende religieuze werken ooit: de Misa Criolla van de Argentijnse componist Ariel Ramírez. Ruim vijftig jaar geleden verloor het Latijn zijn alleenrecht in de kerk en Ramírez greep deze gelegenheid aan om een mis te schrijven zowel volkstaal als volksmuziek is verwerkt. Adrián Rodríguez Van der Spoel en zijn ensemble Música Temprana combineren dit geliefde werk met bijzondere en nog nauwelijks gespeelde muziek uit Spanje en Latijns-Amerika. Hun voortdurende zoektocht naar de ontstaansgeschiedenis en bronnen van oude Latijns-Amerikaanse muziek voerde hen onder andere langs archieven van voormalige missieposten en langs oude indianengemeenschappen. Het tekent de gretigheid en de hartstocht van deze pleitbezorgers van Latijns-Amerikaanse muziek.

INLEIDING
Voor aanvang van dit concert is een gratis inleiding. Kaarten hiervoor bestelt u samen met uw toegangskaartje in het online verkoopproces.

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Musis op Maandag. Wanneer u de volledige serie boekt, ontvangt u een aantrekkelijke korting op de kaartprijs. Zo geniet u het hele seizoen voordelig van de mooiste klassieke concerten.

 

Programma
Schubert – Schwanengesang, D 957

Zanger Peter Gijsbertsen kun je gerust een rijzende ster noemen. Hij trad op in grote zalen en zijn cd’s ontvingen veel lof. In 2018 won hij – als eerste tenor ooit – de Nederlandse Muziekprijs. Niet zomaar een prijs: het is de hoogste onderscheiding die het Fonds Podiumkunsten, namens de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, aan jonge getalenteerde musici toekent. Samen met de gelouterde pianist Roger Braun stort Peter zich op Schuberts Schwanengesang, een verzameling van de laatste liederen die Schubert op muziek zette. Veertien liederen over een groot aantal verschillende onderwerpen. Die diversiteit vraagt om veel inlevingsvermogen; dat kun je aan Peter Gijsbertsen wel overlaten.

Dit concert is onderdeel van de klassieke series Kamermuziek en Vocale Solisten. Wanneer u de gehele serie boekt, ontvangt u een aantrekkelijke korting op de kaartprijs. Zo geniet u het hele seizoen voordelig van de mooiste klassieke concerten. 

Programma 
Schubert – Fantasie voor viool en piano in C, D 934
Schubert – Pianotrio nr. 2 in Es, D 929

Niek Baar en Ella van Poucke behoren tot Nederlands grootste strijktalenten. Beide jonge musici hebben al de nodige prijzen op zak. Vanochtend spelen ze samen met een van hun vaste kamermuziekpartners, de Amerikaanse pianist Ben Kim. Het drietal speelt vanmorgen twee late werken van Schubert. De Fantasie voor viool en piano is voor zowel violist als pianist een veeleisend stuk. Pianist Nikolai Luganski noemde het zelfs ‘de moeilijkste muziek die ooit voor piano geschreven is’. Het omvangrijke tweede pianotrio is een van de laatste werken die Schubert zelf nog in première heeft horen gaan. Als u dit werk nog niet eerder hebt gehoord, kan het hoofdthema van het tweede deel u toch bekend voorkomen: het komt voor in diverse films en documentaires.

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Zondagochtendconcerten. Wanneer u de volledige serie boekt, ontvangt u een aantrekkelijke korting op de kaartprijs. Zo geniet u het hele seizoen voordelig van de mooiste klassieke concerten. 
 

Programma
Händel – Sonate in G op. 5 nr. 4, HWV 399
Locatelli – Sinfonia funebre
De Nebra – Miserere

Al Ayre Español werd ruim dertig jaar geleden opgericht met het doel om af te rekenen met de bestaande clichés rond de uitvoering van Spaanse barokmuziek. Die missie heeft het gezelschap, waarvan de naam zoiets betekent als ‘op z’n Spaans’, tot nu toe geen windeieren gelegd. Het programma van vanavond heeft als hoofdmoot Miserere van de Spaanse barokcomponist José de Nebra. De cd waarop Al Ayre Español deze toonzetting van de Bijbelse Psalm 51 vertolkt, ontving veel lof. Het werk van De Nebra wordt voorafgegaan door een Italiaanse begrafenismars van Pietro Locatelli en een sonate vol contrasten van Georg Friedrich Händel.

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Oude Muziek. Wanneer u de gehele serie boekt, ontvangt u een aantrekkelijke korting op de kaartprijs. Zo geniet u het hele seizoen voordelig van de mooiste klassieke concerten.

Programma
Dvorak – Symfonie nr. 9 in e, op. 95 ‘Uit de nieuwe wereld’
Baas – Nieuw werk

Pynarello is een ‘next generation’ collectief met de grootste talenten van dit moment. Een vernieuwend, avontuurlijk en rebels collectief. Het gezelschap wil publiek en musici verenigen in onvergetelijke muzikale belevenissen en schuwt niet om te breken met traditionele conventies. Pynarello creëert projecten door verbindingen aan te gaan met andere kunstdisciplines, door te experimenteren met presentatievormen en bovenal door de muziek in haar meest essentiële vorm te presenteren: recht uit het hart, persoonlijk en op hoog niveau. Met die visie wil Pynarello laten zien dat klassieke muziek juist nu betekenis kan hebben in de levens van velen. Klassieke muziek kan anders, avontuurlijker, spontaner, directer. Meest in het oog springend: Pynarello speelt zonder dirigent en zonder bladmuziek. Zo krijgt Dvořáks bekendste orkestwerk ineens een heel ander gezicht. Om het geheel nog spannender te maken, vroeg Pynarello jazzgitarist, componist en Edison-winnaar Reinier Baas om een nieuw vijfde deel aan de symfonie toe te voegen.

INLEIDING
Voor aanvang van dit concert is een gratis inleiding. Kaarten hiervoor bestelt u samen met uw toegangskaartje in het online verkoopproces.

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Musis op Maandag. Wanneer u de volledige serie boekt, ontvangt u een aantrekkelijke korting op de kaartprijs. Zo geniet u het hele seizoen voordelig van de mooiste klassieke concerten. 

Programma
Mauricio Kagel - diverse werken

Asko|Schönberg neemt aan de hand van live-muziek, boeiende gastsprekers, beeld- en geluidsfragmenten het publiek mee op een reis naar de parels uit de 20e-eeuwse muziek. In deze Schatkamer-editie zoomen we in op Mauricio Kagel. De Argentijns-Duitse componist  (1931 – 2008) laat een indrukwekkend oeuvre na waarin muziektheater een grote rol speelt. Zijn politieke geëngageerdheid steekt hij niet onder stoelen of banken. Via zijn muziek wil hij communiceren met het publiek en de luisteraar raken en aan het denken zetten. Presentator is Hans Goedkoop, bekend van tv-programma Andere Tijden.
Reinbert de Leeuw zal in deze Schatkamer dirigeren en geïnterviewd worden. Hij was bevriend met Kagel en voerde veel van zijn stukken uit.
In elke editie van Schatkamer staat een andere componist centraal en kijken we welke betekenis zijn/haar muziek toen had en waarom deze nog steeds relevant is. Een compact programma in informele setting.

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Van 1900 tot Nu. Wanneer u de volledige serie boekt, ontvangt u een aantrekkelijke korting op de kaartprijs. Zo geniet u het hele seizoen voordelig van de mooiste klassieke concerten. 

Programma
Mozart – Strijkkwartet nr. 17 in Bes, KV 458 ‘Jagd’
Britten – Strijkkwartet nr. 3 in G, op. 94
Brahms – Strijkkwartet nr.2 in a, op. 51

Het beroemde Amerikaanse Juilliard String Quartet behoort tot de top van de internationale strijkkwartetwereld. Het kwartet werd ruim zeventig jaar geleden opgericht als onderdeel van de al even befaamde Juilliard School of Music. De samenstelling van het ensemble wisselde uiteraard door de jaren heen, maar het artistieke niveau is altijd onverminderd hoog gebleven. De Boston Globe bestempelde het kwartet als “het belangrijkste Amerikaanse kwartet in de geschiedenis”.
In Musis brengen de Juilliards, met de vorig seizoen aangetreden primarius Areta Zhulla, een gevarieerde staalkaart van de West-Europese strijkkwartetliteratuur: het levendige ‘jachtkwartet’ van Mozart, het lyrische tweede kwartet van Brahms en het aangrijpende laatste kwartet van Britten.

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Kamermuziek. Wanneer u de gehele serie boekt, ontvangt u een aantrekkelijke korting op de kaartprijs. Zo geniet u het hele seizoen voordelig van de mooiste klassieke concerten.

PROGRAMMA
Suites van Telemann n.t.b.

De Canadese violiste Aisslinn Nosky uit Canada is te gast bij Holland Baroque in een avond met suites van Telemann. Telemann, de componist vol humor en verbeeldingskracht, virtuositeit en poëzie. Elk afzonderlijk deel is een miniatuur op zich. Dit wordt een concert vol 18e-eeuwse pareltjes. En natuurlijk kunnen Holland Baroque en Nosky het niet laten Telemann's voorliefde voor volksmuziek te laten horen. Haal je hart op bij Airs, Hornpipes, Tambourins, Rigaudons en Murkys. Veel speelser gaat u barokmuziek niet horen.

►In seizoen 19/20 is Holland Baroque Ensemble in Residence.

Voorafgaand aan dit concert kun je hardlopen met Holland Baroque in de mooiste parken van Arnhem. Lees verder over deze social runs.

Dit concert is onderdeel van de klassieke series Holland Baroque en Oude Muziek. Wanneer u de volledige serie boekt ontvangt u een aantrekkelijke korting. Zo geniet u het hele seizoen voordelig van de mooiste klassieke concerten. 

Programma
R. Strauss
– Prelude uit ‘Capriccio’  
Beethoven – An die ferne Geliebte voor bariton en ensemble
Eisler – Ernste Gesänge                                              
Wagner  – Prelude uit ‘Tristan und Isolde’ (arr. A. Williams)                             
R. Strauss – Liederen voor bariton en strijkorkest (nieuwe arrangementen)

Thomas Hampson is de meest vooraanstaande bariton in Amerika, en een wereldberoemd vertolker van het klassieke Lied. Al eerder trad Amsterdam Sinfonietta met hem op en samen brachten ze ook de cd Tides of Life uit. In Musis brengen zanger en orkest een (laat-)romantisch liefdesprogramma met liederen van Richard Strauss in nieuwe arrangementen. Ook klinkt het verlangende An die ferne Geliebte van Beethoven. Hanns Eisler voltooide zijn Ernste Gesänge slechts enkele weken voor zijn plotselinge overlijden. Hij brak in dit opus met zijn strijdbare en activistische muziekstijl – alleen al het schrijven voor het ‘romantische’ strijkorkest was voor hem een unicum. Titels als Traurigkeit en Verzweiflung refereren sterk aan Wagners aangrijpende Prelude uit Tristan & Isolde.

INLEIDING
Voor aanvang van dit concert is een gratis inleiding. Kaarten hiervoor bestelt u samen met uw toegangskaartje in het online verkoopproces.

Dit concert is onderdeel van de klassieke series Musis op Maandag en Amsterdam Sinfonietta. Wanneer u de volledige serie boekt, ontvangt u een aantrekkelijke korting op de kaartprijs. Zo geniet u het hele seizoen voordelig van de mooiste klassieke concerten. 

Programma
Pärt – Summa
Pärt – Nunc Dimittis
Rachmaninov – Liturgie van de Heilige Johannes Chrysostomus

Wist u dat een op de drie inwoners van Estland zingt in een koor? Zingen wordt de bevolking bijna letterlijk met de paplepel ingegoten. Het verklaart waarom het land zo’n rijke en hoogstaande koortraditie heeft – net als overigens de twee andere Baltische staten, Letland en Litouwen. Het Estonian Philharmonic Chamber Choir is een van de paradepaardjes van het land. Sterker nog, het behoort tot de topkoren van de wereld. Vanavond brengt het koor muziek van landgenoot Arvo Pärt – nog zo’n Baltische beroemdheid. Uit buurland Rusland komt een van Rachmaninovs grote werken voor koor a cappella, een mengeling van romantiek en Russisch-orthodoxe sonoriteit. De autoriteiten wezen het werk destijds trouwens af voor kerkelijk gebruik, omdat ze het te modern vonden. Het kan verkeren…

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Internationale Koren. Wanneer u de volledige serie boekt, ontvangt u een aantrekkelijke korting op de kaartprijs. Zo geniet u het hele seizoen voordelig van de mooiste klassieke concerten.

Programma
Bach – Chromatische fantasie en fuga in d, BWV 903
Chopin – Berceuse, op. 57
Chopin – Ballade nr.3, op. 47
Chopin – Andante spinato et Grande polonaise brillante, op. 22
Faure – Thème et variations, op. 73
Liszt – Les jeux d'eaux à la Villa d'Este (uit: Années de pèlerinage III)
Liszt – Rhapsodie espagnole

De Argentijn Nelson Goerner wordt beschouwd als de grootste Zuid-Amerikaanse pianovirtuoos van deze tijd. Sterallures zijn hem evenwel vreemd. ‘Een volkomen eerlijk en sympathiek muzikant die totaal niet pronkzuchtig is’, aldus dagblad Trouw. De krant vergeleek dat Goerner zelfs met de legendarische Roemeense pianist Dinu Lipatti. Vanavond neemt deze meester van de nuance en klankkleur u mee op reis door diverse stijlperiodes en landen. Een afwisselend programma waarin Goerner al zijn technische en poëtische vaardigheden kan tonen.  

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Meesters van het Klavier. Wanneer u de volledige serie boekt, ontvangt u een aantrekkelijke korting op de kaartprijs. Zo geniet u het hele seizoen voordelig van de mooiste klassieke concerten.

Programma
Fauré – Cantique de Jean Racine, op. 11
Fauré – Les Djinns, op. 12
Lang – Again; Where you go; Solitary
Saint-Saëns – Calme des nuits, op. 68/2
Stravinsky – Symphony des psaumes

Een betoverend programma rond monumentale hoogtepunten van de koormuziek. Droom mee op muziek van Franse componisten die het impressionisme wilden vertalen in muziek. Beleef de meditatieve en verstillende koormuziek van de hedendaagse componist David Lang, die zich inmiddels mag verheugen in grote populariteit. Niet voor niets kreeg Cappella Amsterdam vorig jaar hoge waardering met het programma Again and again. Wees verwonderd over de grootse Psalmensymfonie van Igor Stravinsky. Oorspronkelijk geschreven voor groot orkest en koor maar door niemand minder dan Dmitri Sjostakovitsj bewerkt voor piano vierhandig en koor.

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Internationale Koren. Wanneer u de volledige serie boekt, ontvangt u een aantrekkelijke korting op de kaartprijs. Zo geniet u het hele seizoen voordelig van de mooiste klassieke concerten.

Mahler – Liederen (selectie n.t.b.)
Artaç – Instrumentaal deel uit de kameropera 'Vrouwenstemmen'
Torstensson – In großer Sehnsucht

Aan de vooravond van Internationale Vrouwendag (8 maart) presenteert Musis een programma waarin ‘de sterke vrouw’ centraal staat. De liederencyclus In großer Sehnsucht portretteert vijf vrouwen uit het verleden die, elk op hun eigen wijze, toonbeelden zijn van moed en kracht. Componist Klas Torstenssons droeg de cyclus op aan zijn echtgenote, sopraan Charlotte Riedijk, die de liederen vanavond uitvoert met het Doelen Ensemble. En over sterke vrouwen gesproken: wat te denken van Alma Mahler-Werfel, de vrouw die onder één dak leefde met de grillige Gustav Mahler. Als intermezzo klinkt een instrumentaal werk van de jonge, in Turkije geboren en in Nederland levende componiste Meriç Artaç.

INLEIDING
Voor aanvang van dit concert is een gratis inleiding. Kaarten hiervoor bestelt u samen met uw toegangskaartje in het online verkoopproces.

Dit concert is onderdeel van de klassieke series Van 1900 tot Nu en Vocale Solisten Wanneer u de volledige serie boekt, ontvangt u een aantrekkelijke korting op de kaartprijs. Zo geniet u het hele seizoen voordelig van de mooiste klassieke concerten. 

Programma
Hensel-Mendelssohn – Uit Pianotrio in d, op. 11: Andante espressivo
Boulanger – D’un soir triste & D’un matin du printemps
Schumann-Wieck – Uit Pianotrio in g, op. 17: Allegro moderato
Debussy – La mer (arr. S. Beamish)

Op Internationale Vrouwendag schotelt Musis u een vrouwelijk programma voor: muziek die geschreven of bewerkt is door vrouwen, uitgevoerd door een ensemble van louter dames. Het Arosa Trio bestaat inmiddels ruim tien jaar en onderscheidt zich door de focus op minder bekend repertoire. Het programma van vanmorgen is daar een typisch voorbeeld van. Fanny Mendelssohn en Lili Boulanger stierven helaas allebei op jonge leeftijd, maar lieten ons fraaie muziek na. Het pianotrio van Hensel wordt zelfs gerekend tot de mooiste pianotrio’s uit de 19e eeuw. Van Boulanger hoort u twee sfeervolle miniaturen en Debussy’s La mer klinkt in een bewerking van de Engelse componiste Sally Beamish. Een homage aan de vrouw binnen de klassieke muziek. En o ja, mannelijk publiek is natuurlijk ook van harte welkom!

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Zondagochtendconcerten. Wanneer u de volledige serie boekt, ontvangt u een aantrekkelijke korting op de kaartprijs. Zo geniet u het hele seizoen voordelig van de mooiste klassieke concerten. 

Programma
Beethoven – 12 variaties op een Russische dans uit Wranitzky's ballet Das Waldmädchen, WoO 71
Beethoven – 33 variaties op een wals van Diabelli, op. 120

In 1819 vroeg de Weense componist Anton Diabelli aan vijftig bevriende collega’s, waaronder Beethoven, om een variatie te schrijven op een walsje. Hij wilde zo een soort muzikaal compendium samenstellen. Het thema sprak Beethoven wel aan en in plaats van zich, zoals gevraagd, tot één variatie te beperken, componeerde hij er uiteindelijk drieëndertig – het langste werk voor piano solo tot dan toe! De Duitse pianist combineert dit toonbeeld van variatiekunst met een eerdere variatiereeks van Beethoven, gebaseerd op een thema uit een ballet van de Tsjechische componist Paul Wranitzky. Een uiterst gevarieerd concert op de late avond.

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Beethoven 250. Wanneer u de volledige serie boekt, ontvangt u een aantrekkelijke korting op de kaartprijs. Zo geniet u het hele seizoen voordelig van de mooiste klassieke concerten. 

Programma
Spohr – Kwintet in c, op. 52
Beethoven – Kwintet in Es, op. 16 

Verrassend repertoire, zichtbaar spelplezier en een originele multidisciplinaire programmering kenmerken het Hexagon Ensemble. Met hun passie voor kwaliteit, vernieuwing en avontuur, raken de zes muzikanten hun luisteraars telkens weer recht in het hart. Precies daar waar je muziek beleeft. Tijdens dit ‘lunchconcert’ speelt het ensemble Beethovens enige blaaskwintet, geschreven tijdens de enige tournee die de componist maakte. Een soort pianoconcert in kleine bezetting. Van Beethovens vriend Louis Spohr klinkt het kwintet dat hij schreef voor zijn vrouw Dorette. Blaasmuziek van het hoogste niveau in tweevoud.

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Beethoven 250. Wanneer u de volledige serie boekt, ontvangt u een aantrekkelijke korting op de kaartprijs. Zo geniet u het hele seizoen voordelig van de mooiste klassieke concerten.

Beethoven - Sonate nr. 1 in D, op. 12/1
Beethoven - Sonate nr. 3 in Es, op. 12/3
Beethoven - Sonate nr. 7 in c, op. 30

Beethoven was de eerste componist die de piano uit zijn rol van begeleidingsinstrument haalde en hem in de vioolsonates een gelijkwaardige rol gaf. Hij noemde ze dan ook geen sonates voor viool en piano, maar sonates voor piano en viool. Dat is ook precies de insteek van het Schots-Estische duo Foyle-Štšura: beide instrumenten zijn even belangrijk. Het tweetal speelt tijdens het Beethoven-festival binnen één etmaal alle tien de sonates, verdeel over drie concerten. En dat alles ook nog eens volledig uit het hoofd. Komt dat horen en zien!

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Beethoven 250. Wanneer u de volledige serie boekt, ontvangt u een aantrekkelijke korting op de kaartprijs. Zo geniet u het hele seizoen voordelig van de mooiste klassieke concerten.

Beethoven - Sonate nr. 4 in a, op. 23
Beethoven - Sonate nr. 6 in A, op. 30
Beethoven - Sonate nr. 9 in A, op. 47 'Kreutzer'

Beethoven was de eerste componist die de piano uit zijn rol van begeleidingsinstrument haalde en hem in de vioolsonates een gelijkwaardige rol gaf. Hij noemde ze dan ook geen sonates voor viool en piano, maar sonates voor piano en viool. Dat is ook precies de insteek van het Schots-Estische duo Foyle-Štšura: beide instrumenten zijn even belangrijk. Het tweetal speelt tijdens het Beethoven-festival binnen één etmaal alle tien de sonates, verdeel over drie concerten. En dat alles ook nog eens volledig uit het hoofd. Komt dat horen en zien!

Dit concert is onderdeel van de klassieke series Beethoven 250 en Kamermuziek. Wanneer u de volledige serie boekt, ontvangt u een aantrekkelijke korting op de kaartprijs. Zo geniet u het hele seizoen voordelig van de mooiste klassieke concerten.

Wat betekent het voor een componist om het gehoor te verliezen? Deze vraag intrigeerde altvioliste en artistiek leider Esther Apituley en bewoog haar tot de voorstelling BEETHOVEN - Lost in Silence. Een toneelstuk over het proces van Beethovens gehoorverlies en de laatste periode van zijn leven – de periode waarin hij echt doof werd, maar waarin hij zijn meest gewaardeerde stukken componeerde. Op het toneel staan vijf topmusici, een acteur en een gebarentolk. Zeven mensen die elkaar imiteren en op elkaar reageren. Ze vormen de meerstemmigheid van Beethovens Grote Fuga. Dit schouwspel gaat niet alleen over Beethoven, maar ook over hoe het is om te leven en te creëren met een beperking. Een visuele, muzikale vertoning die de zintuigen uitdaagt.

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Beethoven 250. Wanneer u de volledige serie boekt, ontvangt u een aantrekkelijke korting op de kaartprijs. Zo geniet u het hele seizoen voordelig van de mooiste klassieke concerten.

Programma
Beethoven – Strijkkwartet nr. 15 in a, op. 132

In Kwartetten met Beethoven breekt het Dudok Quartet Amsterdam het vijftiende strijkkwartet van Beethoven open voor jonge oren. Vier musici spelen buiten met elkaar een kwartetspel. ‘Heb jij voor mij van de strijkers de altviool?’, ‘Ik mis nog van de getallen nummer 4’, ‘Wie heeft van de metamorfose de vlinder?’ en ‘Wie heeft de allermooiste kleur goud?’ Het kwartet neemt je zonder woorden mee in een muzikaal spel met verschillende sferen en kleuren. Beethovens geniale muziekstuk is steeds in beweging en wordt, net als de kaarten in het spel, telkens opnieuw geschud. Komen alle muzikale kleuren uiteindelijk bij elkaar? Een concert voor jong én oud, vol fantasievolle beelden, beweging, magie en verwondering met de mooiste muziek van Beethoven.

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Beethoven 250. Wanneer u de volledige serie boekt, ontvangt u een aantrekkelijke korting op de kaartprijs. Zo geniet u het hele seizoen voordelig van de mooiste klassieke concerten.

Beethoven - Sonate nr. 2 in A, op. 12/2
Beethoven - Sonate nr. 5 in F, op. 24 'Frühling'
Beethoven - Sonate nr. 8 in G, op. 30
Beethoven - Sonate nr. 10 in G, op. 96

Beethoven was de eerste componist die de piano uit zijn rol van begeleidingsinstrument haalde en hem in de vioolsonates een gelijkwaardige rol gaf. Hij noemde ze dan ook geen sonates voor viool en piano, maar sonates voor piano en viool. Dat is ook precies de insteek van het Schots-Estische duo Foyle-Štšura: beide instrumenten zijn even belangrijk. Het tweetal speelt tijdens het Beethoven-festival binnen één etmaal alle tien de sonates, verdeel over drie concerten. En dat alles ook nog eens volledig uit het hoofd. Komt dat horen en zien!

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Beethoven 250. Wanneer u de volledige serie boekt, ontvangt u een aantrekkelijke korting op de kaartprijs. Zo geniet u het hele seizoen voordelig van de mooiste klassieke concerten.

Programma
Beethoven – Symfonie nr. 9 in d, op. 125

Als ‘grande finale’ van het festival Beethoven 250 klinkt een van Beethovens meest iconische werken: de Negende symfonie, met de beroemde ode An die Freude. Nadat Beethoven het hele symfonische genre al op zijn kop had gezet, deed hij er bij zijn laatste symfonie nog een schepje bovenop door de grenzen van het genre volledig open te breken en de menselijke stem te introduceren. Geen kunstje, maar ultieme artistieke noodzaak. Solisten en koor schreeuwen de boodschap letterlijk uit: ‘Wees omarmd, miljoenen!’ Het koor wordt gevormd door zangers uit verschillende culturen en windstreken, een dwarsdoorsnede van de Nederlandse samenleving, aangevuld met plaatselijke koren. Dat geeft deze – meer dan ooit actuele – ode aan broederschap en saamhorigheid nóg meer zeggingskracht.

Dit concert is onderdeel van de klassieke series Beethoven 250 en Nederlands Blazers Ensemble. Wanneer u de volledige serie boekt, ontvangt u een aantrekkelijke korting op de kaartprijs. Zo geniet u het hele seizoen voordelig van de mooiste klassieke concerten. 

Programma
Schumann
– Ouverture 'Manfred', op. 115
Schumann – Pianoconcert in a, op. 54
Schumann – Symfonie nr. 3 in Es, op. 97 ‘Rheinische’

Het Orkest van de Achttiende eeuw en fortepianist Alexander Melnikov belichten vanavond drie kanten van Schumann: Schumann als toneelcomponist, als pianovirtuoos en als symfonicus.  De hoofdpersoon in het gedicht Manfred van de beroemde Engelse dichter Lord Byron gaat gebukt onder geestelijke instabiliteit en innerlijke tegenstrijdigheden. Schumann identificeerde zich sterk met deze Manfred en zette Byrons gedicht op (toneel)muziek. Hoewel alleen de ouverture een vaste plaats in het orkestrepertoire heeft weten te veroveren, vormt die op zichzelf al een treffende muzikale typering van Manfred. Schumanns pianoconcert werd ondanks een moeizaam scheppingsproces razend populair en behoort tot de meest geliefde werken uit de Romantiek. Ten slotte klinkt de Derde Symfonie, waarin de componist op beeldende wijze verslag doet van een reis die hij door het Rijnland maakte. 

INLEIDING
Voor aanvang van dit concert is een gratis inleiding. Kaarten hiervoor bestelt u samen met uw toegangskaartje in het online verkoopproces.

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Musis op Maandag. Wanneer u de volledige serie boekt, ontvangt u een aantrekkelijke korting op de kaartprijs. Zo geniet u het hele seizoen voordelig van de mooiste klassieke concerten. 

PROGRAMMA
Definitieve programma n.t.b.

‘Je kunt je geluk zoeken in reizen, sprituele trips of boeken. Of je woont een recital bij van de Russische meesterpianist. Een avond Sokolov is tripvervangend, want zijn musiceren is zelf een avontuur van en voor de geest.’ Aldus NRC Handelsblad over pianist Grigory Sokolov. De Russische grootmeester is zonder twijfel een van de meest indrukwekkende levende pianisten. Als enige pianist is hij elk seizoen te gast in de befaamde Amsterdamse serie Meesterpianisten. Met zijn continue zoeken naar diepere lagen en zijn enorme kleurenpalet weet hij als geen ander met muziek te betoveren. Zijn programma voor deze avond is nog niet bekend: Sokolov bepaalt dat doorgaans vlak voor het concert. Maar u kunt zich met een gerust hart door hem laten verrassen. Om nogmaals NRC te citeren: ‘Sokolov mag je niet missen!’

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Meesters van het Klavier. Wanneer u de volledige serie boekt, ontvangt u een aantrekkelijke korting op de kaartprijs. Zo geniet u het hele seizoen voordelig van de mooiste klassieke concerten.

 i.s.m. Strijkkwartet Biënnale Amsterdam

Programma
Webern – Langsamer Satz, op. posth.
Rameau – Pièces de clavecin (arr. Roukens)
Roukens – Nieuw werk (titel n.t.b.) voor strijkkwartet
Vigh – Bagatellen voor strijkkwartet
Ligeti – Strijkkwartet nr. 2

Het Dudok Quartet Amsterdam is een van de meest veelzijdige en aanspreken strijkkwartetten van dit moment. Voor het kwartet bestaat geen oude of nieuwe muziek: alle muziek is muziek van nu. Muziek die ontroert, ontregelt en een onuitwisbare indruk maakt. Vanuit die gedachte zoekt het kwartet de dialoog met het publiek, in concertzalen, op scholen, op festivals, en online.
Vanavond doen de vier strijkers dat met een programma waarin twee 20e-eeuwse grootheden gebroederlijk naast twee hedendaagse Nederlandse componisten staan. Een hoofdrol is weggelegd voor Joey Roukens: van hem klinkt zowel een arrangement als een gloednieuwe compositie, die hij schreef in opdracht van Musis en de Strijkkwarttetbiënnale Amsterdam.

INLEIDING
Voor aanvang van dit concert is een gratis inleiding. Kaarten hiervoor bestelt u samen met uw toegangskaartje in het online verkoopproces.

Dit concert is onderdeel van de klassieke series Van 1900 tot Nu en Kamermuziek. WWanneer u een volledige serie boekt, ontvangt u een aantrekkelijke korting op de kaartprijs. Zo geniet u het hele seizoen voordelig van de mooiste klassieke concerten. 

Programma
Mozart
- Serenade No. 13 in G, KV 525 'Eine kleine Nachtmusik'
Mozart – Hoboconcert in C, KV 314
Schnittke – Moz-Art à la Haydn
Haydn – Symfonie No. 45 in fis, Hob. I:45 'Abschied'

In het 18e-eeuwse Wenen ging nauwelijks een avond voorbij of er werd wel ergens buiten voor een raam muziek gemaakt – meestal met het doel om een (potentiële) geliefde te imponeren. Bij het woord ‘nachtmuziek’ denken de meesten van ons onmiddellijk aan de gelijknamige strijkersserenade van Mozart. Die serenade, waarvan de geadresseerde trouwens niet bekend is, vormt dan ook de ouverture van dit concert waarin Mozart en Haydn centraal staan. Naast muziek van beide Weense componisten klinkt een soort herschepping van delen uit hun oeuvre door de Rus Alfred Schnittke. In geval van Haydn is dat diens vijfenveertigste symfonie, die ook in zijn oervorm klinkt. We kunnen u alvast verklappen dat de musici zowel Schnittke als Haydn op een verrassende manier zullen doen eindigen.

INLEIDING
Voor aanvang van dit concert is een gratis inleiding. Kaarten hiervoor bestelt u samen met uw toegangskaartje in het online verkoopproces.

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Musis op Maandag. Wanneer u de volledige serie boekt, ontvangt u een aantrekkelijke korting op de kaartprijs. Zo geniet u het hele seizoen voordelig van de mooiste klassieke concerten. 

Programma
J.S. Bach – Matthäus-Passion, BWV 244

In deze tijd van het jaar klinkt op veel plaatsen Bachs Matthäus-Passion. Een verklanking van het lijden en sterven van Jezus, gebaseerd op het verslag van zijn leerling Mattëus. Muziek die telkens opnieuw tot het hart spreekt, van het overrompelende beginkoor tot het berustende slotkoor. Het werk heeft alles in zich wat een mens nodig heeft: troost, warmte en emoties in hun zuiverste vorm.
Het Orkest van de Achttiende Eeuw & Cappella Amsterdam vormen in dit aangrijpende en onvolprezen meesterwerk een gedroomde combinatie.

INLEIDING
Voor aanvang van dit concert is een gratis inleiding. Kaarten hiervoor bestelt u samen met uw toegangskaartje in het online verkoopproces.

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Musis op Maandag. Wanneer u de volledige serie boekt, ontvangt u een aantrekkelijke korting op de kaartprijs. Zo geniet u het hele seizoen voordelig van de mooiste klassieke concerten. 

Programma
Gesualdo - Tenebrae Responsoria voor Witte Donderdag
Gesualdo - Canticum Zachariae ‘Benedictus Dominus Deus’
Gesualdo - Tenebrae Responsoria voor Goede Vrijdag
Gesualdo - Psalm 50 ‘Miserere mei Deus’

Voor het Belgische ensemble Graindelavoix telt niet de historische reconstructie van oude muziek, maar de intensiteit en de sensatie waarover de muziek beschikt. Het gezelschap, bekend om de karakteristieke manier van zingen, wil oude muziek optillen uit het verleden, zodat het tijdloze karakter van de muziek oplicht. Gesualdo’s Responsoria et alia ad Officium Hebdomadae Sanctae spectantia zijn een mooi voorbeeld van oude muziek met een tijdloos karakter. Drie uit negen delen bestaande bundels, geschreven voor de week van Pasen: een voor Witte Donderdag, een voor Goede Vrijdag en een voor Stille Zaterdag. De teksten zijn gerelateerd aan het lijden van Jezus Christus en werden destijds in de kerkdiensten gezongen tussen de Bijbellezingen door. Pure, verstilde muziek, om even de hectiek van alledag mee naast je neer te leggen.

Dit concert is onderdeel van de klassieke series Oude Muziek en Internationale Koren. Wanneer u een volledige serie boekt, ontvangt u een aantrekkelijke korting op de kaartprijs. Zo geniet u het hele seizoen voordelig van de mooiste klassieke concerten.

Programma
Strauss – Metamorphosen
R. Strauss – Vier letzte Lieder

In het laatste halve jaar van de Tweede Wereldoorlog schreef Richard Strauss nog één belangrijk orkestwerk: de weemoedige Metamorphosen, een studie voor drieëntwintig solostrijkers. Het werk wordt over het algemeen gezien als een elegische klaagzang op de verwoesting die de oorlog in Duitsland had aangericht, en ten tijde van de compositie nog steeds aan het aanrichten was.

Enkele jaren later schreef de vierentachtigjarige Strauss zijn misschien wel meest geliefde compositie: de Vier letzte Lieder. Letterlijk zijn laatste liederen, zijn zwanenzang dus. Hij heeft ze zelf nooit live kunnen horen: kort na de voltooiing stierf hij. De liederen stralen een sfeer van afscheid en berusting uit. De componist neemt afscheid van het leven, de wereld neemt afscheid van een genre en van een muzikale taal die definitief ‘historisch’ was geworden: de muziek zou weldra een radicaal andere richting uitgaan.

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Nederlands Blazers Ensemble. Wanneer u de volledige serie boekt, ontvangt u een aantrekkelijke korting op de kaartprijs. Zo geniet u het hele seizoen voordelig van de mooiste klassieke concerten.

Programma
Namavar - Nieuw werk (Compositie-opdracht Asko|Schönberg, met steun van Fonds Podiumkunsten)
Vivier - Pulau Dewata (bew. Slagwerk Den Haag voor 5 slagwerkers)
Vivier - Paramirabo
Vivier - Et je reverrai cette ville étrange
Vivier - Bouchara
Vivier - Shiraz
Vivier - Samarkand

De Canadese componist Claude Vivier was nog geen 35 toen hij in zijn Parijse huis vermoord werd door een mannelijke prostitué. Maar Viviers muziek is springlevend. Als een Marco Polo reisde hij over de wereld en smeedde wat hij hoorde om tot een veelkantige, bonte tovermuziek. Niet voor niks gaf Vivier verschillende composities geografische namen. Vanavond klinken zijn stedenstukken naast elkaar, inclusief Et je reverrai cette ville étrange, Viviers laatste voltooide ensemblewerk. Eilandenfanaat Reza Namavar zet er een fonkelnieuwe compositie over Polynesië tegenover.

De pianosolo Shiraz is vernoemd naar de Iraanse plaats waar Vivier urenlang twee blinde zangers observeerde. Samarkand, naar de oude stad in Oezbekistan, is een briljant sextet voor blazers en piano. Bouchara (eveneens in Oezbekistan) voor sopraan en ensemble is een ‘liefdeslied in een verzonnen taal,’ aldus de componist. In de titel van het kwartet Paramirabo draaide Vivier twee letters om, misschien om het allemaal nog sprookjesachtiger te maken.

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Van 1900 tot Nu. Wanneer u de volledige serie boekt, ontvangt u een aantrekkelijke korting op de kaartprijs. Zo geniet u het hele seizoen voordelig van de mooiste klassieke concerten. 

Programma
Whittall – Nieuw opdrachtwerk|
Beethoven – Symfonie nr. 5 in c, op. 67
Berlioz – Messe solennelle

Over twee dagen viert Nederland voor de 75e keer het einde van de Tweede Wereldoorlog. Zoals u weet speelden de Canadezen bij onze bevrijding een belangrijke rol. Deze week toert een gezelschap van Canadese en Nederlandse musici langs diverse concertzalen in ons land. Op het programma staan Berlioz’ monumentale Messe solennelle en Beethovens Vijfde Symfonie, waarvan de eerste vier tonen tijdens de oorlog het zogeheten V-teken vormden (‘de kust is veilig’). Van de Canadese componist Matthew Whittall gaat een speciaal voor de gelegenheid geschreven werk in première. 

INLEIDING
Voor aanvang van dit concert is een gratis inleiding. Kaarten hiervoor bestelt u samen met uw toegangskaartje in het online verkoopproces.

Programma
Scarlatti – Sonates n.t.b.
Tsjaikovski – Romeo en Julia (arr. Sudbin)
Tsjaikovsiki – Twee Nocturnes
Ravel – Gaspard de la Nuit
Saint-Saëns – Danse Macabre (arr. Sudbin)

Yevgeny Sudbin was al een aantal keren bij Musis te gast. De pianist staat bekend om zijn fantasierijke en gepassioneerde spel. Gramophone schreef: “Deze briljante jonge pianist vertoont een aanstekelijke honger naar zijn repertoire. Hij lijkt het te consumeren, wordt er af en toe door geconsumeerd.” Zijn repertoire is breed en gaat van Scarlatti tot Skrjabin en verder. Ook in Musis brengt hij een gevarieerd programma, met onder meer twee zelfgemaakte transcripties van orkestwerken. Kom zelf luisteren hoe Sudbin Tsjaikovski’s dramatische verklanking van het verhaal van Romeo en Julia vertaalt naar de piano.

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Meesters van het Klavier. Wanneer u de volledige serie boekt, ontvangt u een aantrekkelijke korting op de kaartprijs. Zo geniet u het hele seizoen voordelig van de mooiste klassieke concerten.

Programma
J.S. Bach – Cellosuites (compleet), BWV 1001-1006

Zouden de zes cellosuites van Bach – ook wel ‘cellobijbel’ genoemd – eigenlijk nog geheimen hebben voor Pieter Wispelwey? Onze landgenoot nam ze talloze keren mee het podium op. Maar liefst drie keer bracht hij ze op cd uit; een vierde uitgave staat op de planning. “Ik kan er gewoon niet van afblijven”, bekende hij in het tv-programma De Wereld Draait Door. En dan te bedenken dat deze meesterwerken pas in de vorige eeuw bij het grote publiek bekend werden – dankzij de grote Spaanse cellist Pablo Casals. Vanavond speelt Pieter Wispelwey alle zes de suites. Zo kan hij hun kracht en hun diepgang, én hun onderling verschillende karakters het meest overtuigend voor het voetlicht brengen. Een evenement om niet te missen!

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Kamermuziek. Wanneer u de gehele serie boekt, ontvangt u een aantrekkelijke korting op de kaartprijs. Zo geniet u het hele seizoen voordelig van de mooiste klassieke concerten.

Programma
Tallis – Psalm Tunes for Archbishop Parker’s Psalter (selectie)
Pärt – Spiegel im Spiegel voor viool en piano
Vasks – Plainscapes voor viool, cello en koor 
Vaughan Williams – Fantasia on a theme of Thomas Tallis
Sumera – Concerto per voci e strumenti
Tormis  – Curse upon Iron

Het grote succes van de samenwerking tussen Amsterdam Sinfonietta en het Nederlands Kamerkoor krijgt een vervolg. Ditmaal zoeken koor en orkest de grenzen op van tijd, klank en ruimte. In verschillende bezettingen spelen en zingen de musici om het publiek heen: de hele concertzaal is het podium. Raak de spiritualiteit aan in Arvo Pärts meditatieve Spiegel im Spiegel en word overdonderd door de renaissanceklanken van Tallis en Vaughan Williams. Van Veljo Tormis en zijn leermeester Lepo Sumera klinken werken met een heel andere spirituele inslag. Bij Tormis hoor je de sjamanistische oerkreten doorklinken, en Vasks laat je de uitgestrektheid van de Baltische vlaktes voelen.

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Internationale Koren. Wanneer u de volledige serie boekt, ontvangt u een aantrekkelijke korting op de kaartprijs. Zo geniet u het hele seizoen voordelig van de mooiste klassieke concerten.

Programma
ZON
Gerassimez – Rebirth

PLANETEN
Holst – Uit ‘The Planets’: Jupiter, Venus & Uranus
Psathas – Opdrachtwerk

STERREN
Cangelosi – Bad Touch voor tape en slagwerk
Martland – Starry Night
Gerassimez – Asventuras voor kleine trom

MAAN
AC/DC (Angus Young, Malcolm Young) – Thunderstruck
Pink Floyd – Suite
Williams – Cantina Band

In dit avontuurlijke programma creëren vijf jonge muzikanten klanklandschappen die nooit eerder iemand heeft ontdekt. Percussionist Alexej Gerassimez en de leden van het SIGNUM saxofoonkwartet zijn stuk voor stuk virtuozen die graag barrières doorbreken. Ook vanavond doen ze dat. Bekende klassiekers staan naast hedendaagse werken, van romantiek (Holst) tot rock (AC/DC). Choreografie en lichteffecten versterken het muzikale verhaal. Bij het samenstellen van hun programma hebben de muzikanten inspiratie gezocht bij de belangrijkste vragen waarmee de mensheid te maken heeft. Wie zijn we? Waar komen we vandaan? Waar gaan we naartoe? Dit concert wordt een ruimtelijke ervaring die alle leeftijden en alle soorten publiek aanspreekt – opwindend en rustgevend, verrassend en vertrouwd, aards en etherisch.

INLEIDING
Voor aanvang van dit concert is een gratis inleiding. Kaarten hiervoor bestelt u samen met uw toegangskaartje in het online verkoopproces.

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Van 1900 tot Nu. Wanneer u de volledige serie boekt, ontvangt u een aantrekkelijke korting op de kaartprijs. Zo geniet u het hele seizoen voordelig van de mooiste klassieke concerten. 

Programma
Brahms
– Variaties op een thema van Haydn, op. 56a
Kodály – Dansen uit Galánta
Brahms – Pianoconcert nr. 1 in d, op. 15

Hij is nog jong, maar het Nederlandse publiek en de pers hebben Alexander Gavrylyuk al bijna tien jaar in de harten gesloten. Met het Nederlands Philharmonisch Orkest heeft de Oekraïense pianist een bijzondere band: in 2009 maakte hij zijn Nederlandse debuut met het orkest. Onder leiding van Gergely Madaras speelt hij Brahms’ magistrale eerste pianoconcert, waarin solist en orkest een grandioze titanenstrijd met elkaar aangaan. In de Haydn-variaties bewijst Brahms dat hij de onovertroffen grootmeester van de variatievorm is. De Hongaar Zoltán Kodály baseerde zijn Dansen uit Galánta op volksmuziek uit een klein Slowaaks stadje, waar hij voor het eerst een zigeunerorkest hoorde. Een stuk vol Oost-Europese dansen met een glansrol voor de klarinet.

INLEIDING
Voor aanvang van dit concert is een gratis inleiding. Kaarten hiervoor bestelt u samen met uw toegangskaartje in het online verkoopproces.

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Musis op Maandag. Wanneer u de volledige serie boekt, ontvangt u een aantrekkelijke korting op de kaartprijs. Zo geniet u het hele seizoen voordelig van de mooiste klassieke concerten. 

Informatie en kaarten