Zoeken Menu
Sluit

De Generator leidt zakelijk talent binnen podiumkunsten op

Samenwerking in Oost-Nederland voor versterking culturele arbeidsmarkt
Waar er in Nederland binnen de podiumkunstensector een fijnmazig netwerk is wat betreft de begeleiding van artistieke makers, is er een zichtbaar tekort aan begeleiding van aanstormend zakelijk leiders en creatief producenten, de zogenaamde ‘mogelijkmakers’. Culturele partners Toneelgroep Oostpool, Theater Sonnevanck, Introdans, Phion, De Nieuwe Oost, Musis en Stadstheater Arnhem, Stadsschouwburg en De Vereeniging Nijmegen en Zwolse Theaters slaan de handen ineen en zijn in 2021 gestart met De Generator: een ontwikkelingstraject voor zakelijke talenten die hun carrière naar een hoger niveau willen tillen en de sector willen versterken.

Persoonlijk traject op maat
Naast het ontbreken van de begeleiding op zakelijk gebied is er tevens een gat tussen opleiding en werkveld; de beroepspraktijk vraagt om ervaring en competenties die pas na een opleiding opgedaan kunnen worden. De culturele partners springen in dit gat en hebben acht cultuur-professionals uit Oost-Nederland (Gelderland en Overijssel) geselecteerd om mee te doen aan het ontwikkeltraject van De Generator. Zij staan te popelen om hun carrière naar een hoger niveau te brengen. De kandidaten uit Overijssel en Gelderland – Frens te Kiefte, Roy Potijk, Sanne Oostenga, Vanity Roxane Lammers van Toorenburg, Lotte Zoeter, Yuna Linde, Richard Wevers en Mijke Sekhuis – gaan een jaar lang aan de slag: ze voeren een opdracht uit bij een van de instellingen, krijgen een trainingsaanbod op maat, intervisie, een loopbaancoach en natuurlijk een heel netwerk. Het traject wordt begeleid door Schakel025 en Cultuur Academy.

Richard Wevers aan de slag bij Musis & Stadstheater
Richard Wevers is mede-oprichter en aanjager van muzikale community Colored Monkeys. Van zijn vijftiende tot achttiende was hij als Deventenaar drie jaar lang wekelijks in Arnhem te vinden op de vooropleiding klassieke en lichte muziek saxofoon. Over De Generator zegt hij: ‘Het is een prachtig ontwikkeltraject om te groeien en me theoretisch bij te spijkeren, met de combinatie van de werkervaringsplek direct een praktijkschool en gigantisch nieuw netwerk. Ik vind het een grote eer om aan de slag te gaan bij Musis & Stadstheater. Niet alleen omdat het ontzettend interessant is om zo'n grote en goed geoliede machine van dichtbij te mogen meemaken, maar ook om weer wekelijks in Arnhem te zijn.’

Richard Wevers. Foto: Henny van Roomen

De weg naar mogelijk maken
Gedurende het jaar kent het programma verschillende onderdelen. Niet alleen krijgen de deelnemers verschillende workshops en trainingen van inhoudelijke experts en gastsprekers, maar ook doen zij minimaal 20 dagen betaald ervaring op bij één van de toonaangevende podiumkunstinstellingen in Oost-Nederland. Onder begeleiding van een persoonlijke (loopbaan)coach werkt ieder naar diens persoonlijke doelen toe en worden er tijdens de groepssessies onderling ervaringen uitgewisseld. Deelnemers hoeven het dus niet alleen te doen.

De onderwerpen die tijdens het traject aan bod komen zijn onder andere (persoonlijk) leiderschap, leidinggeven, projectmatig werken en cultureel ondernemerschap. Daarnaast is er meer dan genoeg ruimte voor de onderwerpen waar de deelnemers zichzelf graag in willen verdiepen. De vraag van de deelnemers is leidend en de manier van leren vernieuwend, onder andere door de inzet van filmfragmenten die speciaal voor De Generator zijn geselecteerd. Dit brengt de kandidaten een jaar vol kennis en ervaring met als doel zichzelf te ontwikkelen tot ware zakelijk leiders en/of creatief producenten. Acht nieuwe aanwinsten die klaar zijn om de volgende stap in hun carrière te zetten. Wellicht wel bij een van de vele, nieuwe connecties die zij hebben gelegd.

Samenwerking binnen het netwerk
Het traject komt voort uit de Proeftuin Productie Jeugdtheater en Dans (Kennismakers) en wordt mogelijk gemaakt door Provincie Overijssel, Provincie Gelderland, Gemeente Nijmegen en de eerder genoemde partners Toneelgroep Oostpool, Theater Sonnevanck, Introdans, Phion, De Nieuwe Oost, Musis en Stadstheater Arnhem, Stadsschouwburg en De Vereeniging Nijmegen en Zwolse Theaters.

Naast de ontwikkeling van zakelijk talent worden er binnen de Proeftuin residenties georganiseerd voor post-emerging en midcareer makers, choreografen en schrijvers een plek om theater en dans te maken voor een jong publiek van 4 tot 18 jaar. Zij krijgen de kans om zich te verbreden en te ontwikkelen door aanbod te creëren in jeugdtheater en -dans.