Zoeken Menu
Sluit
Amsterdam Sinfonietta

Amsterdam Sinfonietta

Informatie en kaarten

€ 75,-

Amsterdam Sinfonietta is al jaren één van onze vaste gasten, en bijzonder geliefd bij het publiek van Musis. Met drie uiteenlopende programma’s en samenwerkingen staan ze ook in seizoen 21/22 weer op onze podia.

In deze serie:

PROGRAMMA
Turnage - 
Lament voor viool en strijkers (Nederlandse première)
Janacek - 
Suite voor strijkers
Lutoslawski - 
Ouverture
Chopin - 
Pianoconcert nr. 2, op. 21 (versie voor piano en strijkorkest)

Over De Slavische ziel
Gastconcertmeester Anthony Marwood voert het orkest aan en soleert in een gloednieuw strijkerswerk van Mark-Anthony Turnage. De Britse componist schreef zijn Lament voor viool en strijkers mede in opdracht van Amsterdam Sinfonietta. Al op jonge leeftijd wist Chopin een heel eigen, poëtische wereld te scheppen. Pianist en winnaar van het Koningin Elisabethwedstrijd Hannes Minnaar brengt die wereld tot leven met het lyrische en dansante Tweede Pianoconcert. Minstens zo lyrisch is de Suite voor Strings van Janáček, die net als Chopin rijkelijk putte uit Slavische volksmuziek.

PROGRAMMA
Franck – Variations symphoniques
Giraud – Sous le ciel de Paris
Trenet – Boum, La mer, Que reste-t-il de nos amours
Aznavour/Stromae – For me formidable – Formidable
Debussy – Andantino uit Strijkkwartet op. 10
Legrand – Les Parapluies de Cherbourg, Les moulins de mon coeur
Bécaud – Et maintenant
Barbara – Dis, quand reviendras-tu?, L’île mimosas
Brel – Mathilde, Mon enfance, Les prénoms de Paris
Fauré – Prélude uit Pélleas et Mélisande

Over Formidable
Bariton Thomas Oliemans begon dankzij de platencollectie van zijn vader als jochie mee te zingen met de grootheden van de Franse levensliederen. Inmiddels is hij een gevierd operazanger en te gast in de grootste operahuizen ter wereld en keert in dit programma met Amsterdam Sinfonietta terug naar een van zijn eerste liefdes: de Franse chanson. Bekende en onbekende chansons van Jacques Brel tot Claude François en van Charles Trenet tot Stromae, en klassieke werken voor strijkers van Ravel, Rameau, Debussy en Fauré, laten de onmiskenbaar Franse klank door de eeuwen heen horen.

PROGRAMMA
Takemitsu – Requiem voor strijkorkest
Stravinsky – Divertimento voor viool en strijkorkest
Tsjaikovski – Strijkkwartet nr. 3 (versie voor strijkorkest)

Over Le baiser de la fée
Diep romantisch is het Derde strijkkwartet van Tsjaikovski. De emotionele dodenmars uit het derde deel bracht het publiek tijdens de première in tranen. In Le baiser de la fée, het ballet dat Stravinsky ter ere van Tsjaikovski's 35e sterfdag schreef, verwerkte hij melodieën van Tsjaikovski. Het klinkt dan ook veel romantischer dan zijn andere werk. Tijdens zijn bezoek aan Japan in 1958 hoorde Stravinsky per toeval Takemitsu's Requiem voor strijkorkest en raakte zeer onder de indruk van de gepassioneerde schrijfstijl van de jonge componist. De ontmoeting tussen beide componisten betekende Takemitsu's internationale doorbraak.

Informatie en kaarten

€ 75,-